Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Irina Turcu
Începând din această toamnă, antreprenorii au la dispoziție încă un instrument gratuit de identificare a datelor despre firme (potențiali parteneri de afaceri, furnizori, clienți) înregistrate pe teritoriul Uniunii Europene.
Este vorba despre BRIS – Business Registers Interconnection System (Sistemul de Interconectare a Registrelor de Afaceri din statele membre ale Uniunii Europene), respectiv o platformă online în care sunt interconectate registrele comerțului din UE.
Astfel, prin BRIS sunt puse la dispoziția antreprenorilor, cu titlu gratuit, informații precum: denumirea și forma juridică; sediul social; numărul de înregistrare în registrul comerțului și codul fiscal; starea firmei.
Interesant este că rezultatele unei căutări în cazul unei firme returnează inclusiv o listă întreagă de documente pe care firma le-a depus, de-a lungul existenței sale, la Oficiul Registrul Comerțului, ca de exemplu: declarații, acte constitutive, fișe privind fluxul operațiunilor etc., însă aceste documente, cel puțin deocamdată, nu pot fi accesate online. Documentele apar în portal cu denumire sugestivă și cu data depunerii acestora.
Evident, în anumite situații, acest instrument gratuit și facil poate fi foarte folositor atunci când un antreprenor dorește să se lămurească, de unul singur, măcar ca un prim pas, cu privire la anumite date în privința unei firme potențial partenere.
Redăm în continuare, cu titlu de exemplu, o simulare pașilor pe care i-am parcurs noi în cazul căutării unei firme pe portalul BRIS.
Pasul 1. Intrăm pe portalul https://e-justice.europa.eu/ și selectăm limba română:
Pasul 2. În meniul din partea stângă a ecranului, alegem opțiunea Registre -> Registre comerciale la nivel european:
Pasul 3. Accesăm link ”căutări privind societăți”:
Pasul 4. Completăm câmpurile de căutare: denumirea societății sau numărul de înregistrare, bifăm țara (una, mai multe sau toate țările din UE), bifăm opțiunea de acceptare ”termeni și condiții” și apăsăm butonul ”căutare”. Am completat aleatoriu, cu prima firmă care ne-a venit în minte la litera A:
Pasul 5. Din rezultatele returnate, dăm click pe societatea care ne interesează:
Iată rezultatul căutării. Avem confirmarea că societatea comercială căutată există, este înmatriculată în Registrul Comerțului din România, este în funcțiune, avem sediul social, codul fiscal și identificatorul la nivel european, precum și întreaga listă de documente (salvate cu nume sugestiv) depuse vreodată la Oficiul Registrului Comerțului, inclusiv data depunerii:
Pentru orice alte detalii și clarificări privind acest subiect, vă stăm la dispoziție la Camera de Comerț și Industrie Iași.