Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
În contextul în care se pune accent din ce în ce mai mult pe formarea profesională continuă, aceasta nu mai poate fi considerată o modalitate de dezvoltare personală a angajaților, ci o reală investiție superioară în dezvoltarea capitalului uman, cu implicații asupra calității muncii și implicit a vieții.
Ce este formarea profesionala?
Formarea profesionala reprezintă un proces complex de pregătire, care presupune dobândirea unei noi calificări, atestata printr-un certificat sau o diplomă, eliberate conform legislației în vigoare.
De asemenea, formarea profesională reprezintă o activitate prin care o persoană, dobândește noi cunoștințe și abilități în calificarea pe care o posedă deja, fie o policalificare sau recalificare.
Formarea profesională se organizează pentru ocupații, meserii, specialități și profesii cuprinse în Clasificarea Ocupațiilor din Romania (COR), pe baza standardelor ocupaționale și a clasificărilor elaborate de comitetele sectoriale.
Codul Muncii stabilește drepturile pe care le au angajații, unul dintre acestea fiind dreptul de acces la formare profesională. Aceste drepturi ce decurg din prevederile legale menționate se completează cu cele ce decurg din contractul colectiv de muncă aplicabil și din contractele individuale de muncă.
Formele și obiectivele pregătirii profesionale a salariaților
În conformitate cu prevederile art. 192 din Codul Muncii, formarea profesională a salariaților are câteva obiective bine stabilite:
a) adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă;
b) obținerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice postului și locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socio-economice;
e) dobândirea unor cunoștințe avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale;
f) prevenirea riscului șomajului;
g) promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.
Potrivit prevederilor art. 193 din Codul Muncii, pregătirea profesională a angajaților poate îmbrăca următoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară sau din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerințele postului și ale locului de muncă;
c) stagii de practică și specializare în țară și în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator și salariat.
Modalitatea de desfășurare a pregătirii profesionale
Participarea la formarea profesională poate avea loc la inițiativa angajatorului sau la inițiativa salariatului.
Angajatorii sunt obligați să asigure, pe propria cheltuială, pentru toți salariații, participarea la programe de formare profesională, după cum urmează:
– minimum o dată la doi ani, dacă au cel puțin 21 de salariați;
– minimum o dată la trei ani, dacă au sub 21 de salariați.
Concediile pentru formare profesională se acordă cu sau fără plată, în perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din inițiativa sa.
Dacă angajatorul dorește să investească în salariat și să suporte financiar anumite cursuri specifice, pentru a se asigura că acesta nu părăsește compania, poate include în contractul individual de muncă sau într-un act adițional o clauză de formare profesională. Această clauză poate conține modalitatea concretă prin care se realizează formarea profesională, drepturile și obligațiile părților, durata formării profesionale, precum și orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligațiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile de formare profesională.
În această situație, când angajatorul a dorit participarea angajatului la cursurile sau stagiile de formare profesională, cu scoaterea din activitate, acesta are obligația suportării tuturor cheltuielilor asociate. În perioada formării profesionale, salariatul beneficiază de toate drepturile salariale, inclusiv vechimea în muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat, conform art. 197 din Codul Muncii.
În același timp, dacă salariatul are inițiativa încetării contractului de muncă, acesta este obligat să suporte toate cheltuielile ocazionate de pregătirea sa profesională, proporțional cu perioada nelucrată din perioada stabilita conform actului adițional la contractul individual de muncă.
În concluzie, accesul la formare profesională se numără printre drepturile pe care le au salariații, potrivit legislației muncii. Deși, în prezent, neîndeplinirea obligației de a asigura participarea la formare profesională nu este sancționată de Codul muncii, acest lucru poate fi făcut, totuși, de către inspectorii de muncă.
Avantajele formării profesionale
Formarea profesională prezintă o serie de avantaje, atât pentru angajați cât și pentru angajatori, dintre care menționăm:
– oamenii își dezvoltă în permanență capacitatea de a crea rezultatele pe care le doresc cu adevărat,
– oamenii învață tot timpul cum să lucreze împreună,
– reducerea costurilor, creșterea randamentului investițiilor, creșterea productivității,
– stabilirea unui nivel la care se raportează cunoștințele pentru noii angajați,
– asigură o folosire eficientă a resurselor alocate instruirii personalului, în condițiile stipulate de Codul Muncii,
– constituie o baza solidă de cunoștințe pentru specializările ulterioare,
– reprezintă o armonizare între nevoile angajatorilor și abilitățile angajaților,
– certifică același standard de competență, indiferent de naționalitate, rezidență, educație, vârstă sau sex,
– aceste cunoștințe deschid și alte perspective.
Faptul că mulți angajatori consideră calitatea forței de muncă un factor important pentru creșterea productivității și competitivității, relevă un nivel ridicat de conștientizare a importanței investiției în resursele umane. În acest context, este evident interesul tot mai accentuat al companiilor pentru formarea profesională a propriilor angajați, prin mecanisme specifice, precum: evaluarea nevoilor de formare, susținere financiară în vederea participării la cursuri de perfecționare, elaborarea de strategii de dezvoltare cu referire directă la dezvoltarea competențelor angajaților etc.
Pe de altă parte, participarea angajaților la cursuri de formare profesională poate aduce multiple beneficii acestora, cum ar fi menținerea locului actual de muncă, posibila avansare ierarhică după absolvirea cursului sau creșterea salarială.
Cu alte cuvinte, cu cât se investește mai mult în resursele umane, cu atât cresc șansele companiei de a rezista pe piața economică.
Încheiem menționând faptul că Centrul de Formare Profesională al Camerei de Comerț și Industrie Iași pune la dispoziție o gamă diversificată de cursuri profesionale dedicate persoanelor fizice (studenți, absolvenți, șomeri, salariați) dornice să-și îmbunătățească profilul propriu prin abordarea unor noi domenii de specializare, precum și angajatorilor care urmăresc perfecționarea cunoștințelor și aptitudinilor angajaților proprii, în domeniile în care aceștia activează sau în domenii complementare.