Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
Îndeplinirea calității de administrator impune respectarea unui cadru legal general de către societate, iar consecința încălcării acestor dispoziții imperative poate genera sancțiuni de ordin penal asupra persoanelor ce ocupă aceste funcții. Mai mult decât atât, prin cunoștințele, aptitudinile, experiența și activitatea sa, administratorul poate contribui la dezvoltarea optimă a societății pe toate palierele de funcționare, însă, în aceeași măsură, prin acțiunile sale, poate păgubi sau ruina, cu intenție, din neglijenta ori imprudență, atât societatea, cât și pe asociați sau terți.
Dacă în materialul anterior am prezentat natura juridică a răspunderii civile contractuale a administratorilor și condițiile cerute de lege pentru atragerea răspunderii civile în cauză, în cele ce urmează vom detalia celelalte două forme ale răspunderii administratorilor pentru nerespectarea obligațiilor stabilite în sarcina lor de legea societăților comerciale, atunci când consecința acestor fapte conduce la nașterea unui act ilicit ori a unei infracțiuni, respectiv răspunderea civilă delictuală sau răspunderea penală, după caz.
Așa cum am mai arătat, dacă mandatul administratorului a fost îndeplinit în mod deficitar, cu consecințe negative pentru societate, asociați și terți, în funcție de aceste urmări, administratorii pot fi trași la răspundere în mod diferit pentru faptele săvârșite în exercițiul mandatului.
Astfel, răspunderea administratorului poate fi civilă delictuală, atunci când, în îndeplinirea mandatului care i-a fost încredințat, prin faptele comise, sunt încălcate dispoziții legale stabilite în sarcina sa. În strâns raport de cauzalitate, atunci când sunt evidențiate consecințe negative pentru societate datorate actului defectuos de administrare, administratorul va fi tras la răspundere, urmând să suporte atât consecințele juridice stabilite de lege, cât și prejudiciile produse.
În considerarea prevederilor legii societăților comerciale care impun îndeplinirea unor obligații și respectarea unei anumite conduite, culpa administratorului se apreciază în funcție de loialitatea sa față de societate și urmărirea interesului societar, de buna-credință, discreția, prudența și diligența în exercitarea mandatului.
Răspunderea civilă delictuală este incidentă în cazul delictelor civile, ca o răspundere ocazională și care excede raporturilor juridice, prestabilite, între societate – creditor al despăgubirii și administrator – debitor al despăgubirii, iar culpa în administrarea societății se apreciază în mod obiectiv (criteriul bunului proprietar, care răspunde și pentru culpa ușoară). Efectul caracteristic, de esența răspunderii delictuale, este obligația persoanei care a săvârșit fapta delictuală ilicită prin încălcarea obligațiilor legale imperative, de a repara prejudiciile cauzate. Prin urmare, răspunderea civilă intervine în toate situațiile în care dispozițiile legale sunt încălcate.
Pentru a interveni răspunderea civilă delictuală, sunt necesare îndeplinirea cumulativă a patru condiții obligatorii ale răspunderii juridice (fapta ilicită, vinovăția, prejudiciul și legătura de cauzalitate între faptă și prejudiciu). Așadar:
– existența unei fapte ilicite constând într-o nerespectare a unei obligații contractuale sau legale, prin care se aduce atingere unui drept subiectiv sau unui interes al persoanei vătămate;
– vinovăția autorului unei fapte ilicite trebuie dovedită și este relevantă forma de vinovăție concretă cu care a acționat acesta, pentru a fi clarificată întinderea răspunderii delictuale;
– raportul de cauzalitate între faptă și prejudiciu trebuie dovedit în cazul răspunderii delictuale;
– prejudiciul – trebuie dovedit cu exactitate cuantumul prejudiciului solicitat a fi reparat de autorul faptei ilicite.
Din punct de vedere al regimului răspunderii administratorului, se evidențiază trei forme de răspundere:
– răspundere cu daunele interese din neexecutarea conformă a mandatului, care este obligatoriu și nu facultativ, pe tot timpul duratei acestuia;
– răspunderea pentru toate formele vinovăției (dol și culpă);
– răspunderea pentru actele substitutului, când substituirea nu a fost autorizată.
Unele fapte săvârșite de către administratori sunt incriminate și pedepsite ca infracțiuni. Pentru protecția acționarilor, dar și a investitorilor, Legea societăților comerciale și legea insolvenței precizează care sunt aceste infracțiuni, dar și sancțiunile corespunzătoare.
Răspunderea penală a administratorului este expres prevăzută de dispozițiile art. 271-275 si art. 280 indice 1 din Legea nr. 31/1990, care, din acest punct de vedere, se prezintă ca o lege specială. Latura obiectivă a conținutului infracțiunii se referă, de regulă, la acțiuni, dar și la inacțiuni și/sau omisiuni. Consecința imediată a acestor infracțiuni este crearea unei stări de pericol în raport cu activitatea societăților, producându-se de cele mai multe ori și pagube materiale. Faptele calificate drept infracțiuni, așa cum sunt prevăzute în Legea nr. 31/1990, sunt săvârșite cu intenție directă sau indirectă, iar faptele săvârșite din culpă nu sunt incriminate și pedepsite ca infracțiuni.
Caracteristica principală a acestor infracțiuni constă în faptul că ele au un subiect calificat, astfel subiectul activ este întotdeauna persoana răspunzătoare de gestionarea patrimoniului și reprezentarea legală a societății.
Pedepsele prevăzute de legiuitor pentru infracțiunile din Legea nr. 31/1990, republicată, sunt diferențiate în funcție de gradul de pericol social al faptelor incriminate. Astfel, pentru unele infracțiuni a fost prevăzută exclusiv pedeapsa cu închisoarea, iar pentru alte infracțiuni o pedeapsă alternativă, închisoare sau amenda (în cazurile prevăzute de art. 274 si 275 din Legea nr. 31/1990).
Pentru nici una dintre infracțiunile în discuție nu s-a prevăzut sancționarea tentativei, ci numai a infracțiunilor consumate.
Principalele infracțiuni, în concepția Legii nr. 31/1990, a căror subiecți activi sunt administratorii sunt prezentate în continuare.
Potrivit art. 271 din Legea nr. 31/1990, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care:
a) prezintă, cu rea-credință, în prospectele, rapoartele și comunicările adresate publicului, date neadevărate asupra constituirii societății ori asupra condițiilor economice sau juridice ale acesteia ori ascunde, cu rea-credință, în tot sau în parte, asemenea date;
b) prezintă, cu rea-credință, acționarilor/asociaților o situație financiară inexactă sau cu date inexacte asupra condițiilor economice sau juridice ale societății, în vederea ascunderii situației ei reale;
c) refuză să pună la dispoziția experților, în cazurile și în condițiile prevăzute la art. 26 și 38, documentele necesare sau îi împiedică, cu rea-credință, să îndeplinească însărcinările primite.
Potrivit art. 272 din Legea nr. 31/1990, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care:
a) dobândește, în contul societății, acțiuni ale altor societăți, la un preț pe care îl știe vădit superior valorii lor efective, sau vinde, pe seama societății, acțiuni pe care aceasta le deține, la prețuri despre care are cunoștință că sunt vădit inferioare valorii lor efective, în scopul obținerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos în paguba societății;
b) folosește, cu rea-credință, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
c) se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societăți să îi acorde vreo garanție pentru datorii proprii;
d) infracțiunea prin care administratorul încalcă dispozițiile art. 183 referitoare la constituirea din profitul societății a unei rezerve de cel puțin 5% anual, pentru formarea unui fond de rezervă de minim o cincime din capitalul social și la menținerea acestui fond și folosirea lui conform destinației stabilite de lege și actul constitutiv.
Potrivit art. 272 indice 1,se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care:
a) răspândește știri false sau întrebuințează alte mijloace frauduloase care au ca efect mărirea ori scăderea valorii acțiunilor sau a obligațiunilor societății ori a altor titluri ce îi aparțin, în scopul obținerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos în paguba societății;
b) încasează sau plătește dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite în cursul exercițiului financiar pe baza situației financiare interimare și anual, pe baza situațiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.
Potrivit art. 273 din Legea nr. 31/1990, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani ori cu amenda administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care:
a) emite acțiuni de o valoare mai mică decât valoarea lor legală ori la un preț inferior valorii nominale sau emite noi acțiuni în schimbul aporturilor în numerar, înainte ca acțiunile precedente să fi fost achitate în întregime;
b) se folosește, în adunările generale, de acțiunile nesubscrise sau nedistribuite acționarilor;
c) acordă împrumuturi sau avansuri asupra acțiunilor societății ori constituie garanții în alte condiții decât cele prevăzute de lege;
d) predă titularului acțiunile înainte de termen sau predă acțiuni liberate în total sau în parte, în afară de cazurile stabilite de lege;
e) nu respectă dispozițiile legale referitoare la anularea acțiunilor neachitate;
f) emite obligațiuni fără respectarea dispozițiilor legale sau acțiuni fără să cuprindă mențiunile cerute de lege.
Potrivit art. 274 din Legea nr. 31/1990, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an ori cu amenda administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care:
a) îndeplinește hotărârile adunării generale referitoare la schimbarea formei societății, la fuziunea ori la divizarea acesteia sau la reducerea capitalului social, înainte de expirarea termenelor prevăzute de lege;
b) îndeplinește hotărârile adunării generale referitoare la reducerea capitalului social, fără ca membrii să fi fost executați pentru efectuarea vărsământului datorat ori fără ca aceștia să fi fost scutiți, prin hotărârea adunării generale, de plata vărsămintelor ulterioare;
c) îndeplinește hotărârile adunării generale referitoare la schimbarea formei societății, fuziune, divizare, dizolvare, reorganizare sau reducere a capitalului social, fără informarea organului judiciar ori cu încălcarea interdicției stabilite de acesta, în cazul în care față de societatea comercială s-a început urmărirea penală.
Potrivit art. 275 din Legea nr. 31/1990, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an ori cu amenda administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului care:
a) încalcă, chiar prin persoane interpuse sau prin acte simulate, dispozițiile art. 144^3;
b) nu convoacă adunarea generală în cazurile prevăzute de lege sau încalcă dispozițiile art. 193 alin. (2);
c) începe operațiuni în numele unei societăți cu răspundere limitată înainte de a se fi efectuat vărsământul integral al capitalului social;
d) emite titluri negociabile reprezentând părți sociale ale unei societăți cu răspundere limitată;
e) dobândește acțiuni ale societății în contul acesteia în cazurile interzise de lege.
Potrivit art. 280 indice 1din Legea nr. 31/1990, transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.
Având în vedere că administratorul societății comerciale are atribuții bine determinate de lege, începând din momentul constituirii societății, continuând cu funcționarea și administrarea acesteia, până în faza dizolvării și lichidării, am considerat util să analizăm aceste obligații ale administratorului, în toate aceste etape de existență a societății, subliniind caracterul delictual sau contractual al răspunderii acestuia în caz de nerespectare, cu menționarea sancțiunilor aplicabile.
Așadar, fiți buni administratori!