

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Alina Grădinariu
În luna noiembrie a anului 2019, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Ordinul nr. 3.008/2019 pentru modificarea și completarea Ordinului Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.654/2015 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscală, a certificatului de obligații bugetare, precum și a modelului și conținutului acestora, act normativ ce aduce câteva modificări ce vizează certificatul de atestare fiscală emis de autoritățile administrației publice locale. Ordinul nr. 3.008 a intrat în vigoare la 26 decembrie 2019.
Vom expune mai jos câteva dintre modificările și completările ce se regăsesc în noul act legislativ.
O primă modificare apare la articolul 1, alineatul 3:
(3) Cererea/Adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscală se depune:
a) la registratura organului fiscal central competent;
b) prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
c) prin intermediul serviciului «Spațiu privat virtual»;
d) prin intermediul sistemului informatic pus la dispoziția autorităților și instituțiilor publice din administrația publică centrală și locală în vederea furnizării de servicii;
e) prin intermediul sistemului informatic pus la dispoziția instituțiilor de credit, în spațiul privat de pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
O a doua modificare adusă de actul normativ o reprezintă introducerea alineatul 3^1 la articolul 1, care aduce ca noutate comunicarea de îndată, de către organul fiscal la care a fost depusă greșit solicitarea de eliberare a certificatului de atestare fiscală, a erorii cu indicarea organului fiscal central competent la care ar fi fost corect adresată solicitarea. Astfel, alineatul 3^1 are următorul conținut:
(3^1) În situația în care cererea/adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscală a fost depusă/transmisă la un alt organ fiscal decât cel competent în eliberarea certificatului, acesta comunică de îndată solicitantului eroarea și indică organul fiscal central competent la care trebuie să depună cererea/adresa.
Un alt articol modificat și care merită a fi supus atenției este alineatul 4 al articolului 1:
(4) În situația în care contribuabilul are de încasat sume certe, lichide și exigibile de la autoritățile contractante definite potrivit Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, odată cu depunerea cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscală depune, în original, și documentul eliberat de autoritățile contractante prin care se certifică cuantumul sumelor certe, lichide și exigibile pe care contribuabilul le are de încasat de la acestea. În situația în care contribuabilul depune cererea prin mijloace de transmitere la distanță, documentul eliberat de autoritățile contractante se depune în original la instituția care solicită certificatul de atestare fiscală. Informațiile astfel înscrise în certificatul de atestare fiscală sunt valabile numai dacă coincid cu datele înscrise în documentele eliberate de autoritățile contractante. Documentul este valabil 20 de zile de la data emiterii și trebuie să fie în termen de valabilitate la data depunerii cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscală.
Legiuitorul a considerat oportun să clarifice aspecte referitoare la eventualele erori materiale pe care le puteți sesiza în certificatul de atestare fiscală solicitat și, astfel, a apărut modificarea articolul 8:
Art. 8. În certificatul de atestare fiscală se înscriu, obligatoriu, numărul de înregistrare, data eliberării, perioada de utilizare, numele și prenumele conducătorului organului fiscal central emitent. În situația în care se constată că certificatul de atestare fiscală este afectat de o evidentă eroare materială se întocmește un act de îndreptare a erorii materiale, care se comunică contribuabilului.
Despre cum se eliberează și comunică certificatul de atestare fiscală, se precizează în articolul 11:
Art. 11 – (1) Certificatul de atestare fiscală se poate elibera și comunică în mediu electronic prin:
a) spațiul privat virtual, serviciu de comunicare electronică pus la dispoziția contribuabililor și reglementat prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică, cu modificările și completările ulterioare;
b) Sistemul informatic PatrimVen, sistem pus la dispoziția autorităților și instituțiilor publice din administrația publică centrală și locală în vederea furnizării de servicii de către Ministerul Finanțelor Publice. Utilizarea de către autoritățile și instituțiile publice a sistemului informatic PatrimVen se face în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2.632/2016 pentru dezvoltarea serviciilor Ministerului Finanțelor Publice puse la dispoziția autorităților și instituțiilor publice prin sistemul informatic propriu, cu modificările și completările ulterioare;
c) Sistemul informatic pus la dispoziția instituțiilor de credit, în spațiul privat de pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
(2) Certificatul eliberat și comunicat conform prezentului articol este valabil și fără semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal central competent, potrivit legii, și ștampila organului emitent.
În încheiere, vă invităm să parcurgeți Ordinul nr. 3.008/2019, act normativ pe marginea căruia am punctat mai sus, întrucât vă poate fi util în privința clarificărilor legate de obținerea și valabilitatea acestuia.