Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Irina Turcu
Actul constitutiv reprezintă contractul de societate și/sau statutul încheiat de asociați în scopul constituirii unei societăți comerciale. Acesta se încheie sub semnătură privată, se semnează de către toți asociații iar forma autentică a actului constitutiv este obligatorie atunci când printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un teren.
Modificarea actului constitutiv intervine în momentul în care în societate apar diferite situații care trebuie menționate în actul constitutiv cum ar fi: schimbarea sediului social al societății, datele de identificare ale asociaților, denumirea societății, obiectul de activitate, capitalul social, schimbarea administratorilor și a asociaților, durata societății, modalități de dizolvare și lichidare. De menționat este faptul că aceste modificări care se aduc prin actul constitutiv nu conduc la crearea unei persoane juridice noi; societatea va exista în continuare dar având elementele modificate.
Modificările actului constitutiv se decid fie prin hotărârea adunării generale a asociaților, fie prin hotărâre judecătorească, fie prin intervenția unor dispoziții legale.
Cea mai întâlnită metodă de modificare a actului constitutiv este prin hotărârea asociaților. Aceștia au dreptul să modifice orice consideră necesar și ori de câte ori este necesar actul constitutiv. Această modificare trebuie să fie exprimată în cadrul adunării generale, consemnată ulterior prin hotărârea de modificare în formă scrisă.
Instanța judecătorească poate dispune prin hotărâre modificări în actul constitutiv al unei societăți comerciale, dar numai în privința retragerii sau excluderii unui asociat. Sunt situații când un asociat dorește retragerea din societate și ceilalți asociați se opun din anumite motive sau situația în care un asociat nu se înțelege cu ceilalți, dar nu dorește ieșirea din societate. În urma acestor modificări de retragere sau excludere de asociați, apar și modificări privind capitalul social. Atunci intervine instanța de judecată, ce poate dispune modificarea actului constitutiv.
Modificarea actului constitutiv prin dispozițiile legale. Prin dispoziții legale poate se impune societăților comerciale o modificare în privința denumirii sau legată de cuantumul capitalului social minim subscris.
Pentru a putea produce efecte, modificările trebuie înregistrate și depuse la Oficiul Registrului Comerțului alături de textul complet al actului constitutiv cuprinzând actualizarea conform modificărilor. După ce dosarul a fost înregistrat, se supune soluționării iar ulterior Oficiul Registrului Comerțului va înainta spre publicare Regiei Autonome Monitorul Oficial actul modificator însoțit de o notificare de depunere a textului actualizat al actului constitutiv.
Mențiuni obligatorii supuse modificării:
– datele de identificare ale asociaților: în cazul persoanelor fizice: nume, prenume, CNP, locul și data nașterii, domiciliul, cetățenia; în cazul persoanelor juridice: denumire, sediu, numărul de înregistrare în Registrul Comerțului.
– forma societății: modificările vizează trecerea de la o formă la alta.
– denumirea societății: modificarea denumirii societății poate fi voită sau impusă.
– sediul social: orice modificare la adresă trebuie sa apară în actul constitutiv și trebuie să corespundă cu cea din titlul de proprietate sau din contract.
– obiectul de activitate: extinderea sau restrângerea obiectului de activitate al societății prin adăugarea de coduri CAEN.
– capitalul social: este constituit din aportul fiecărui asociat în natură sau în bani. Acest aspect este trecut în actul constitutiv și, alături de acest capital, este necesar să fie trecut distinct numărul de părți sociale și valoarea nominală a acestora, ieșiri sau intrări în societate, cesionări de părți sociale.
– administratorii: trebuie consemnate datele de identificare, precum și atribuțiile și răspunderea acestora.
– durata societății: societățile comerciale se înființează de obicei pe durată nelimitată, dar sunt și situații în care durata este clar determinată; în situația din urmă, o eventuală modificarea trebuie făcută înainte de expirarea termenului pentru a se evita dizolvarea societății.
– modalități de dizolvare și lichidare, fuziune și divizare: în actul constitutiv sunt stipulate condițiile în care societatea își încheie activitatea și intră în procedura de dizolvare și lichidare cum ar fi: decesul asociatului unic, faliment sau imposibilitatea desfășurării obiectului principal de activitate, ori situația în care societatea poate fuziona sau se poate divide; toate aceste modificări vor apărea în actul constitutiv actualizat.
Toate tipurile de modificări enumerate mai sus implică reactualizarea actului constitutiv al societății.