Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
Titlurile de credit reprezintă o categorie specială de valori, ce constau în înscrisuri sau documente negociabile și care dau posibilitatea titularilor să își exercite, la termenul scadent, dreptul patrimonial menționat în cuprinsul lor. Astfel, persoana care le deține este și titulara dreptului. Aceste titluri de credit mai sunt cunoscute în literatura de specialitate ca efecte de comerț, instrumente negociabile, valori mobiliare sau titluri de valoare.
Din această definiție rezultă trăsăturile esențiale ale titlului de credit, respectiv:
Față de aceste caracteristici, se desprinde principiul potrivit căruia fiecare posesor al titlului își exercită propriul drept, neputându-i-se opune excepții (principiul inopozabilității excepțiilor).
După modul lor de circulație, titlurile de credit se clasifică în:
Sediul reglementării este Legea nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin.
Cambia face parte din categoria titlurilor de credit la ordin, întrunind simultan și cumulativ toate trăsăturile caracteristice titlurilor de credit.
Cambia este un titlu de credit care înglobează o creanță scrisă și cuprinde dispoziția dată de trăgător (emitent) trasului (plătitor), pentru a plăti imediat sau la scadență o anumită sumă de bani unei a treia persoane, numită beneficiar (prezentatorului cambiei sau persoanei indicate în cambie) sau la ordinul acestei persoane.
Potrivit Legii 58/1934, cambia trebuie să conțină anumite mențiuni (elemente) obligatorii, fără de care respectivul titlu de credit nu poate avea această calitate.
Astfel, conform art. 1 din lege, elementele esențiale ale cambiei sunt:
Legea nr. 58/1934 privind cambia și biletul la ordin prevede că absența unuia dintre aceste elemente are drept consecință faptul că un astfel de titlu nu mai are valoarea de cambie. Poate fi însă considerat act sub semnătură privată, constatând o obligație de drept comun. Pe de alta parte, art. 3 din Legea nr. 58/1934 prevede și anumite excepții în acest caz, astfel:
„Cambia fără arătarea scadenții este socotită plătibilă la vedere. În lipsa unei arătări speciale, locul arătat lângă numele trasului este socotit loc de plată și, în același timp, loc al domiciliului trasului. Cambia care nu arată locul unde a fost emisă se socotește semnată în locul arătat lângă numele trăgătorului. Dacă în cambie sunt arătate mai multe locuri de plată, posesorul cambiei o poate prezenta pentru acceptare sau plata la oricare din aceste locuri.”
Transmiterea cambiei
Cambia se poate transmite prin gir, act juridic prin care posesorul cambiei (girant) transmite altei persoane (giratar) toate drepturile izvorâte din titlu. Potrivit art. 15, girul trebuie scris pe cambie; el trebuie să fie semnat de girant. Girul este valabil chiar dacă beneficiarul nu este menționat sau girantul a pus numai semnătura (gir în alb). În acest din urmă caz, girul pentru a fi valabil, trebuie să fie scris pe cambie.
Garantarea cambiei
Avalul este garanția personală prin care o terță persoană (avalist) garantează efectuarea plății la scadență pentru una din persoanele obligate în cambie (avalizat). Avalul se înscrie pe cambie și se semnează de către persoana care-l dă.
Acceptarea cambiei
Reprezintă actul prin care trasul se obligă în scris să plătească la scadență suma arătată în cambie, posesorului legitim al titlului. Acceptarea trebuie să fie necondiționată, în caz contrar, se consideră o neacceptare. Este admisă și acceptarea parțială. Acceptarea are ca efect introducerea trasului în circuitul cambial, el devenind, obligat cambial principal direct.
Plata cambiei
Potrivit prevederilor art. 41 din lege, posesorul unei cambii plătibilă la o zi fixă sau la un anume termen de la data emisiunii sau de la vedere trebuie să o prezinte la plată, fie în ziua în care ea este plătibilă, fie în una din cele doua zile lucrătoare ce urmează. Prezentarea unei cambii la o casa de compensații echivalează cu o prezentare spre plată.
Îndeplinind funcția de instrument de plată, instrument de credit sau instrument de garantare a plății, cambia reprezintă unul din cele mai întâlnite instrumente de plată, putând fi decontat într-un timp scurt. Dar, în același timp, poate ascunde riscul de neîncasare a sumelor datorate de către clienți, dacă beneficiarul nu acordă suficientă atenție verificărilor necesare.