Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
Întrucât există frecvente întrebări privind cadrul de dobândire și utilizare a standardelor, vă punem la dispoziție informațiile legale care, considerăm noi, clarifică aceste aspecte.
Potrivit legislației naționale curente, respectiv Legea nr. 163/2015 privind standardizarea națională, activitatea de standardizare se realizează de către Asociația de Standardizare din România (ASRO), care este organismul național de standardizare recunoscut prin hotărâre a Guvernului, notificat Comisiei Europene și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. ASRO este persoană juridică de drept privat, de interes public general, având statut juridic de asociație fără scop patrimonial, care aplică principiile standardizării naționale prevăzute în legislație.
La rândul său, ASRO reprezintă România ca membru în următoarele organizații de standardizare europene și internaționale: CEN – Comitetul European de Standardizare; CENELEC – Comitetul European de Standardizare în Electrotehnică; ETSI – Institutul European de Standardizare în Telecomunicații; ISO – Organizația Internațională de Standardizare; CEI – Comisia Electrotehnică Internațională.
Actul normativ mai sus indicat cuprinde o serie întreagă de definiții și termeni, începând chiar cu noțiunea de standardizare, continuând cu cea de marcă conformitate și până la cea de parte interesată. Aceste noțiuni pot fi consultate aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/169228
Standardele române sunt standardele care se elaborează și se aprobă în cadrul standardizării naționale. Acestea conțin prevederi care nu contravin legislației în vigoare. În ceea ce privește standardele europene, standardele internaționale și alte documente de standardizare, acestea se adoptă la nivel național ca standarde române prin una dintre următoarele metode: notă de confirmare; filă de confirmare; versiune română.
Foarte important! În contextul menționat al legislației naționale, standardele române, europene, internaționale, precum și documentele de standardizare europeană și internațională, inclusiv proiectele lor, sunt considerate documentații științifice în sensul Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe și sunt protejate prin drepturi de autor.
Așadar, reproducerea integrală sau parțială și difuzarea standardelor române, europene și internaționale și a documentelor de standardizare europeană și internațională se admit numai dacă există în prealabil acordul scris al organismului național de standardizare.
Mai mult decât atât, oricine declară conformitatea cu un standard român, printr-o marcă, declarație sau certificat, trebuie să facă dovada deținerii în mod legal a standardului respectiv în condițiile legii.
În calitate de organism național de standardizare, ASRO este titularul drepturilor de autor asupra standardelor și urmărește respectarea drepturilor de autor asupra standardelor europene și internaționale în România.
Potrivit ASRO, standardele sunt lucrări elaborate de către mai mulți experți în cadrul comitetelor tehnice (CT) sub inițiativa și responsabilitatea organismului de standardizare, care le și publică. Acestea reflectă experiența și cunoștințele celor participanți la elaborare și încorporează contribuția intelectuală a fiecăruia. Toți cei care se află în posesia unei copii neautorizate (fără acordul ASRO) pot să intre în legalitate declarând copiile pe care le au, plătind comisionul aprobat și primind un număr din Registrul Licențelor ASRO pe care îl vor aplica pe copia declarată. Reproducerea integrală sau efectuarea unei copii după un standard achiziționat se poate face numai pentru uzul intern al utilizatorului. În cazul reproducerilor integrale de standarde numărul de licență va fi înscris în clar pe copia autorizată, alături de sintagma “uz intern” și numele persoanei fizice/juridice solicitante. Mai multe detalii despre drepturile de autor în raport cu ASRO puteți consulta aici: https://www.asro.ro/drepturi-de-autor/
Camera de Comerț și Industrie Iași, care acționează ca Centru Zonal al ASRO, atrage atenția asupra faptului că este foarte important ca utilizatorii standardelor să se asigure ca sunt în posesia ultimei ediții și a tuturor modificărilor în vigoare, întrucât utilizatorii standardelor sunt răspunzători pentru interpretarea și aplicarea corectă a prevederilor acestora.
Standardele, indiferent de domeniul de activitate, pot fi consultate și procurate prin Centrul Zonal ASRO din cadrul Camerei de Comert și Industrie Iași.