Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
Așa cum precizam în materialul anterior, prin forță majoră, potrivit prevederilor art. 1351 din Codul civil, se înțelege o împrejurare de fapt imprevizibilă și de neînlăturat /insurmontabilă, care împiedică în mod obiectiv executarea obligației contractuale.
Este așadar o cauză care înlătură răspunderea debitorului unei obligații care devine imposibil de executat. Deci, pentru ca exonerarea de răspundere să poată interveni, trebuie ca împrejurările care blochează executarea contractului să fie independente de voința părților și să nu poată fi controlate.
1. Temeiul legal pentru emiterea avizului de forță majoră
Una dintre atribuțiile principale ale Camerelor de Comerț și Industrie din România este cea prevăzută la art. 4 lit. j) precum și la art. 28 lit. i) din Legea 335/2007, respectiv: avizarea, la cerere, pentru societățile comerciale românești, pe bază de documentație, a existenței unor cazuri de forță majoră și influența/efectele acestora asupra executării obligațiilor comerciale interne și internaționale.
Prin urmare, temeiul legal pentru emiterea avizului de forță majoră îl reprezintă Legea nr. 335/2007 – așa cum am arătat mai sus (atribuție care se regăsește la art. 4 lit. j precum și la art. 28 lit. i).
2. Condițiile pentru avizare si elementele pe care trebuie să le cuprindă solicitarea de avizare
a. între părți să existe un contract comercial:
Condiția primordială pentru a aviza existența unui caz de forță majoră de către o Cameră de Comerț și Industrie este existența unui contract economic /de natură comercială între comercianți dintre care cel puțin unul sa fie persoană juridică română.
Clauzele contractuale care definesc forța majoră – de obicei, contractele fac trimitere la documente emise de Camerele de Comerț și Industrie pentru certificarea existenței unui caz de forță majoră.
– părțile contractuale pot agrava răspunderea debitorului, prin precizarea ca acesta răspunde inclusiv în caz de forță majoră.
– este, de asemenea, valabilă și o prevedere contractuală de calificare ca exoneratoare de răspundere a unor evenimente care, la nivel teoretic, nu ar constitui forță majoră, fiind previzibile și surmontabile (de exemplu, inundațiile obișnuite într-o anumită perioadă a anului). Pe durata existentei lui, sunt suspendate efectele obligatorii ale contractului, ele redevin active de îndată ce forța majoră a încetat.
b. contractul să includă dispoziții referitoare la forța majoră
În mod legal, forța majoră exonerează de răspundere indiferent dacă a fost sau nu prevăzută ca atare în contract. Este însă de preferat ca părțile să includă clauze specifice, care să definească, cel puțin exemplificativ, cazurile de forță majoră, precum și condițiile de exonerare de răspundere. Aceasta condiție este așadar cerută, dar nu neapărat esențială, camerele de comerț putând aviza cazurile de forță majoră și fără a fi îndeplinită această condiție a existenței unei clauze în contract.
Nu exista nici un text de lege din care să rezulte că forța majoră operează doar dacă este prevăzută în actul care reglementează operațiunea comercială sau că părțile sunt obligate să o prevadă în contract, însă odată constatată, forța majoră are ca principal efect exonerarea de răspundere contractuala a debitorului potrivit art. 1351 Cod civil.
c. evenimentul de forță majoră să fie confirmat de o autoritate de stat (spre exemplu – autoritatea de mediu – pentru caz de inundații) iar începutul și sfârșitul evenimentului de forță majoră să fie consemnat tehnic în evidența societății afectată (de serviciul de specialitate, prin procese verbale).
d. se mai cere ca, în 5 zile de la începutul evenimentului de forță majoră, partea afectată trebuie să comunice în scris părții cocontractante nașterea evenimentului; tot astfel se va proceda la încetarea acestuia. Și tot astfel ca, în termen de 15 zile de la încetarea evenimentului de forță majoră, partea interesată să solicite Camerei de Comerț și Industrie examinarea cazului și eliberarea Avizului de forță majoră pentru cazul dat.
e. care sunt documentele doveditoare ce trebuie depuse exclusiv de solicitant
Pentru a beneficia de exonerarea de răspundere pentru cazuri de forță majoră, documentele vor cuprinde cel puțin:
• contractul comercial afectat din evenimentul de forța majoră, cuprinzând/nu clauza de forța majora;
• atestări de la organele, autoritățile și instituțiile abilitate, de la caz la caz (altele decât Camera de Comerț și Industrie), privind existența și efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii și încetării evenimentului;
• notificări adresate partenerului contractual în legătură cu apariția evenimentului invocat și efectele sale asupra derulării operațiunilor contractuale;
• diverse publicații, anunțuri, articole de presă care atestă notorietatea evenimentului de forță majoră invocat.
Documentele se prezinta în original sau în copie certificată de solicitant.
f. răspunderea solicitantului pentru veridicitatea datelor și a documentelor prezentate
Solicitantul își asumă întreaga răspundere, inclusiv penală, pentru veridicitatea datelor și a documentelor prezentate odată cu solicitarea adresată Camerei de Comerț și Industrie de emitere a unui aviz de forță majoră.