Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Irina Turcu
Aducem în atenția antreprenorilor o prevedere legislativă de dată relativ recentă, cu impact asupra firmei în cazul neconformării voluntare.
Este vorba despre Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, emisă și publicată în luna iulie a acestui an.
Actul normativ obligă atât firmele existente, cât și cele care se înființează de acum încolo, să depună la Oficiul Registrului Comerțului o declarație privind beneficiarul real al firmei. Conform definiției de la art. 4: ”În sensul prezentei legi, prin beneficiar real se înțelege orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacție, o operațiune sau o activitate. Noțiunea de beneficiar real include cel puțin: a) în cazul societăților prevăzute în Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare: persoana sau persoanele fizice care dețin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin exercitarea dreptului de proprietate, în mod direct sau indirect, asupra unui număr de acțiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul ori prin participația în capitalurile proprii ale persoanei juridice sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, persoana juridică deținută sau controlată nefiind o persoană juridică înregistrată la registrul comerțului ale cărei acțiuni sunt tranzacționate pe o piață reglementată și care este supusă unor cerințe de publicitate în acord cu cele reglementate de legislația Uniunii Europene ori cu standarde fixate la nivel internațional. Acest criteriu este considerat a fi îndeplinit în cazul deținerii a cel puțin 25% din acțiuni plus o acțiune sau participația în capitalurile proprii ale persoanei juridice într-un procent de peste 25%”.
Cu alte cuvinte, autoritățile își propun transparentizarea și identificarea persoanelor care stau efectiv în spatele afacerilor, iar în această categorie intră orice persoană care deține mai mult de o pătrime din firmă.
Obligația revine administratorului societății, sub forma unei declarații pe proprie răspundere, dată la notar sau la Oficiul Registrului Comerțului. Societățile vor depune la înmatriculare, anual, sau ori de câte ori intervine o modificare, această declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul Beneficiarilor Reali.
Atenție! Legea prevede și sancțiuni dure în cazul neconformării. Astfel, nerespectarea de către reprezentantul legal a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Mai mult decât atât, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică Oficiului Registrului Comerțului, în acesta fiind consemnat că nedepunerea declarației atrage dizolvarea societății, în condițiile art. 237 din Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru orice alte detalii și clarificări privind acest subiect, vă stăm la dispoziție la Camera de Comerț și Industrie Iași.