Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
În prezent, în contextul în care mulți agenți economici se confruntă cu dificultăți în activitatea economică pe care o desfășoară în mod individual și autonom, sub aspectul diminuării cererii interne și externe, cu consecințe asupra capacității de plată a acestora, asocierea în participațiune reprezintă cadrul juridic propice desfășurării a unor activități în scopul obținerii de venit. Ceea ce o diferențiază de alte mijloace formale create cu același scop este faptul că asocierea în participațiune nu impune formalități complexe de înregistrare și autorizare, fiind suficient doar contractul încheiat între asociații participanți.
Sediul materiei contractului de asociere în participațiune se regăsește în Codul civil, la art. 1.949-1.954: contractul de asociere în participațiune este contractul prin care o persoană acordă uneia sau mai multor persoane o participație la beneficiile și pierderile uneia sau mai multor operațiuni pe care le întreprinde. Ceea ce înseamnă că două sau mai multe persoane fizice sau juridice, profesioniști sau neprofesioniști, convin să contribuie cu bunuri, sume de bani, cunoștințe specifice, prestații, pentru desfășurarea unor activități, cu scopul de a împărți beneficiile și pierderile rezultate.
Dintre principalele caracteristici ale contractului de asociere în participațiune, amintim:
1. Caracterul contractual al asocierii – prevederile art. 1949 Cod civil descriu asocierea în participațiune nu ca o activitate, operațiune, ci ca un contract. Părțile sunt cele care stabilesc forma contractului, întinderea, condițiile desfășurării activității comerciale
2. Lipsa personalității juridice – din asociere, în vederea desfășurării unor activități comerciale, nu se naște un subiect de drept distinct, ca în cazul societăților constituite în baza Legii nr. 31/1990 a societăților comerciale. Art. 1951 Cod civil prevede că asocierea în participațiune nu poate dobândi personalitate juridică și nu constituie față de terți o persoană distinctă de persoana asociaților. Terțul nu are niciun drept față de asociere și nu se obligă decât față de asociatul cu care a contractat.
Cel mai evident avantaj este simplitatea constituirii asocierii, întrucât se poate constitui doar prin semnarea contractului de către asociați, fără a mai parcurge formalitățile specifice înființării unei societăți comerciale. Prin urmare, neavând personalitate juridică, asocierea în participațiune nu dispune de firmă sau denumire proprie, emblemă, capital propriu, nu are sediu și, în consecință nu poate dobândi drepturi sau obligații proprii.
3. Natura juridică a operațiunilor exercitate în cadrul asocierii – esența asocierii în participațiune o constituie participarea la beneficiile și pierderile ce ar rezulta din una sau mai multe operațiuni comerciale întreprinse, ceea ce determină caracterul comercial al acestui tip de asociere, deoarece activitățile desfășurate cu scop lucrativ, urmăresc obținerea de beneficii.
Pentru a înțelege mai bine principiile după care funcționează asocierea în participațiune, vom prezenta, pe scurt, caracterele juridice ale acestuicontract:
a. Contractul de asociere în participațiune este un contract bilateral sau multilateral – contract prin care fiecare dintre asociați se obligă față de ceilalți să contribuie la fondul comun al asocierii (sume de bani, folosința unor bunuri, prestații în natură, etc.)
b. Contractul de asociere în participațiune este un contract consensual – contract care este valabil încheiat prin simplul acord de voință al părților, indiferent de forma în care este exprimat
c. Contractul de asociere în participațiune este cu titlu oneros – contract prin care fiecare parte urmărește să obțină un avantaj patrimonial, raportat la aportul adus
d. Contractul de asociere în participațiune este un contract comutativ -la încheierea căruia părțile cunosc existența drepturilor și a obligațiilor născute din asocierea ce au consimțit-o, precum și a întinderii acestora
e. Contractul de asociere în participațiune este un contract cu executare succesivă – majoritatea operațiunilor specifice asocierii presupun trecerea unei anumite perioade de timp
f. Contractul de asociere în participațiune este un contract intuitu personae – se încheie în considerarea aptitudinilor și a încrederii față de asociatul administrator / desemnat.
Având la bază principiul libertății contractuale, acordul de voință al părților, negocierea într-un contract de asociere în participațiune trebuie tratată cu maxim interes din partea tuturor părților implicate, efectele acestuia putând aduce satisfacții pe parcursul desfășurării contractului sau dimpotrivă, neplăceri. Astfel:
Aportul (contribuția) la asociere:
În vederea atingerii scopului pentru care a fost constituită, principala obligație aasociaților este de a contribui, cu aport propriuîncadrul asocierii, cu sume de bani, bunuri, cunoștințe specifice sau chiar prestații în natură.
Se remarcă în practică, ca un mecanism subsidiar, asocierea în participațiune folosită pentru a deghiza alte raporturi juridice. Cu titlu de exemplu, menționăm situația închirierii, utilizată pentru a se evita taxele aferente chiriei sau asocierea constituită pentru evitarea unor reglementări cu privire la autorizații sau licențe necesare în vederea desfășurării unor activități. Concret, o parte care deține autorizațiile se poate asocia cu o altă parte care nu are aceste autorizații, dar compensează cu o altă capacitate, financiară, de producție, etc.
Împărțirea beneficiilor și suportarea riscurilor
În deplin acord cu aportul adus în cadrul asocierii, calitatea de asociat conferă și dreptul la împărțirea beneficiilor, dacă aceste beneficii sunt realizate în mod efectiv, proporțional cu aportul adus în cadrul asocierii sau potrivit înțelegerilor părților contractante. De asemenea, pe lângă cuantumul beneficiilor, asociații au posibilitatea de a stabili și întinderea pierderilor atribuite fiecărui asociat participant.
Acordând interes în privința drepturilor și obligațiilor decurgând din contractul de asociere în participațiune, vom avea posibilitatea de a recunoaște încălcările sau alte nereguli în ceea ce privește desfășurarea contractului de asociere în participațiune și, nu în ultimul rând, vom avea posibilitatea de a cunoaște cum trebuie să acționăm pentru a ne proteja drepturile și interesele.