Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Alina Grădinariu
Ce este arbitrajul?
În legislația noastră, arbitrajul este o alternativă la procedura clasică de soluționare a litigiilor de către instanțele judecătorești. Art. 542 din Codul de procedură civilă prevede că „persoanele care au capacitate deplină de exercițiu pot conveni să soluționeze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele, în afară de acelea care privesc starea civilă, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorală, relațiile de familie, precum și drepturile asupra cărora nu pot să dispună.’’
Prin art. 4 alin. 1 lit. i) din Legea nr. 335/2007 a camerelor de comerț din România: „Camerele județene (…) organizează activitatea de soluționare a litigiilor comerciale și civile prin mediere și arbitraj ad-hoc și instituționalizat”. Astfel, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Județului Iași oferă persoanelor care au capacitatea deplină de exercițiu o alternativa la procedura clasică de soluționare a litigiilor, cea a instanțelor de drept comun.
Care sunt principalele avantaje ale soluționării unui litigiu prin arbitraj?
Confidențialitate – procedura arbitrajului, spre deosebire de procedura judiciară, nu este publică. Doar părțile și arbitrii în cadrul ședințelor de judecată, asigurându-se, astfel, păstrarea secretului comercial și evitându-se publicitatea cauzelor aflate pe rol. Se reduc astfel prejudiciile de imagine pe care părțile le-ar putea prin simpla asociere cu un litigiu.
Timp scurt de soluționare a litigiului – maximum 6 luni de la introducerea cererii, spre deosebire de perioadele lungi, specifice instanței judecătorești clasice.
Posibilitatea de a alege arbitrul dorit – din perspectiva profesionalismului, de pe lista arbitrilor, care este publică și accesibilă oricărui petent. Alegerea unui arbitru nu atrage vreo supunere a arbitrului față de partea care l-a desemnat. Arbitrii vor judeca litigiul cu respectarea imparțialității și a independenței.
Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie pentru părți. Hotărârea arbitrală nu este supusă apelului, singura cale de atac admisă este acțiunea în anulare, care se exercită în temeiul art. 608 Cod procedură civilă, conform căruia hotărârea poate fi desființată numai din motive expres prevăzute de lege (nulitatea convenției arbitrale, neîndeplinirea procedurii arbitrale etc.). Hotărârea arbitrală are efectele unei hotărâri judecătorești. Hotărârea arbitrală se execută de bună voie, dar este susceptibilă de executare silită, în cazul când executarea nu se îndeplinește de bună voie.
Foarte important! Ceea ce trebuie avut în vedere la momentul perfectării unui contract sau atunci când vă este înaintat spre a fi semnat un contract prin care deveniți parte, este să existe clauza de compromis standard. Exemplu:
„Orice litigiu decurgând din sau în legătură cu prezentul contract, inclusiv referitor la încheierea, nulitatea, interpretarea, executarea sau desființarea acestuia, va fi soluționat definitiv prin arbitraj organizat de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Județului Iași, în conformitate cu Regulile de procedură arbitrală ale acesteia. Hotărârea arbitrală va fi definitivă, obligatorie și executorie”.
Dacă totuși clauza compromisorie nu se regăsește în contractul dumneavoastră, puteți semna un compromis cu partenerul contractual, ulterior, prin care alegeți ca soluționarea litigiului născut în raporturile juridice contractuale dintre dumneavoastră să fie judecat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Județului Iași. Un astfel de model de compromis îl prezentăm mai jos, pe el îl puteți atașa în orice cauză în care nu se regăsește clauza compromisorie deja inserată în contract.
FORMA DE COMPROMIS STANDARD
Subsemnații:
1. ……………… (nume/denumire; numele reprezentanților legali sau convenționali; domiciliu/sediu; număr de înmatriculare în Registrul Comerțului; număr de telefon, fax, adresă de e-mail și alte elemente de identificare, după caz), denumită în continuare partea 1,
și
2. ……………………. (nume/denumire; numele reprezentanților legali sau convenționali; domiciliu/sediu; număr de înmatriculare în Registrul Comerțului; număr de telefon, fax, adresă de e-mail și alte elemente de identificare, după caz), denumită în continuare partea 2,
constatăm că între noi a intervenit un litigiu izvorât din Contractul nr. …….. din data de……….. , litigiu având următorul obiect:
Partea 1 pretinde că ……. (expunerea pe scurt a pretențiilor)
Partea 2 susține că ……. (expunerea pe scurt a obiecțiilor).
Subsemnații convenim ca acest litigiu să fie soluționat prin arbitraj organizat de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Județului Iași, în conformitate cu Regulile de procedură arbitrală ale acesteia.
Hotărârea arbitrală pronunțată în acest litigiu este definitivă, obligatorie și executorie.
Arbitrajul este recunoscut ca o alternativă la procedura clasică de soluționare a litigiilor chiar prin Constituția României, art.146: „Curtea Constituțională are următoarele atribuții (…) hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele, ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial (…)”.
De asemenea, important de reținut este și faptul că, potrivit dispozițiilor art. 3433 alin. (1) din Codul de procedură civilă „încheierea convenției arbitrale (atât sub forma clauzei compromisorii inserate în contract cât și sub forma compromisului) exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, competența instanțelor judecătorești”. Această prevedere reprezintă consacrarea principiului conform căruia: „convențiile legal încheiate au putere de lege între părțile contractante” înscris în cadrul art. 969 din Codul civil.
Pentru orice informații suplimentare legate de arbitrajul comercial ca modalitate prin care puteți soluționa un litigiu, vă stăm la dispoziție la Camera de Comerț și Industrie Iași.