Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Irina Turcu
Legislația definește mandatul ca fiind contractul prin care o parte, numită mandatar, se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părți, numită mandant. Acesta poate fi cu titlu gratuit (de regulă în cazul în care este încheiat între două persoane fizice) sau cu titlu oneros (de regulă în cazul activităților profesionale).
În situația mandatului cu titlu oneros, dacă remunerația mandatarului nu este determinată prin contract, aceasta se va stabili potrivit legii, uzanțelor ori, în lipsă, după valoarea serviciilor prestate. De asemenea, legea prevede că dreptul la acțiunea pentru stabilirea cuantumului remunerației se prescrie odată cu dreptul la acțiunea pentru plata acesteia.
În cele mai multe cazuri, în privința actelor și faptelor de comerț, vorbim de mandat cu reprezentare, astfel că acest acord de voință al părților se va încheia în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta și din executarea sa de către mandatar.
O exemplificare a contractului de mandat este cea privind administratorul/administratorii societății comerciale, prin care aceștia pot căpăta calitatea de mandatari ai societății.
De asemenea, o altă exemplificare a contractului de mandat o constituie exercitarea dreptului de vot în cadrul adunării generale a asociaților prin reprezentarea de către o persoană fizică sau juridică în temeiul unei împuterniciri sau procuri în acest sens.
Legislația prevede că, dacă părțile nu au prevăzut un termen, contractul de mandat încetează în trei ani de la încheierea lui.
Totodată, sunt reglementate și obligații ale părților. Obligațiile mandatarului vizează respectarea limitelor stabilite, executarea mandatului comercial cu diligența unui bun proprietar. În cazul mandatului cu titlu gratuit, mandatarul este obligat să îl îndeplinească cu diligența pe care o manifestă în propriile afaceri. Obligațiile mandatului vizează în principal plata remunerației către mandatar (dacă este cazul) și punerea la dispoziție a tuturor mijloacelor necesare îndeplinirii contractului, inclusiv acoperirea cheltuielilor aferente.
Contractul de mandat încetează fie prin revocarea sa de către mandant, fie prin renunțarea mandatarului, fie prin moartea, incapacitatea sau falimentul mandantului ori a mandatarului. Atunci când mandatul are ca obiect încheierea unor acte succesive în cadrul unei activități cu caracter de continuitate, acesta nu încetează dacă activitatea este în curs de desfășurare, cu respectarea dreptului de revocare sau renunțare al părților. Conform prevederilor legale, mandantul poate oricând revoca mandatul, expres sau tacit, indiferent de forma în care contractul de mandat a fost încheiat și chiar dacă a fost declarat irevocabil. Împuternicirea dată unui nou mandatar pentru aceeași afacere revocă mandatul inițial.
Pentru orice alte detalii și clarificări privind acest subiect, vă stăm la dispoziție la Camera de Comerț și Industrie Iași.