Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
În contextul creșterii și diversificării comerțului internațional, ca urmare a intensificării relațiilor comerciale între firmele românești și partenerii externi, certificarea originii mărfurilor a devenit o procedură din ce în ce mai uzitată în tranzacțiile comerciale.
Certificatele de origine sunt documente utilizate în comerțul internațional, care atestă faptul că mărfurile au fost produse, fabricate sau prelucrate integral într-o anumită țară.
Camerele de comerț și industrie din România, prin Legea 335/2007 cu modificările și completările ulterioare, sunt abilitate să emită certificate de origine a mărfurilor, acestea fiind standardizate și recunoscute pe plan mondial.
Originea este „naționalitatea” economică a mărfurilor în comerțul internațional. Există două tipuri de origine: preferențială și nepreferențială. Regulile de origine nepreferențială sunt folosite pentru a determina originea produselor supuse măsurilor de politică comercială, cum ar fi, taxe anti-dumping și de compensație, embargouri comerciale, măsuri de protecție și compensatorii, restricții cantitative, dar și pentru cote tarifare, pentru statistici comerciale, pentru achiziții publice, pentru marcarea originii etc. În plus, restituțiile la export în UE în cadrul Politicii Agricole Comune se bazează de cele mai multe ori pe originea nepreferențială. Originea preferențială conferă anumite beneficii pentru mărfurile comercializate între diferite țări, în special taxe vamale reduse sau chiar zero.
Stabilirea rolului camerelor de comerț în emiterea certificatelor de origine s-a hotărât încă din anul 1912 în cadrul Convenției de la Geneva, fiind apoi actualizată în cadrul Convenției de la Kyoto, unde a fost adăugată o anexă pentru Simplificarea și Armonizarea Procedurilor Vamale pentru a facilita mai mult transferul de documente legale în comerțul internațional.
Certificatul de origine este utilizat pentru exportul definitiv de mărfuri și acesta atestă originea mărfurilor, constituind de fapt o etapă premergătoare stabilirii taxelor vamale de import.
Stabilirea originii unui produs este importantă, deoarece în funcție de aceasta se stabilesc tarifele, embargoul, precum și alte politici comerciale.
Așadar, un produs /o marfă își are originea într-o anumită țară dacă este obținut integral, fabricat sau prelucrat în respectiva țară, într-o proporție semnificativă.
Originea produselor trecută pe certificatul de origine se referă la țara în care o anumită marfă a fost produsă. Pe certificatul de origine se trec obligatoriu denumirea expeditorului (sau a firmei furnizoare), denumirea destinatarului (sau a beneficiarului), țara de origine mărfurilor, denumirea mărfurilor, cantitatea și unitatea de măsură, opțional putând fi trecute și elemente de identificare a mărfurilor și mijlocul de transport al acestora.
În cazul în care un bun este produs în două sau mai multe țări, certificatul de origine va avea specificată țara în care s-a investit cel mai mult în acel produs pentru a-l aduce la forma comercială valabilă. O formulă acceptată este cea prin care se consideră că un produs își are originea într-o anumită țară dacă peste 50% din costurile producției provin din țara respectivă.
Certificatele de origine sunt emise atât pentru exportul românesc direct, cât și pentru dovedirea originii produselor în proiectele implementate cu finanțare europeană.
Actele necesare pentru obținerea unui certificat de origine în cazul unui export de produse/mărfuri românești sunt: formular-cerere tip, factură externă, declarația de origine dată de către reprezentantul legal al firmei.
În afară de Legea 335/2007, legislația incidentă care stă la baza emiterii certificatelor de origine cuprinde: Regulamentul CEE nr. 2913/1992 – Codul vamal comunitar, Regulamentul CEE nr. 2454/1993 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Codului Vamal Comunitar și Ghidul pentru emiterea certificatelor de origine elaborat de Eurochambres în luna mai 2008.
În cazul derulării unor exporturi temporare sau dacă aveți în vedere participarea la târgurile și expozițiile internaționale la care să vă promovați produsele, este necesară obținerea unui document denumit carnet ATA. Acesta este un document internațional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar circulă liber, fără plata unor taxe vamale de tranzit și/sau de import. Carnetul ATA este un document eliberat pe teritoriul României doar de către Camera de Comert și Industrie a României.
Accesând website-ul fiecărei camere de comerț județene, puteți afla mai multe detalii privind condițiile de eliberare a certificatelor de origine a mărfurilor.