

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
A crea un brand nu este același lucru ca a crea un brand atractiv. Și, desigur, înseamnă mult mai mult decât a crea doar un logo. Chiar dacă aveți un brand consacrat sau nu, redăm mai jos o sinteză de sfaturi utile, pe baza tendințelor de evoluție a marketingului zilelor noastre.
Logo atractiv. Logo-ul este o parte importantă a brandului, deoarece ajută publicul să recunoască brandul dintr-o privire. Pentru a-l crea, este necesară o muncă de cercetare și documentare pentru a afla cine este publicul-țintă, deoarece acest lucru vă va ajuta să proiectați un logo care să fie atractiv pentru acel public. Dacă sunteți la începutul activității și nu dispuneți încă de un buget dedicat acestui scop, și nici nu sunteți un graphic designer, puteți recurge la utilizarea unui generator de logo-uri. Toate elementele, inclusiv culorile, fonturile și icon-ul, joacă un rol important în rezultatul final. Toate ar trebui să se combine perfect pentru a vă reprezenta și ar trebui să se încadreze și în domeniul în care activați.
De asemenea, trebuie avut în vedere că logo-ul trebuie să arate bine peste tot, de la ambalajele tipărite și postările de pe social media până la cărțile de vizită. Exersați mărind sau micșorând logo-ul ori trecând-ul din variantă color în variantă alb-negru, pentru a vă asigura că arată bine în toate ipostazele.
Conectare cu publicul-țintă. Brandul nu se rezumă doar la siglă, fonturi și culori. În mare parte, acesta implică modul în care interacționați cu publicul. Afacerea există nu pentru că este aducătoare de bani, ci pentru că oferă un produs sau un serviciu de care publicul-țintă are nevoie. Așadar, este necesar să existe o conexiune cu acesta, lucru mult mai facil în era comunicării digitale prin intermediul rețelelor de socializare. Preferabil ca brandul dumneavoastră să fie prezent pe cât mai multe rețele, pentru a se adresa mai multor categorii de public. Întrucât informația se propagă global, interacțiunea prin intermediul rețelelor de socializare trebuie tratată cu responsabilitate, asigurându-vă că reflectă în mod corespunzător imaginea, valorile și personalitatea business-ului. Pentru rezultate cât mai bune, creați conținut de așa manieră încât cei care vă urmăresc nu doar să-l aprecieze, dar să și îl distribuie la rândul lor mai departe. A provoca publicul cu întrebări, a răspunde la comentarii și a distribui conținut generat de utilizatori constituie, de asemenea, practici care conduc la rezultate foarte bune. Totodată, trebuie utilizate instrumente de analiză pentru a verifica statisticile postărilor dumneavoastră, pentru a afla mai ușor ce anume a stârnit cel mai mult interesul (interacțiunea) publicului.
Unicitate și reprezentativitate. Trebuie să aveți în vedere ca brandul nu va deveni notoriu instantaneu. Chiar și cele mai mari branduri, pe care le cunoaștem cu toții, au pornit tot de la zero și au crescut în timp. Ele pot fi o sursă de inspirație, dar în nici un caz nu trebuie copiate pentru că fiecare brand, atunci când a fost creat, s-a adresat unui anumit public-țintă, dintr-un anumit areal și la un anumit moment din timp. Așadar, o serie de factori care s-ar putea să nu se potrivească cu brandul dumneavoastră. De aceea, pe lângă cercetare și documentare, trebuie intervenit cu creativitatea proprie.
Efectul vizual. În era comunicării și conectivității digitale, vizualul joacă un rol esențial. Un motiv în plus ca toate elementele vizuale să fie generate de așa manieră încât să vă definească și să vă identifice fără a lăsa loc de ambiguitate în raport cu concurența. Când creați elemente vizuale pentru orice platformă, acestea ar trebui să corespundă personalității brandului și trebuie să fie clar că provin de la dumneavoastră. Consistența brandului este obligatorie. Combinați culori, imagini și fonturi astfel încât conținutul vizual să aibă consistență.
Respectați-vă promisiunile. Jeff Bezos (fondator și manager Amazon.com, cea mai mare companie de vânzări on-line) spunea: „Brandul tău este ceea ce spun alții despre tine atunci când nu ești în încăpere”. Multe din lucrurile pe care le spun oamenii despre brandul dumneavoastră se bazează pe experiențele lor personale directe legate de acesta. Motivul pentru care este esențial să respectați valorile, misiunea și promisiunile pe care le-ați asociat brandului. În loc să vorbiți despre acestea sau să postați despre ele, arătați că le sunteți devotat. La urma urmei, acțiunile vorbesc mai mult decât cuvintele. Gândiți-vă la acest lucru ca și cum v-ați construi un brand personal și ați vorbi personal cu fiecare dintre clienții dumneavoastră. Respectarea promisiunilor vă asigură că veți fi asociat cu experiențe și sentimente pozitive. Dacă vă ignorați valorile și vă concentrați exclusiv pe profit, în cele din urmă veți pierde clienții.