Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Alina Grădinariu
Atunci când ne referim la activitățile de înfrumusețare corporală, spunem că acestea se încadrează conform clasificării activităților din economia națională – CAEN (actualizate prin Ordinul nr.337/2007 al președintelui Inst. Național de Statistică) în grupa 9602 – Coafură și alte activități de înfrumusețare, în care se includ activități precum coafură, manichiură, pedichiură, frizerie, machiaj, bărbierit, masaj facial, aplicarea unghiilor artificiale și epilare, precum și în grupa 9609 – Alte activități de servicii n.c.a., în care se includ activitățile desfășurate în cadrul studiourilor de tatuaj și piercing.
Autorizarea unui salon de înfrumusețare presupune, în primul rând, autorizarea conform Legii nr. 359/2004, privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora.
Putem aborda acest subiect din două perspective, una care se referă strict la avizele și autorizațiile ce au în vedere spațiul unde se desfășoară activitatea salonului de înfrumusețare, precum și o a doua perspectivă, cea care se referă la condițiile pe care legiuitorul le-a prevăzut pentru personalul ce este direct implicat în prestarea acestor servicii, condiții de igienă și de pregătire, calificare.
A. Avizele și autorizațiile necesare desfășurării activității unui salon de înfrumusețare
1. Avizul și autorizația de la Primărie
Există două cereri pe care dumneavoastră va trebui să le completați: una pentru emiterea avizului de principiu pentru desfășurarea activității de __________________ (veți menționa după caz, coafură și alte activități de înfrumusețare, precum și activitățile desfășurate în cadrul studiourilor de tatuaj și piercing etc.) în __________, cu indicarea spațiului unde se va desfășura activitatea comercială, și a doua cerere, cea pentru eliberarea autorizației de funcționare.
Actele necesare obținerii avizului de principiu se regăsesc în cuprinsul cererii și, enumerativ, le regăsiți mai jos:
– copie după certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului;
– copie după certificatul constatator sau anexa pentru punctul de lucru;
– copie după actul de deținere a spațiului (act de proprietate spațiu /act de proprietate teren și autorizație de construire spațiu, contract cale de acces, contract de închiriere valabil pe anul în curs, contract de comodat, copie după autorizația de construire privind schimbarea destinației spațiului – dacă este cazul etc.);
– certificatul de atestare fiscală prin care se atestă faptul că nu există debite restante la bugetul local (eliberat de către DGEFPL Iași);
Înscrisurile depuse în copie vor purta semnătura dumneavoastră și formula „conform cu originalul” cu obligația de a notifica Primăria Municipiului Iași de îndată ce intervine orice modificare ulterioară.
Dosarul dumneavoastră pentru obținerea autorizației de funcționare va trebui să conțină următoarele înscrisuri:
– copie după certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului;
– copie după certificatul constatator (activități cod CAEN Rev.2, 9602- Coafură și alte activități de înfrumusețare, în care se includ activități precum coafură, manichiură, pedichiură, frizerie, machiaj, bărbierit, masaj facial, aplicarea unghiilor artificiale și epilare, precum și în grupa 9609- Alte activități de servicii n.c.a., în care se includ activitățile desfășurate în cadrul studiourilor de tatuaj și piercing) pentru punctul de lucru, eliberat în baza Legii 359/2004;
– copie după actul de deținere al spațiului (act de proprietate spațiu /act de proprietate teren și autorizație de construire spațiu și schițele anexe cu procesul verbal de recepție, contract cale de acces încheiat cu Municipiul Iași valabil pentru anul în curs, contract de închiriere valabil pentru anul în curs, contract de comodat, copie după autorizația de construire privind schimbarea destinației spațiului – dacă este cazul);
– cartea funciară a imobilului cu schițele anexe din care să rezulte anul construirii, suprafața, destinația solicitată (spațiu comercial, alimentație publică) și copie după extrasul de carte funciară, pentru informare, actualizat la zi;
– copie după autorizația de securitate la incendiu eliberată de ISUJ Iași, numai dacă este cazul;
– acordul locatarilor cu viza asociației de proprietari pentru unitățile de alimentație publică aflate la parterul blocurilor de locuințe, excepție face spațiul care prin destinația lui a fost spațiu comercial;
– certificatul de atestare fiscală prin care se atestă faptul că nu există debite restante la bugetul local(eliberat de către DGEFPL Iași);
– Contract prestări servicii cu SC SALUBRIS SA – avizul operatorului de salubritate.
Înscrisurile depuse în copie vor purta semnătura dumneavoastră și formula „conform cu originalul” cu obligația de a notifica Primăria Municipiului Iași de îndată ce intervine orice modificare ulterioară.
2. Autorizația sanitară de funcționare
Activitățile de coafură și alte activități de înfrumusețare (cod CAEN 9602) și de întreținere corporală (cod CAEN 9604), în care regăsim serviciile de coafură, manichiură, pedichiură, frizerie, machiaj, bărbierit, masaj facial, aplicarea unghiilor artificiale și epilare, desfășurate sub o formă de organizare care necesită înregistrarea în cadrul Oficiului Registrului Comerțului, se autorizează din punct de vedere sanitar numai în baza declarației pe proprie răspundere, conform anexei nr. 2 din Ordinul 1030/2009, privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației cu modificările și completările ulterioare.
”AUTORIZAȚIE SANITARĂ DE FUNCȚIONARE
în baza declarației pe propria răspundere
Autorizația sanitară de funcționare în baza declarației pe propria răspundere va cuprinde cel puțin următoarele informații:
La cererea …………….., în calitate de …………….. al …………, cu sediul în ………………, cod fiscal/CUI …………, având în vedere Declarația pe propria răspundere nr. ……../………. referitoare la condițiile igienico-sanitare, în baza Legii nr. ………… și a …………………., se acordă:
AUTORIZAȚIE SANITARĂ DE FUNCȚIONARE
Nr. …./……/……..
pentru obiectivul: ………………., situat în ………………., având ca obiect de activitate ……/(cod CAEN)/………, având structura funcțională menționată în declarația pe propria răspundere, care se anexează prezentei autorizații sanitare de funcționare și este parte integrantă din aceasta.
Director,
……………………………….
Semnătura și ștampila autorității competente
NOTĂ:
Titularul autorizației este obligat:
– să solicite în scris schimbarea autorizației sanitare de funcționare în cazul modificării în structura funcțională a unității sau a condițiilor de igienă asigurate la data autorizării;
– să aplice și să respecte normele antiepidemice și de igienă în vigoare.”
(model prevăzut în anexa nr. 5 a Ordinului 1030/2009, cu modificările și completările ulterioare)
Indiferent de forma aleasă de organizare sub care ați ales să prestați activitățile de tatuare artistică, tatuare cosmetică, piercing și implantare dermală, conform prevederilor cuprinse în Ordinului nr. 1030/2009, cu modificările și completările ulterioare, cap. III, art. 9 alin. 2: „Solicitarea și obținerea autorizației sanitare de funcționare prin parcurgerea procedurii de evaluare sunt obligatorii pentru desfășurarea următoarelor activități, indiferent de forma de organizare a solicitantului: (…) lit. m) activități de piercing, tatuare artistică, tatuare cosmetică, implantare dermală”, este necesar să obțineți autorizația sanitară de funcționare emisă de Direcția de Sănătate Publică.
Actele necesare obținerii autorizării pe care antreprenorul le va depune la dosar către Direcția de Sănătate Publică, sunt următoarele:
a) cerere semnată de titularul activității/administrator
b) memoriu tehnic
c) planul de încadrare în zona și planul de situație
d) schițe-structură funcțională și dotări specifice profilului de activitate
e) actul de înființare/ rezoluția directorului
f) declarația privind deținerea legală a spațiului
g) dovada de achitare a tarifului de autorizare sanitara
(http://dspiasi.ro/informatii-utile/avizeautorizari)
În funcție de specificul activității se pot solicita și alte documente care să ateste îndeplinirea cerințelor legale incidente domeniului, însă acestea vor fi prezentate de către solicitant la evaluarea obiectivului.
Activitățile de verificare a conformității cu normele de igienă și sănătate publică în vederea eliberării autorizației se realizează de către personalul de specialitate desemnat pentru domeniul de activitate supus autorizării (activități de piercing, tatuare artistică, tatuare cosmetică, implantare dermală).
În final, se va proceda la întocmirea unui referat de evaluare, iar dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația în vigoare, autoritatea competentă va emite autorizația sanitară de funcționare, pentru activitățile de piercing, tatuare artistică, tatuare cosmetică, implantare dermală. (art. 10 alin. 1, 2, 3, 4 și 5 din Ordinul nr. 1030/2009, cu modificările și completările ulterioare).
3. Autorizația de securitate la incendiu
Administratorul cabinetului de înfrumusețare trebuie să țină cont de faptul că în domeniul situațiilor de urgență (SU), care include prevenirea și stingerea incendiilor (PSI) precum și protecția civilă (PC), are o serie de obligații, în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, privind prevenirea și stingerea incendiilor, a Ordinului nr. 3/2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu și protecția civilă, a Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul nr. 163/2007 și a celorlalte acte normative aplicabile în domeniu, iar în ceea ce privește protecția civilă, Legea nr. 481/2004, privind protecția civilă. Nerespectarea obligațiilor atrage după sine aplicarea unor sancțiuni contravenționale și suspendarea activității măsuri aplicate de către instituțiile abilitate.
Trebuie menționat faptul că, indiferent dacă spațiul unde se desfășoară activitatea face sau nu obiectul eliberării autorizației de securitate la incendiu, persoana fizică sau juridică ce prestează servicii de înfrumusețare în cadrul acestuia este obligată, conform legii, să respecte normele legale privind apărarea împotriva incendiilor.
Legiuitorul a emis norme generale de apărare împotriva incendiilor, care se aplică oricărui tip de activitate, norme aprobate prin Ordinul nr.163/2007, cu modificările ulterioare, iar în funcție de specificul activității, sunt aplicabile pe lângă normele generale, norme specifice unor activități bine definite.
Conform dispozițiilor H.G. nr.1739/2006, așa cum aceasta a fost modificată prin H.G. nr.19/2014, salonul de înfrumusețare are nevoie de autorizație de securitate la incendiu doar dacă se încadrează întruna din situațiile:
a) centrele de înfrumusețare sunt de mari dimensiuni și sunt amplasate în clădiri independente sau în clădiri cu funcțiuni mixte (ex.: când sunt situate la parter, se consideră săli aglomerate cele cu mai mult de 200 persoane);
b) acestea sunt amplasate în clădiri de tip monumente istorice (unde există riscul de fi efectuate lucrări de modernizare sau chiar ar putea fi schimbată destinația imobilului în cauză);
c) dacă aria desfășurată este mai mare sau egală cu 400 mp;
d) dacă salonul este amplasat în clădiri de locuit care din proiect au fost construite cu destinația de locuințe și în cadrul cărora, de-a lungul timpului, anumite spații au fost amenajate ca spații comerciale, schimbându-și astfel destinația;
e) dacă sunt în situate la subsolul, demisolul, podul ori pe acoperișul tip terasă al clădirilor civile, indiferent de destinație, aria construită /desfășurată sau de numărul de persoane;
Antreprenorilor și managerilor saloanelor de înfrumusețare le revine obligația de a asigura instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență în conformitate cu prevederile cuprinse în Ordinul Ministerului Administrației și Internelor nr. 712/2005, cu modificările și completările ulterioare, pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență.
Ordinul Ministerul Administrației și Internelor nr. 106/2007, obligă operatorii economici să desemneze, persoane care să îndeplinească prin cumul atribuțiile privind apărarea împotriva incendiilor ori să încheie contract cu persoane fizice sau juridice autorizate conform legii.
4. Autorizația de funcționare din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă
Operatorul economic înregistrat în Registrul Comerțului se autorizează din punct de vedere al protecției muncii, în baza declarației pe proprie răspundere depuse la Oficiul Registrului Comerțului, în cadrul Biroului Unic, conform prevederilor din Legea nr. 359/2004. Solicitantul atestă prin completarea declarației că sunt îndeplinite condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică în domeniul protecției muncii, și își asumă rcunoașterea și respectarea prevederilor legale și ale reglementărilor generale și specifice domeniului său de activitate, în speță, salonul de înfrumusețare. Registrul Comerțului îi eliberează în schimbul declarației sale, certificatul constatator care autorizează desfășurarea activităților de înfrumusețare la sediul principal și/sau sediile secundare (puncte de lucru).
Legea nr. 319/2006, a securității și sănătății în muncă, precum și normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin HG 1425/2006, au caracter obligatoriu și se aplică angajatorilor, lucrătorilor și reprezentanților lucrătorilor.
Angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă iar în cazul în care acesta apelează la servicii externe pe linie de SSM, acesta nu este exonerat de responsabilitățile sale în acest domeniu.
B. A doua perspectivă care trebuie luată în considerare la autorizarea unui cabinet de înfrumusețare este cea referitoare la normele de igienă, așa cum acestea sunt reglementate prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1136/2007, privind aprobarea pentru cabinetele de înfrumusețare corporală, cu modificările și completările ulterioare.
Legiuitorul a definit cabinetul ca fiind „locul în care se desfășoară activitățile de piercing, tatuare artistică, tatuare cosmetică, de tratament și machiaj cosmetic, manichiură, pedichiură și epilare, de frizerie, coafură și bărbierit” (art. 1 lit.e).
Cum putem alege un spațiu pentru deschiderea unui salon de înfrumusețare?
Credem că un aspect deloc de neglijat este vadul comercial, întrucât acesta are un rol major în succesul unei afaceri, precum și ambianța oferită de spațiu, existența în apropiere a spațiilor de parcare.
La alegerea unui spațiu, recomandăm să se țină cont și de prevederile Ordinului nr. 1136/2007 ce obligă operatorul economic să aibă incinte separate pentru fiecare dintre următoarele activități, din cadrul cabinetului (așa cum acesta a fost definit mai sus) – art. 2 alin. 1 Ordinul 1136/2007:
a) accesul, înregistrarea și așteptarea clienților;
b) desfășurarea procedurilor;
c) păstrarea echipamentului, instrumentarului și a articolelor curate, dezinfectate și sterile, în dulapuri separate și închise, în spații lipsite de praf și umiditate, la care au acces numai persoanele autorizate;
d) depozitarea echipamentelor și materialelor utilizate pentru curățenie.
Salonul de înfrumusețare trebuie să beneficieze de încăperi luminate (atât cu lumină artificială cât și cu lumină naturală), ventilate, (pentru a se elimina fumul, praful sau vaporii), să dețină grup sanitar, corespunzător din punct de vedere igienico-sanitar.
De asemenea, acesta trebuie să aibă în dotare mijloace pentru precolectarea și colectarea deșeurilor cum ar fi: recipient cu capac, pubelă, containere și saci colectori de unică folosință, contract cu firmă de salubritate.
Afișarea la loc vizibil a tuturor interdicțiilor pe care clientul le are la intrarea în respectivul salon, precum fumatul, consumul de băuturi alcoolice, consumul de substanțe stupefiante, precum și accesul cu animale, este o obligație care trebuie să fie asumată de către administrator sau managerul cabinetului de înfrumusețare.
Saloanelor de înfrumusețare li se aplică dispozițiile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 261/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare, cu modificările ulterioare. Actul normativ la care ne referim, definește termeni precum curățare, ca fiind „etapa preliminară obligatorie, permanentă și sistematică în cadrul oricărei activități sau proceduri de îndepărtare a murdăriei (materie organică și anorganică) de pe suprafețe (inclusiv tegumente) sau obiecte, prin operațiuni mecanice sau manuale, utilizându-se agenți fizici și/sau chimici, care se efectuează în unitățile sanitare de orice tip, astfel încât activitatea medicală să se desfășoare în condiții optime de securitate” precum și dezinfecție, ce reprezintă „procedura de distrugere a microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafețe (inclusiv tegumente), utilizându-se agenți fizici și/sau chimici”, astfel ca operatorul economic să cunoască în mod explicit care sunt cerințele impuse pentru a desfășura activitatea de înfrumusețare într-un salon (codurile CAEN 9602 și 9609).
Fiecare salon de înfrumusețare trebuie să mențină înregistrările privind dezinfecția și sterilizarea disponibile în timpul acțiunilor de inspecție, efectuate de către personalul de specialitate desemnat de către instituțiile avizatoare. Înregistrările privind dezinfecția și sterilizarea trebuie să cuprindă următoarele:
”a) date despre produsul biocid folosit (denumire comercială, aviz sanitar, fișă de securitate);
b) domeniul pentru care produsul biocid este folosit;
c) data, frecvența dezinfecției;
d) numele persoanelor care sunt responsabile cu dezinfecția.”( Ordinului Ministerului Sănătății nr. 261/2007)
Curățenia trebuie efectuată la sfârșitul sau la începutul programului de lucru, precum și ori de câte ori este necesar, de către personal calificat.
Dacă din activitatea salonului rezultă deșeurile periculoase, acestea se colectează separat, se depozitează, se transportă și se neutralizează, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 219/2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale și a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza națională de date privind deșeurile rezultate din activitățile medicale, cu modificările ulterioare.
Angajatorul (operatorul economic) este obligat să asigure angajaților săi cursuri periodice de instruire conform reglementărilor Ministerului Sănătății, astfel încât prin activitățile desfășurate de aceștia să nu fie afectată sănătatea lor și a clienților.
La rândul său, personalul angajat:
– areobligația de a efectua controale medicale atât la angajare cât și controale periodice, conform prevederilor legislației în vigoare, iar documentele care dovedesc efectuarea acestor controale medicale se pun la dispoziția inspectorilor sanitari, în timpul acțiunilor de inspecție;
– are obligativitatea cunoașterii tuturor reglementărilor din domeniului de activitate unde își desfășoară activitatea și trebuie să demonstreze competență în folosirea materialelor și a procedurilor, în conformitate cu responsabilitățile atribuite, astfel încât să prevină orice pericol pentru sănătate;
– are obligativitatea să fi absolvit un curs de igienă;
(Valabilitatea certificatelor de absolvire a cursurilor privind noțiunile fundamentale de igienă este de 3 ani de la data eliberării, titularul fiind obligat după expirarea acestei perioade să reia întreaga procedură privind cursul de igienă.)
– are obligativitatea să dețină calificarea corespunzătoare;
– are obligativitatea să se instruiască periodic.
Actele normative ce fac referire la normele de igienă ce trebuie respectate de către operatorul economic și angajații acestuia într-un salon de înfrumusețare, sunt Normele de igienă din 27 iunie 2007, pentru serviciile din cabinetele de tratament și machiaj cosmetic, epilare, manichiură, pedichiură, coafură, frizerie și bărbierit, precum și Normele de igienă din 27 iunie 2007, pentru serviciile din cabinetele de piercing și tatuaj.
Definirea și importanța calificării, precum și modalități de dobândire a acesteia. Cum poate fi definită calificarea profesională? Prin calificare profesională, legiuitorul înțelege „parcurgerea unui program de formare profesională în baza căruia se asigură dobândirea unor competențe specifice, descrise prin standarde de pregătire profesională, standarde ocupaționale, care permit persoanei respective să desfășoare cu drepturi depline și în condiții de legalitate, activități specifice uneia sau mai multor ocupații/meserii”; ce reprezintă competența profesională? Definiția regăsită în literatura de specialitate spune că acesta reprezintă „capacitatea de a realiza activitățile cerute la locul de muncă la nivelul calitativ specificat în standardul ocupațional sau în standardul de pregătire profesională”, iar referitor la standardul ocupațional întâlnim următoarea definiție „documentul care descrie activitățile și sarcinile profesionale specifice unei ocupații și reperele calitative asociate îndeplinirii cu succes a acestora, în concordanță cu cerințele pieței muncii.”
Cum se poate obține o calificare, în funcție de studiile de care dispune fiecare persoană? Această informație o puteți regăsi cu ușurință dacă parcurgeți Cadrul Național al Calificărilor (CNC), aprobat prin H.G. 918/2013, modificată prin H.G. nr. 567/2015. Acolo veți constata că oricărei meserii inclusiv celor practicate într-un cabinet de înfrumusețare (frizer, coafor, manichiurist-pedichiurist, cosmetician etc.), le corespunde un anumit nivel de calificare în funcție de rezultatele învățării pe care le posedă persoana respectivă.
Ca urmare a modificărilor legislative destul de frecvente, recomandăm operatorilor economici să verifice periodic conformarea cu prevederile legale.
Pentru orice alte detalii și clarificări privind procedura de autorizare a activității societăților comerciale, vă stăm la dispoziție la Camera de Comerț și Industrie Iași.