Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
În numeroase studii despre antreprenori, se face vorbire despre forța mentală pe care trebuie să o aibă, despre caracteristici-cheie ale acesteia, precum perseverența și optimismul, ca să dăm doar două exemple definitorii.
La fel de adevărat, însă, se poate caracteriza forța mentală a antreprenorilor și prin prisma lucrurilor sau aspectelor care trebuie evitate. Și, în cele ce urmează, vom enumera câteva dintre acestea.
Autocompătimirea și irosirea unui timp prețios cu aceasta. Nu veți vedea antreprenori puternici care să-și deplângă nedreptățirea sau contextul în care au acționat. Din contra, aceștia au învățat să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce fac, precum și faptul că, de multe ori, viața poate fi nedreaptă și le poate juca feste. Ei sunt capabili să iasă din impas, trăgând totodată învățămintele de rigoare. În situațiile în care lucrurile capătă o nuanță neplăcută, le vor lua ca atare și pur și simplu vor trece peste acestea.
Punerea la îndoială a propriei personalități în raport cu alții. Antreprenorii cu stăpânire de sine nu le vor permite altora din jur să-i facă să se simtă inferiori. Ei sunt conștienți că dețin controlul propriilor emoții și acțiuni și, de asemenea, că forța lor constă în capacitatea de a gestiona și răspunde în situațiile de criză.
Reticența și chiar teama față de schimbare și noutate. Antreprenorii puternici acceptă provocările și consideră că cea mai mare teamă nu este față de necunoscut, ci de a se complace în inerție. Un context cu provocări, schimbări și chiar incertitudini este de natură să capaciteze antreprenorul și să-i scoată la iveală resurse poate nebănuite.
Preocuparea de a mulțumi pe toată lumea. Un antreprenor puternic nu se va încadra nici în extrema de a căuta veșnic modalități de a mulțumi pe toată lumea, dar nici în cealaltă extremă, de a fi mereu de părere contrară doar pentru a-și etala puterea. Se va strădui să fie corect și amabil și să-i mulțumească pe ceilalți atunci când e cazul, dar și să ia atitudine, dacă situația o impune.
Teama de a-și asuma riscuri (vorbim de cele calculate). Un antreprenor puternic nu are nici o problemă în a-și asuma riscuri calculate, spre deosebire de cei care își asumă riscuri nesăbuite. Cu luciditate, antreprenorul poate evalua riscurile, poate calcula beneficiile și dezavantajele, poate evalua cele mai pesimiste scenarii înainte de a lua o decizie.
A repeta aceleași greșeli. Este ilogic a persevera în aceeași activitate sperând pur și simplu la rezultate mai bune, dar fără a aduce nici o modificare în modul de acțiune. Capacitatea de auto-analiză într-o manieră constructivă și productivă este apanajul antreprenorilor puternici.
Renunțarea după un eșec. Experiența antreprenorilor de succes a demonstrat că fiecare eșec este o șansă de îmbunătățire, aceștia admițând că primii pași au fost marcați de mai multe eșecuri. Antreprenorii puternici acceptă ideea că pot eșua de mai multe ori, atât timp cât învață din aceste eșecuri, iar toate lecțiile însușite îi aduc mai aproape de obiectivul pe care și l-au propus.
Teama de singurătate. Unui antreprenor puternic nu îi va fi teamă dacă nu are permanent pe cineva alături cu care să împărtășească experiențele de business. Din contra, va prețui momentele în care poate să reflecteze și să-și planifice mai bine pașii următori. Nu va depinde în mod necesar de compania altora pentru a-și îmbunătăți starea de spirit și a-și ridica tonusul.
Așteptările imediate. Un antreprenor puternic nu se va aștepta la rezultate imediate ale activității. Va calcula și planifica, va ști că fiecare etapă necesită un anumit timp de derulare, că rezultatele intermediare trebuie analizate ca atare și că rezultatele finale, ca de altfel și schimbările majore preconizate, au nevoie de timp pentru a se concretiza.