Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Irina Turcu
Reducerea capitalului social este acea operațiune prin care asociații diminuează nivelul înregistrat al capitalului social pe fondul unor pierderi sau pentru a face restituiri către asociați.
Potrivit legii, reducerea capitalului social trebuie hotărâtă de adunarea generală a asociaților, constatată printr-un înscris în forma prevăzută legal, înregistrată în Registrul Comerțului și publicată în Monitorul Oficial. Hotărârea privind reducerea capitalului social se ia cu o majoritate de cel puțin doua treimi din drepturile de vot deținute de asociații prezenți.
Prin aplicarea dispozițiilor legii societăților comerciale, atunci când societatea trebuie să procedeze la reducerea capitalului social pe motiv de pierderi, trebuie făcută distincția între vărsămintele scadente și cele nescadente. Această procedură este una de durată și trebuie făcută până la încheierea exercițiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile.
Când reducerea capitalului nu este motivată de pierderi, prezentarea bilanțului nu este necesară pentru ca adunarea generala să poată delibera asupra reducerii.
Conform legii societăților comerciale, capitalul social poate fi redus prin micșorarea numărului de părți sociale, reducerea valorii nominale a acțiunilor sau a părților sociale ori prin dobândirea propriilor acțiuni urmată de anularea lor.
Reducerea capitalului social trebuie să respecte plafonul minim al capitalului social, respectiv să nu coboare sub 200 lei, să se arate motivele pentru care se face aceasta, procedeul care va fi utilizat și va putea fi realizată efectiv numai după trecerea a două luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial.
Această modificare făcută prin hotărârea asociaților va fi consemnată în actul constitutiv al societății.
După ce se depune hotărârea la Oficiul Registrului Comerțului spre a fi publicată în Monitorul Oficial, se așteaptă o perioadă de două luni în care asociații pot face opoziție și apoi se trece la pasul următor, de depunerea a actului constitutiv reactualizat, urmând ca abia după soluționarea dosarului să se poată spune că s-a parcurs în întregime procedura de reducere a capitalului social.