Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
Nu este un secret pentru nimeni faptul că antreprenoriatul este departe de a fi „la vie en rose”. Și nici că antreprenoriatul nu este pentru toată lumea.
Chiar dacă, fiind deja în ipostaza de antreprenor, veți considera că sunteți călit pentru că v-ați confruntat cu fel de fel de situații, vă invităm să lecturați mai jos trei sfaturi (sau sugestii) rezultate din sinteza mai multor experiențe antreprenoriale, trăite de diverși întreprinzători, aduse cumva la un numitor comun.
Gestionați-vă banii într-un mod practic. Este unul dintre principalele aspecte la care trebuie să aibă grijă un proaspăt antreprenor. Foarte mulți antreprenori care demarează o afacere nu realizează la început importanța generării de venituri și a modului de gestionare a profiturilor. În loc să se concentreze pe nevoile financiare imediate și să construiască o firmă pe fundamente reale, aceștia sunt prea ocupați să se gândească la câți bani vor câștiga deja peste trei-patru ani. Este un exemplu de lipsă de simț practic. Fluxul de numerar este vital. Antreprenorii aflați la început trebuie să acorde atenție deosebită acestui aspect. Aceștia trebuie să se asigure că își acoperă cheltuielile curente operaționale.
De multe ori, antreprenorii la început de drum comit una dintre cele două greșeli de mai jos:
1. Nu au o afacere finanțată din vreo sursă externă și se bazează doar pe banii proprii, de obicei calculați la limita a șase luni pentru a-și realiza obiectivul de afaceri. Mizează pe un scenariu perfect care să le permită să-și atingă obiectivele, dar după o scurtă perioadă realizează că nimic nu merge perfect și rămân fără numerar.
2. Au o afacere suficient de bine finanțată (eventual din fonduri nerambursabile), încât nu apucă să-și construiască organic acel mecanism necesar pentru a genera venituri. Sunt relaxați cu ideea că pierderea investiției inițiale este „în regulă”, deoarece au o companie finanțată și cea mai mare parte a atenției și comportamentului lor este concentrată pe identificarea unei alte finanțări, în loc să construiască o afacere real profitabilă.
Indiferent de situație, demararea unei afaceri, în special a uneia cea care necesită o investiție financiară consistentă și nu doar timpul și energia personală a antreprenorului, implică bani. Așadar, este necesar un simț practic financiar pentru a putea previziona și acoperi cheltuieli cu chiria, echipamentele și consumabilele.
Conștientizați că demararea unei afaceri implică un angajament și sacrificii pe termen lung. Este depresupus că, odată lansat în antreprenoriat, este puțin probabil ca în primul an să mai existe timp de altceva în afara construirii afacerii. Nu filme, nu show-uri tv, nu petreceri târziu în noapte cu prietenii. O medie de 18 ore pe zi trebuie alocată afacerii. Este un sacrificiu substanțial care trebuie conștientizat încă din start. Cu cât afacerea este mai mare, cu atât va trebui să faceți mai multe concesii în primul an.
Respectați-vă cuvântul și angajamentele. Dacă vă luați un angajament, indiferent de ceea ce se întâmplă, trebuie să-l respectați. Nu numai că este în joc brandul în devenire al afacerii, ci și reputația personală ca antreprenor. Deciziile nefericite v-ar putea plasa în categoria antreprenorilor cu risc.
Multe afaceri eșuează în primele 18 luni de activitate. Principalele motive constau în neconștientizarea realistă a dificultăților, a dedicării necesare personale a antreprenorului și a vocației antreprenoriale.
Desigur, recomandările de mai sus nu garantează succesul antreprenorial, dar în mod sigur se numără printre cele mai importante aspecte care trebuie avute în vedere de către un antreprenor aflat la început de drum.