Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
Una dintre modalitățile de stimulare a dezvoltării antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii o constituie programul cunoscut sub denumirea „Femeia Antreprenor”.
Pentru anul 2020, la acest moment se află în lucru proiectul unei proceduri de implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii.
Obiectivul principal al acestui program îl constituie stimularea și sprijinirea demarării și dezvoltării structurilor economice private înființate de către femei, promovarea unui sistem de informare și instruire, care să faciliteze mobilitatea femeilor pe piața forței de muncă și dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora în scopul implicării lor în structuri economice private.
Schema de minimis, ce se va implementa la nivel guvernamental, va urmări în principal îmbunătățirea performanțelor întreprinderilor existente conduse de femei, stimularea autoangajării și creșterea numărului de femei întreprinzător și dezvoltarea contactelor de afaceri și stabilirea unor legături parteneriale.
În cadrul programului, vor fi organizate conferințe naționale dedicate femeilor antreprenor, workshop-uri având ca tematici leadership-ul, abilitățile de comunicare, relaționarea în afaceri, motivarea echipei, delegarea eficientă a sarcinilor, precum și evenimente internaționale de tip b2b (business-to-business) pentru creșterea abilităților IMM conduse de femei în formarea de parteneriate externe. Toate aceste componente ale programului vor fi coordonate de Agenția pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului.
Pentru anul 2020, bugetul alocat acestui program va fi de 1.000.000 lei și se va urmări sprijinirea a cca. 400 de femei antreprenor.
Condiții pentru eligibilitate: femei cu cetățenie română, cu vârsta de min. 18 ani, cel puțin studii medii, precum și IMM-urile (societăți comerciale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale) înregistrate în Registrul Comerțului, care au cel puțin unul dintre asociați o femeie, iar aceasta ce deține cel puțin 50% din părțile sociale (sau reprezentantul persoanei fizice autorizate ori al întreprinderii individuale care desfășoară activități economice să fie femeie).
În cadrul programului vor fi eligibile majoritatea activităților IMM-urilor prevăzute în Codul CAEN, cu câteva excepții: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun sau alcool, producție sau comercializare de produse energetice, pescuitul și acvacultura, precum și activități legate de producția primară a produselor agricole și prelucrarea și comercializare produselor agricole.
În privința conferințelor naționale se va asigura participarea gratuită pentru participantele selectate în urma înscrierii în program. Pentru workshop-uri, se va asigura participarea gratuită și vor fi suportate cheltuielile de transport și cazare pentru participante în limita sumei de maxim 200 lei/beneficiar. Pentru conferințele internaționale, se va asigura participarea gratuită și vor fi suportate cheltuielile de transport extern, precum și cheltuielile de cazare ale participantelor pe perioada desfășurării evenimentului, în limita sumei de 2.000 lei.
Înscrierea în program și completarea formularului de înscriere pentru participarea la program se vor realiza on-line pe site-ul Ministerului Mediului de Afaceri, iar întreaga modalitate de selecție a participantelor va fi detaliată în cadrul procedurii de implementare a schemei de ajutor de minimis, ce urmează a fi definitivată și publicată.