Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Alina Grădinariu
Ce înțelegem prin emblemă?
Putem să vedem cum a definit legiuitorul emblema în art. 30 din Legea nr. 26/1990 – privind registrul comerțului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la alin. 2 ”Emblema este semnul sau denumirea care deosebește un comerciant de un altul de același gen.” Limba în care în primul rând apare emblema este limba română.
În Ordinul nr. 2594/C din 10 octombrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor și de eliberare a informațiilor este definită emblema la art. 58 alin. 1, astfel: ”Emblema este un element complementar și facultativ pentru identificarea și individualizarea comerciantului, deosebind un comerț de alt comerț de același fel”, iar la art. 2 sunt enumerate cele trei feluri în care putem întâlni o emblemă, și anume:
– embleme reprezentate prin cuvinte și este vorba despre cele care constau într-o denumire;
-embleme reprezentate figurativ și este vorba despre cele care constau într-o reprezentare grafică;
– sau emblemele complexă atunci când aceasta este alcătuită din combinarea cuvintelor cu elemente figurative.
Poate emblema să cuprindă o denumire? Da. Dar dacă doriți ca emblema dumneavoastră să cuprindă o denumire, trebuie să știți că denumirea societății comerciale va fi scrisă cu litere având mărimea de cel puțin jumătate din cea a literelor cu care este scrisă emblema. (art. 43 alin. 3 Legea 26/1990)
Dreptul de a folosi, de către operatorul economic, o emblemă se dobândește prin înscrierea acesteia în registrul comerțului, iar opozabilitatea față de terți este probată prin mențiunea pe care agentul economic o înregistrează la registrul comerțului cu privire la declararea Emblemei. (primind în final certificatul de înscriere mențiuni și rezoluția din care rezultă operațiunea de înregistrare a emblemei)
La art. 43 din Legea nr. 26/1990 – privind registrul comerțului, republicată, cu modificările și completările ulterioare aflăm că, orice emblemă ”va trebui să se deosebească de emblemele înscrise în același registru al comerțului, pentru același fel de comerț, precum și de emblemele altor comercianți de pe piața unde comerciantul își desfășoară activitatea.”
Există câteva elemente ce nu constituie elemente de distinctivitate, conform art. 62 din Ordinul nr. 2594/C din 10 octombrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor și de eliberare a informațiilor , și anume:
a) utilizarea unor culori diferite, dacă elementele grafice sunt identice sau asemănătoare;
b) folosirea unui chenar de formă diferită față de a celui utilizat de altă emblemă similară înregistrată în registrul comerțului sau rezervată în vederea înregistrării;
c) adăugarea sau eliminarea unor elemente, dacă nu sunt de natură să conducă la diferențierea certă a emblemelor supuse comparației;
d) folosirea unor prescurtări ale cuvintelor care intră în componența unei embleme înregistrate sau rezervate, în cazul în care componenta grafică rămâne neschimbată.
(2) Nu se poate deroga de la respectarea dispozițiilor alin. (1) nici prin acordul scris dat de comerciantul persoană fizică sau persoană juridică având emblema înregistrată în registrul comerțului, pentru utilizarea unei embleme identice de către un terț.
(3) Nu pot fi înregistrate ca embleme, fără autorizarea organelor competente, denumiri și reprezentări figurative care cuprind reproduceri sau imitații de steme, drapele, embleme de stat, sigilii oficiale, blazoane ori altele asemenea.
Cum rezervăm emblema?
Atunci când ne referim laverificarea distinctivității și disponibilității emblemei, trebuie să știm că aceasta se efectuează la solicitarea comerciantului, pe bază de cerere, pe care o găsiți online https://www.onrc.ro/templates/site/formulare/11-10-182.pdf, în care trebuie să faceți o scurtă descriere a elementelor acesteia (conținut, elemente grafice, formă, culoare etc.), trebuie să anexați macheta emblemei în 3 exemplare, dacă aceasta este alb negru sau color, trebuie ca machetele să corespundă descrierii, machete ce sunt destinate aplicării pe dovada eliberată deponentului, pe cererea de rezervare și respectiv pentru arhivarea în catalogul emblemelor. Operatorul economic este atent informat în cererea mai sus amintită că: ”Stabilirea emblemei se face la opțiunea și pe răspunderea solicitantului cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare și ținând seama de criteriile prezentate în Normele metodologice privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor și de eliberare a informațiilor; Oficiul Registrului Comerțului răspunde numai de exactitatea datelor furnizate pe baza acestei cereri”. Deci, atunci când doriți să vă rezervați emblema, este recomandat să nu aveți elemente asemănătoare emblemelor deja înregistrate.
Comerciantului i se eliberează un înscris ce poartă denumirea de ”dovadă privind disponibilitatea și rezervarea emblemei, semnată de directorul ORCT sau de persoana împuternicită de către acesta”, iar valabilitatea rezervării este pentru o perioadă de 3 luni de la data rezervării putând fi prelungită succesiv, la cererea solicitantului, cerere formulată înainte de expirarea duratei și depusă la ORCT în original.
Unde folosim emblema?
Ele vor putea fi folosite de către operatorul economic atât pe panouri de reclamă oriunde ar fi așezate, cât și note de comandă, cărți de vizită, pe facturi, scrisori, tarife, prospecte, afișe, bannere, publicații, site-uri și în orice alt mod, dar numai dacă emblemele vor fi însoțite de denumirea firmei într-un mod vizibil.
Ce acte depunem la Oficiul Registrului Comerțului pentru mențiunea de înregistrare a emblemei?
Odată cu parcurgerea procedurii de rezervare de emblemă, va trebui să trecem la o a doua etapa, cea de întocmire a hotărârii Adunării Generale a Asociaților (sau decizia unicului asociat, după caz) prin care este aprobată includerea emblemei în cadrul elementelor ce vă diferențiază de alți operatori economici, actul constitutiv reactualizat /statutul reactualizat, după caz. La înscrisurile enumerate mai trebuie să atașați cererea de înregistrare a mențiunii https://www.onrc.ro/templates/site/formulare/11-10-150.pdf, precum și dovada privind disponibilitatea emblemei. Acesta este momentul la care putem să spunem că operatorul economic a înregistrat în registrul comerțului emblema societății sale.
Pentru orice alte detalii și clarificări privind procedura de rezervare a emblemei și înregistrarea acesteia la Oficiul Registrului Comerțului, vă stăm la dispoziție la Camera de Comerț și Industrie Iași.