

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
De multe ori se spune că odată ce v-ați creat un profil al afacerii pe rețelele sociale, axat pe prezentarea produsului sau serviciilor, vizibilitatea vine de la sine și aduce rezultate. Totuși, luând în considerare rata mare de eșec a startup-urilor, poate că opțiunea mai bună este să vă concentrați mai degrabă pe publicul-țintă, decât pe produs.
Afacerea dumneavoastră are mai multe șanse de supraviețuire atunci când vă adresați unui public care vă cunoaște, vă agreează place și are încredere. Indiferent dacă vindeți un produs sau un serviciu, trebuie să investiți în construirea unei audiențe adecvate pe rețelele de socializare.
Primul avantaj al alocării timpului necesar pentru a investi în marketing și a construi o audiență este că va contura un grup de cunoscători. O astfel de relație va facilita apoi vânzarea directă a produsului.
Al doilea lucru ce trebuie luat în considerare este faptul că, dacă este vorba de un startup, nimeni nu vă cunoaște încă. Și-atunci de ce ar înceta cineva să cumpere de la furnizorul său actual și s-ar orienta către dumneavoastră? Dacă investiți mai întâi în crearea sau cultivarea unui public, prin strategiile de creare a audienței (marketingul de conținut), puteți să vă faceți cunoscut. Publicul va începe să vă perceapă ca pe un specialist căruia merită să-i acorde atenție.
Un alt motiv pentru care ar trebui să investești mai întâi în construirea unui public este acela că oferă o oportunitate pentru testarea produsului înainte de lansarea variantei lui finale, deoarece oamenii au oferit un feedback despre cum îl percep.
Construirea publicului în era conectivității sociale devine o necesitate, deoarece ne aflăm într-o eră a conectării și a partajării informației. Cu cât puteți suprinde mai bine tendințele și construi un public-țintă, cu atât va fi mai puțin costisitoare lansarea produsului deoarece majoritatea resurselor și strategiilor de marketing necesare construirii unui public online costă mai puțin decât abordările tradiționale.
Concentrați-vă pe identificarea publicului-țintă. Aceasta ar trebui să fie preocuparea principală. Asta înseamnă că trebuie să investiți într-o strategie și o cercetare adecvată, astfel încât să vă dați seama care sunt cumpărătorii ideali. Trebuie să știți cine sunt, unde îi găsiți online și offline, caracteristicile demografice și profilul lor. Un public incipient este, de obicei, un grup de cca. 100 de oameni, așa că, dacă puteți obține o astfel de audiență de o sută de abonați implicați sau followeri, sunteți pe drumul cel bun.
Identificați care este problema principală a publicului-țintă, pe care o puteți rezolva. Dacă produsul sau serviciul dumneavoastră poate rezolva o problemă reală a publicului, sunteți pe drumul cel bun. Oricât de mult ați crede în produsul la care v-ați gândit, este mai înțelept să vă construiți un public de bază pe care să testați, să vedeți dacă oamenii ar fi dispuși să plătească pentru acel produs.
Creați conținut convingător și fiți consecvenți. Veți începe să comunicați în mod regulat cu publicul dumneavoastră, astfel încât acestuia să-i crească încrederea în dumneavoastră. Asigurați-vă că aveți un plan de marketing de conținut, astfel încât să puteți urmări și monitoriza creșterea.
Folosiți-vă de puterea ”povestirii” produsului. Marketingul de conținut, luat ca atare, nu vă va obține fani și cumpărători fideli. Trebuie să creați o conexiune emoțională și nimic nu este mai eficient în lumea de azi ca ”povestirile” despre afacerea dumneavoastră. Povestea ajută oamenii să se relaționeze și să se conecteze cu tine la un alt nivel. Aceasta aduce semnificație brandului și îl face memorabil. Dacă doriți să porniți de la zero, împărtășirea poveștii, a viziunii și a misiunii afacerii cu un public de bază poate fi ingredientul care oferă un avantaj în raport cu concurența.
Acestea ar fi doar câteva idei de început. Abordați-vă startup-ul ca un campion. Gândiți-vă pe termen lung și jucați-vă cartea în funcție de starea actuală și comportamentul consumatorilor.