Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
România se aliniază cerințelor europene pentru reducerea impactului ambalajelor, dar și al deșeurilor de ambalaje, asupra mediului, astfel că din ianuarie 2019 se interzice comercializarea pungilor din plastic prin Legea nr. 87/2018 de modificare și completare a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.
Parlamentul European, în anul 2018, a votat un proiect de lege care presupune scoaterea de pe piață a zece produse de unică folosință din plastic, respectiv: paiele de băut, tacâmurile din plastic (farfurii, pahare, furculițe, linguri, caserole etc.) până în anul 2021, dar și obligația statelor membre de a recicla 95% din sticlele de plastic utilizate până în anul 2025. Acest proiect de lege urmează să fie dezbătut și aprobat de statele membre UE.
Art. 5 din Legea nr. 249/2015 stabilește obligativitatea ca toți operatorii economici să introducă pe piață numai ambalaje care au fost fabricate și comercializate în așa fel încât să permită reutilizarea lor sau chiar valorificarea, inclusiv reciclarea, reducându-se astfel la minimum impactul negativ asupra mediului înconjurător.
Așadar, se interzic pungile de transport (cu mâner) cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni. Sacii menajeri și pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire (fără mâner) nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piața națională.
Prin Legea nr. 249/2015, anexa 2, se stabilesc cerințele esențiale privind compoziția și caracterul valorificabil dar și reutilizabil al ambalajelor.
Toate aceste reglementări legislative au obligat operatorii economici, furnizori de ambalaje de unică folosință să introducă în gama lor de produse doar ambalaje 100% biodegradabile și compostabile cum sunt pungile biodegradabile sau caserolele din trestie de zahăr.
Pungile biodegradabile nu conțin plastic sau derivați din petrol, respectă cerințele standardului european EN13432, standard care stabilește criteriile și testele la care trebuie să fie supus un ambalaj ca să poată fi considerat biodegradabil și compostabil. Acest tip de pungi sunt 100% biodegradabile și compostabile într-un timp scurt, reziduurile care rezultă în urma descompunerii fiind de natură organică care nu dăunează mediului înconjurător.
Pungile biodegradabile au o durată de viață de maxim un an și datorită materialelor din care sunt confecționate, expunerea lor directă la soare sau la temperaturi ridicate nefiind recomandată.
În legislația națională, Ministerului Mediului, printr-un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu și a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, una dintre principalele modificări referindu-se la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic. Pe lângă creșterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obligă taxarea oricărui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plata eco-taxei alternativele ecologice (biodegradabile și compostabile), ca de exemplu produsele din amidon sau celuloză, care respectă standardul SR EN 13432:2002 Ambalaje. Cerințe referitoare la ambalajele valorificabile prin formarea compostului și biodegradare. Program de încercare și criterii de evaluare a acceptării finale a ambalajelor.
Legislația comunitară prin Directiva 94/62/CE Ambalaje și deșeuri de ambalaje, dar și prin Decizia Comisiei 2013/17.12.2013 de acordare a criteriilor ecologice a UE pentru echipamentele de procesare a imaginii, toate aceste reglementari europene transpuse în legislația națională prin HG 621/2005, HG 1872/2006, OMEC 128/2004, O ME 918/2009 Ambalaje și deșeuri de ambalaje, prin OMM 1648/02.12.2009 Contribuții și taxe datorate la Fondul de mediu, OMMAP 647/2016 pentru aprobarea Listei cuprinzând standardele române care adoptă standardele europene armonizate prevăzute la art. 6 alin (1) lit. a) din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, listă ce cuprinde:
– Standardul SR EN 13432:2002 Ambalaje. Cerințe referitoare la ambalajele valorificabile prin formarea compostului și biodegradare. Program de încercare și criterii de evaluare a acceptării finale a ambalajelor. (standardul prezinta cerințele si metodele care permit determinarea posibilității de formare a compostului și tratării anaerobe a ambalajelor și a materialelor de ambalaj).
– Standardul SR EN 13431:2005 Ambalaje. Cerințe referitoare la ambalajele valorificabile energetic, inclusiv specificarea puterii calorifice inferioare minime.
– Standardul SR EN 13430:2004 Ambalaje. Cerințe referitoare la ambalajele valorificabile prin reciclarea materialelor.
– Standardul SR EN 13429:2005 Ambalaje. Reutilizare (standardul specifica cerințele pe care un ambalaj trebuie să le satisfacă pentru a fi clasificat ca reutilizabil și stabilește procedurile pentru evaluarea conformității cu aceste cerințe, inclusiv pentru sistemele asociate).
– Standardul SR EN 13428:2005 Ambalaje. Cerințe specifice fabricării și compoziției. Prevenire prin reducerea la sursă.
– Standardul SR EN 13427:2005 Ambalaje. Cerințe referitoare la utilizarea standardelor în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje.
Așadar, conform standardului SR EN 13432:2002, un ambalaj biodegradabil este acel ambalaj care are următoarele proprietăți: „sub acțiunea micro-organismelor în prezența oxigenului, descompunerea unui component chimic organic în dioxid de carbon, apă și săruri minerale ale celorlalte elemente prezente (mineralizare) și apariția unei noi biomase. În absența oxigenului, descompunerea în dioxid de carbon, metan, săruri minerale și crearea unei noi biomase”.
Informații suplimentare privind standardele privind ambalajele biodegradabile, dar și alte standarde, le puteți obține de la Centrul Zonal ASRO din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași.