Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
Dat fiind faptul că există, în cadrul proiectului „Trei, doi, unu, start Nord est!”, planuri de afaceri ce implementează activitatea de spațiu de joacă pentru copii, prezentăm mai jos condițiile tehnice impuse de standardele europene care reglementează siguranța locurilor de joacă, dincolo de toate aspectele juridice ce impun obținerea unor avize și autorizații în acord cu de legislația în vigoare. Respectiv, ne vom referi la instalarea, operarea, întreținerea și inspecția acestor locuri/spații de joacă.
În cadrul ASRO (organismul național de standardizare) funcționează un comitet tehnic denumit CT 66 – Echipamente pentru sport, spații de joacă și recreere, al cărui membri specialiști se ocupă de standardizarea în domeniul echipamentelor și dotărilor pentru sălile și terenurile de sport, spațiilor de joacă pentru copii, dar și spațiilor de recreere, terminologie, cerințele de securitate, metodele de încercare, marcare și instalare, verificare.
Specialiștii acestui comitet au împărțit standardele pe grupe și subgrupe, grupa principală fiind ICS 97, intitulată Echipamente pentru uz casnic și comercial. Echipament pentru distracții. Echipament pentru sport.
Subgrupa ICS 97.200 Echipamente pentru distracții, la rândul ei, se subdivide în alte subgrupe: echipamente pentru campinguri și terenuri de camping; echipamente pentru distracții în general; alte echipamente pentru distracții; echipamente pentru teatru, scenă și studio; instrumente muzicale; jucării; suprafețe pentru joc; echipamente pentru îngrijirea corpului.
O alta subgrupă a ICS-ului 97 este ICS 97.220 denumită Echipamente și instalații sportive. Subgrupele acesteia sunt: echipamente de sport pentru sală; echipamente pentru sport de iarnă; echipamente pentru sporturi în aer liber și sporturi acvatice; echipamente și instalații sportive în general; instalații sportive.
Mai jos, prezentăm standardele din subgrupa ICS 97.200.40 Suprafețe pentru joc:
Dintre cele mai importante standarde din subgrupa ICS 97.200.40 – suprafețe pentru joc, reprezentativă este seria standardului SR EN 1176.
În prima parte a standardului SR EN 1176 – Echipamente pentru spații de joacă și suprafețe ale spațiilor de joacă, sunt prezentate cerințele generale de securitate și metode de încercare.
În partea a doua sunt prezentate cerințele de securitate specifice suplimentare și metode de încercare pentru leagăne.
În partea a treia sunt prezentate cerințele de securitate specifice suplimentare și metode de încercare pentru tobogane.
În partea a patra sunt prezentate cerințele specifice suplimentare și metode de încercare pentru mijloace de transport pe cablu.
În partea a cincea sunt prezentate cerințele de securitate specifice și metode de încercare suplimentare pentru carusele.
În partea a șasea sunt prezentate cerințele de securitate specifice și metode de încercare suplimentare pentru echipamente oscilante.
Partea a șaptea a standardului SR EN 1176 – Echipamente pentru spații de joacă și suprafețe ale spațiilor de joacă, reprezintă de fapt Ghidul de instalare, de control, de întreținere și de utilizare. Acest document precizează îndrumări referitoare la instalarea, controlul, întreținerea și funcționarea echipamentelor pentru spații de joacă, inclusiv elementele auxiliare, de exemplu porți, garduri și suprafețe.
În partea a zecea sunt prezentate cerințele complementare de securitate și metode de încercare pentru echipamente de joacă în totalitate închise.
În partea a unsprezecea sunt prezentate cerințele de securitate specifice suplimentare și metode de încercare pentru rețele tridimensionale.
Un alt standard important este SR EN 1177, apărut în 2018, intitulat – Acoperiri amortizoare de șocuri, pentru suprafețele spațiilor de joacă, standardul prezintă metodele de încercare pentru determinarea amortizării impactului la cădere.
Standardul SR EN 60335-2-82:2004 Aparate electrice pentru uz casnic și scopuri similare. Securitate. Partea 2-82: Prescripții particulare pentru mașini de divertisment și mașini pentru utilități personale, acest standard se referă la securitatea mașinilor electrice de divertisment și a mașinilor electrice pentru mese de biliard, jocuri cu popice (bowling), ținte pentru aruncat săgeți, simulatoare de conducere auto, mașini de joc, animale sau mașinuțe animate pentru copii, jocuri cu laser, jocuri video, mașini pinball, jocuri video.
Informații suplimentare privind seria de standarde din grupa ICS 97.200.40 Suprafețe pentru joc, dar și din toate domeniile de activitate, puteți obține de la Centrul Zonal ASRO din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași.