Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
Analiza constantă a climatului economic – respectiv a principalilor indicatori ai firmelor active pe piața în care un antreprenor își derulează afacerea – reprezintă un element foarte important prin prisma conturării unei imagini de ansamblu asupra situației la zi, precum și a tendințelor domeniului respectiv.
În prezentul articol vom oferi câteva informații privind domeniul tehnologiei informației și al comunicațiilor, cu mențiunea că cifrele de mai jos reflectă activitatea societăților comerciale înregistrate cu sediul social în județul Iași, nefiind luate în calcul punctele de lucru locale ale firmelor cu sediul în alt județ (firmele respective depun bilanțul anual în județul unde își au sediul) sau activitatea persoanelor fizice autorizate (datele aferente acestora nu sunt disponibile public). Cifrele provin din analiza situațiilor financiare anuale depuse de către societățile comerciale la ANAF în termen legal.
Principalii indicatori urmăriți au fost: numărul de firme active (care au depus bilanț cu cifră de afaceri diferită de 0), cifra de afaceri (în echivalent euro la cursul mediu anual comunicat de BNR) și numărul de salariați.
Codurile CAEN incluse în analiza acestui domeniu: 2620, 2630, 6110, 6120, 6130, 6190, 5821, 5829, 6201, 6311, 6312, 6202, 6203, 6209, 8220, 9511, 9512.
Numărul firmelor active din domeniul IT&C la nivelul anului 2018 (930) au pondere de 5,75% în ansamblul societăților comerciale (16.177). Aceste firme generează o cifră de afaceri cumulată de 358 mil. euro, respectiv 6,14% din cifra de afaceri totală, bazându-se pe forța de muncă a 10.604 salariați (9,96%). Însă, numărul total al angajaților în IT&C, luând în calcul subsidiarele locale ale firmelor cu sediul în alte județe, se estimează a fi de aprox. 18.000 (aproape dublu).
Așa cum relevă și graficul general de mai jos, tendința generală a acestui domeniu este de creștere. După un scurt recul cauzat de criza economică, a urmat o recuperare rapidă și apoi o creștere accelerată pe cei trei indicatori analizați, astfel că la finalul anului 2018 s-a constatat că numărul firmelor active și cifra de afaceri aproape că s-au triplat față de anul 2008 (anul premergător crizei economice), iar numărul de salariați a crescut cu 55%.
Se observă din dinamica indicatorilor o eficientizare a firmelor active, respectiv o cifră de afaceri medie în creștere.
În graficul de mai jos se poate vedea, la nivelul anului 2018, distribuția numărului de firme active în acest domeniu pe principalele grupe de activități componente. De menționat că numărul total al firmelor active (930) a fost cu 8% mai mare decât cel din 2017 și cu 18% mai mare decât cel din 2016. După cum se observă, principalele grupe de activități din punct de vedere al numărului de firme active sunt: Activități de realizare software la comandă (software orientat client) și Consultanță, management și alte servicii IT&C.
În privința cifrei de afaceri (358 mil. euro), aceasta a avut o dinamică mai accentuată, în 2018 fiind cu 12% mai mare decât cea din 2017 și cu 35% mai mare decât cea din 2016. Principalele grupe de activități din punct de vedere al cifrei de afaceri sunt: Activități de realizare software la comandă (software orientat client) și Consultanță, management și alte servicii IT&C.
În ceea ce privește numărul de salariați (10.604), și acesta este în creștere în 2018, dar într-o proporție mai mică decât cifra de afaceri: cu 5,73% față de 2017 și cu 20% față de 2016. Principalele grupe de activități din punct de vedere al numărului de salariați sunt: Activități de realizare software la comandă (software orientat client) și Servicii conexe IT&C – call-center.
În ultimii ani, domeniul IT&C s-a aflat în mod deosebit în atenția analiștilor, datorită ritmului accelerat de creștere, deoarece importanța acestui domeniu este mai mare decât ceea ce ne arată cifrele în privința ponderii în ansamblul economiei. În era digitală, realizările din domeniul IT&C au un impact major asupra tuturor celorlalte ramuri economice. Un alt factor important îl constituie valoarea adăugată și nivelul ridicat de calificare a forței de muncă: retenția angajaților în plan local constituie un avantaj pe termen lung, întrucât aceștia generează venituri pentru companii, care se impozitează la nivelul comunității locale, iar o bună parte din salariile angajaților se reflectă în consumul în plan local. Potențialul de creștere este în continuare ridicat, companiile semnalând constant că au nevoie de specialiști într-o proporție mai mare decât ceea ce iese de pe băncile școlii. Acest fapt generează și oportunități în zona învățământului în sistem privat (formal și non-formal), de educare și, respectiv, reconversie profesională a persoanelor situate în diferite categorii de vârstă și cu diferite tipuri de formare profesională anterioară.
Ne oprim aici în privința datelor de ansamblu asupra domeniului IT&C, cu mențiunea că, pentru o analiză mai amănunțită privind situația evoluția firmelor, inclusiv până la nivel de cod CAEN, puteți apela la serviciile de furnizare de informații de afaceri oferite de Camera de Comerț și Industrie Iași.