

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Irina Turcu
Organizarea și funcționarea unei societăți comerciale presupune cunoașterea și stabilirea codurilor CAEN care vor fi trecute în statut sau actul constitutiv. Există un cod CAEN principal, alături de care se pot adăuga și coduri CAEN secundare.
De preferat este ca, încă de la înființare, să fie incluse cât mai multe coduri CAEN care au legătură cu activitatea societății, deoarece în momentul în care activitatea autorizată inițial nu mai este în concordanță cu cerințele pieței, să poată fi autorizată o altă activitate care este deja prevăzută în actul constitutiv.
Dacă se dorește autorizarea unui cod CAEN care nu se regăsește în actul constitutiv, se efectuează operațiunea de extindere de obiect de activitate. Extinderea obiectului de activitate reprezintă operațiunea prin care codurile CAEN care se vor autoriza nu există în statut sau act constitutiv, de la înființare, și care se adaugă atunci când este nevoie ca acea activitate să se desfășoare. Pentru a putea extinde obiectul de activitate, asociatul trebuie să se informeze dacă acele coduri se pot autoriza pe firmă, deoarece există anumite coduri care necesită unele autorizații și, totodată, există și unele activități pe care legea le impune doar ca activitate unică.
Pentru extinderea obiectului de activitate se parcurg pașii următori:
– se redactează hotărârea asociaților prin care se adaugă codurile dorite.
– se actualizează statutul sau actul constitutiv.
– se completează cererea aferentă.
Dacă se urmărește și autorizarea codurilor CAEN cu care se extinde obiectul de activitate, atunci se completează și declarația pe proprie răspundere prin care se autorizează acele coduri la sediu, la punctele de lucru sau la terți, după caz.
Se atașează și certificatul constatator aferent locului unde se dorește autorizarea, dacă acolo au mai fost autorizate anterior și alte coduri.
Toate aceste documente se depun la Oficiul Registrului Comerțului spre soluționare.
Pe de altă parte, renunțarea la anumite activități autorizate reprezintă eliminarea din statut sau din actul constitutiv a codurilor CAEN care nu mai sunt necesare. Se renunță la activități care nu se desfășoară efectiv, dar care, prin prezența lor în actul constitutiv, influențează perspectivele societății. Pentru aceasta, se parcurge o procedură asemănătoare cu cea menționată anterior, în cazul extinderii obiectului de activitate.