Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
Standardele sunt instrumente strategice pentru asigurarea competitivității atât a produselor, cât și a serviciilor, reprezentând documente tehnice de referință pentru activitatea de supraveghere a pieței. La nivelul Comisiei Europene au existat ca multe mandate pentru elaborarea de standarde armonizate cu Regulamentul European nr. 305/2011 – Produse pentru construcții, conform căruia toate materialele de construcții introduse pe piața europeană, destinate construcțiilor, trebuie să demonstreze conformitatea cu cerințele esențiale: rezistența mecanică, stabilitatea, securitatea la incendiu, igiena, sănătatea și mediu înconjurător, siguranța și accesibilitatea în exploatare, protecția împotriva zgomotului, economia de energie și izolarea termică și nu în ultimul rând utilizarea sustenabilă a resurselor naturale.
Atestarea conformității acestora se materializează prin aplicarea marcajului CE pe aceste produse. Dacă doriți să aflați mai multe informații legate de procedura de aplicare a marcajului CE, vă recomandăm să accesați: https://www.mdrap.ro/userfiles/CE_marking.pdf
Așadar, standardizarea are un rol esențial în sectorul construcțiilor europene, fiind un instrument cheie al pieței interne care permite libera circulație a materialelor de construcții în Uniunea Europeană și care eficientizează activitățile de construcții.
Importanța standardizării în domeniul construcțiilor este recunoscută în legislația europeană, cu precădere în CPR (specificațiile tehnice armonizate) și în Regulamentul standardizării europene.
Elementele de tâmplărie, sticla și lemnul sunt printre cele mai cunoscute materiale și produse utilizate în domeniul construcțiilor.
Activitatea de standardizare în domeniul lemnului și al sticlei pentru construcții, precum și al tâmplăriei termoizolante și al feroneriilor aferente, se desfășoară în cadrul comitetelor tehnice de standardizare din cadrul ASRO:
– Comitetul tehnic CT118 – Lemn și produse finite și semifinite de lemn, mașini și utilaje pentru prelucrarea lemnului;
– Comitetul tehnic CT 326 – Structuri de lemn și structuri metalice în construcții;
– Comitetul tehnic CT 122 – Sticlă pentru construcții;
– Comitetul tehnic CT 318 – Uși, ferestre, elemente de închidere și accesorii pentru construcții.
– Comitetul CT 118 este comitetul tehnic oglindă pentru comitete tehnice europene și internaționale, după cum urmează:
CEN/TC 38 – Durability of wood and wood-based products;
CEN/TC 112 – Wood-based panels;
CEN/TC 142 – Woodworking machines – Safety;
CEN/TC 175 – Round and sawn timber;
CEN/TC 207 – Furniture;
CEN/TC 364 – Project Committee – High Chairs;
ISO/TC 89 – Wood-based panels;
ISO/TC 136 – Furniture;
ISO/TC 218 – Timber;
ISO/TC 39 – Machine tools;
ISO/PC 287 – Chain of custody of wood and wood-based products.
– Comitetul CT122 este comitetul tehnic oglindă pentru comitete tehnice europene și internaționale, după cum urmează:
CEN/TC 129 – Glass in building;
ISO/TC 160 – Glass in building.
– Comitetul CT 318 este comitetul tehnic oglindă pentru comitete tehnice europene și internaționale, după cum urmează:
CEN/TC 33 – Doors, windows, shutters, building hardware and curtain walling;
ISO/TC 162 – Doors and windows.
– Comitetul CT 326 este comitetul tehnic oglindă pentru comitete tehnice europene și internaționale, după cum urmează:
CEN/TC 124 – Timber structures;
CEN/TC 135 – Execution of steel structures and aluminium structures;
ISO/TC 165 – Timber structures;
ISO/TC 167 – Steel and aluminium structures.
Activitatea de standardizare desfășurată în cadrul celor patru comitete tehnice naționale se derulează concomitent cu lucrările comitetelor tehnice europene dar și internaționale în oglindă, acordându-se prioritate standardelor europene armonizate cu regulamentul UE nr. 305/2011 și urmărindu-se adoptarea acelor standarde de maxima importanță, pentru a oferi posibilitatea producătorilor, consumatorilor dar și organismelor de certificare să cunoască cerințele în domeniu încă din timp.
Specialiștii din cadrul CT 118 acordă mare atenție elaborării standardelor armonizate pentru produse de lemn (care conduc la aplicarea marcajului CE), asta deoarece lemnul poate fi utilizat foarte mult în construcții, în unele lucrări realizate complet cu acest material cum sunt casele din lemn sau ca alte elemente de construcție.
Așadar, standardele armonizate cărora li s-au elaborat versiunea română în ultimii doi ani:
– SR EN 13986+A1:2015 Plăci pe bază de lemn destinate construcției. Caracteristici, evaluarea conformității și marcare;
– SR EN 14915+A1:2017 Lambriuri și placări de lemn masiv. Caracteristici, cerințe și marcare;
precum și versiunea română a standardelor pentru plăci pe bază de lemn care stabilesc cerințele și metodele de încercare pentru acestea, furnizând recomandări pentru evaluarea conformității produselor care fac obiectul acestor standarde:
– SR EN 14322:2017 Plăci pe bază de lemn. Plăci melaminate pentru utilizări interioare. Definiție, cerințe și clasificare;
– SR EN 14323:2017 Plăci pe bază de lemn. Plăci melaminate pentru utilizări interioare. Metode de încercare;
– SR EN 14354:2017 Plăci pe bază de lemn. Acoperiri din lemn furniruit pentru pardoseală.
Specialiștii comitetului tehnic 118 au participat activ la revizuirea standardului de terminologie pentru lemn rotund și cherestea, intitulat EN 844 structurat pe mai multe părți, deoarece aceștia cunosc importanța cunoașterii dar și a utilizării uniforme a termenilor standardizați.
La CEN, comitetul TC 124 ce este comitet oglindă al ASRO (CT 326), există în curs de revizuire și de elaborare mai multe standarde armonizate pentru structuri de lemn, care vor conduce la aplicarea marcajului CE.
În anul 2018 s-a realizat versiune română a standardul EN 14081-1:2016, standard ce reprezintă baza pentru certificarea lemnului de construcții cu secțiune dreptunghiulară.
De asemenea, există în curs de revizuire o serie de standarde cum ar fi:
– EN 14250, cu privire la cerințele pentru produse referitoare la elemente de structură prefabricate;
– EN 16351, Structuri din lemn. Lemn laminat cu lamele ortogonale. Cerințe;
– EN 14374, care se referă la cerințele pentru lemn stratificat (LVL).
Membrii comitetului tehnic 318 s-au implicat activ în elaborarea standardelor armonizate pentru uși și ferestre, adoptând ca standard român SR EN 14351-1+A2:2016 Ferestre și uși. Standard de produs, caracteristici de performanță. Partea 1: Ferestre și uși exterioare pentru pietoni, standard ce stabilește caracteristicile de performanță, cu excepția caracteristicilor de rezistență la foc și etanșeitate la fum, independente de material, care se aplică ferestrelor (inclusiv ferestre de acoperiș, ferestre de acoperiș cu rezistență la foc exterior și uși-fereastră), ușilor exterioare pentru pietoni (și montării acestora, inclusiv uși vitrate fără rame, uși de evacuare) și ansamblurilor compuse; dar și partea a doua a standardului SR EN 14351-2:2018 Ferestre și uși. Standard de produs, caracteristici de performanță. Partea 2: Uși interioare pentru pietoni.
Standardul EN 13241, Uși și porți pentru uz industrial, comercial și pentru garaje și EN 16361, Uși acționate automat pentru pietoni, se pune problema unei eventuale uniri/fuziuni cu EN 16034 referitor la caracteristici de rezistență la foc și/sau de etanșeitate la fum.
Standardul SR EN 13241+A2:2016Uși și porți pentru uz industrial, comercial și pentru garaje. Standard de produs, caracteristici de performanță (stabilește cerințele de performanță și de securitate, cu excepția caracteristicilor de rezistență la foc și de etanșeitate la fum, referitoare la uși, porți și bariere de uz industrial, comercial și pentru garaje, destinate montării în zone accesibile persoanelor și a căror utilizare principală, prevăzută, este de a permite accesul mărfurilor și al vehiculelor însoțite sau conduse de persoane, în deplină securitate, în spații industriale și comerciale sau garaje din zonele de locuit. Caracteristicile de rezistență la foc și/sau de etanșeitate la fum ale ușilor, porților și barierelor sunt tratate în standardul SR EN 16034)
Standardul SR EN 16361+A1:2016Uși acționate automat pentru pietoni. Standard de produs, caracteristici de performanță. Uși pentru pietoni, altele decât de tip batant, proiectate inițial pentru montare cu sistem de acționare automată (stabilește cerințele și metodele de încercare/de evaluare/de calcul pentru ușile de exterior și de interior pentru pietoni, acționate automat, altele decât de tip pivotant, proiectate inițial pentru montare cu acționare automată. Aceste uși includ ușile culisante pentru pietoni, acționate automat, ușile rotative pentru pietoni, ușile pe pivoți (culisant/batante) și ușile pliante cu unul sau mai multe canaturi care se deplasează orizontal).
Standardul SR EN 16034:2014Uși pentru pietoni, uși pentru uz industrial, comercial, pentru garaje și ferestre. Standard de produs, caracteristici de performanță. Caracteristici de rezistență la foc și/sau etanșeitate la fum (standardul stabilește, independent de materiale, cerințe de securitate și de performanță care se aplică tuturor produselor rezistente la foc și/sau etanșe la fum, destinate utilizării pentru compartimentări rezistente la foc și/sau cu etanșeitate la fum și/sau pe căi de evacuare, cu acționare manuală sau automată, precum uși pentru uz industrial, comercial și/sau pentru garaje, rulouri sau perdele industriale, uși pentru pietoni și/sau ferestre).
Un alt material de construcție ce a devenit o necesitate în arhitectura modernă este sticla. Există o multitudine de întrebuințări a acestui material valoros și din acest motiv au fost elaborate standarde armonizate pentru produsele de sticlă pentru construcții, în care s-au stabilit cerințele în ceea ce privește funcționalitatea dar și securitatea acestora.
La elementele de construcție de sticlă, securitatea reprezintă o cerință prioritară, deoarece elementele de construcție din sticlă trebuie să asigure protecție împotriva riscului de tăiere în caz de spargere dar și protecție împotriva potențialelor căderi prin ferestre sau balustradele de balcon.
Membrii comitetului tehnic 122 din cadrul ASRO au colaborat alături de specialiștii din comitetele europene și internaționale, la elaborarea seriei de standarde EN 1279, referitoare la elemente de vitraje izolante, serie elaborată de CEN prin TC 129, standardele acoperind cerințele elementelor de vitraje izolante.
Cerințele elementelor de vitraje izolante oferă izolație termică dar și fonică și sunt înglobate în clădirile comerciale și rezidențiale.
Utilizarea esențială a elementelor de vitraje izolante consta în montarea acestora în ferestre, uși, pereți-cortină dar și acoperișuri oferind protecție împotriva radiațiilor ultraviolete directe.
Specialiștii din cadrul ASRO au adoptat seria de standarde EN 1279, astfel:
– SR EN 1279-1:2018 Sticlă pentru construcții. Elemente de vitraje izolante. Partea 1: Generalități, descrierea sistemului, reguli pentru substituție, toleranțe și calitate vizuală
– SR EN 1279-2:2018 Sticlă pentru construcții. Elemente de vitraje izolante. Partea 2: Metodă de încercare de lungă durată și cerințe pentru pătrunderea umidității
– SR EN 1279-3:2018 Sticlă pentru construcții. Elemente de vitraje izolante. Partea 3: Metodă de încercare de lungă durată și cerințe pentru debitul de gaz pierdut și pentru toleranțele la concentrația gazului
– SR EN 1279-4:2018 Sticlă pentru construcții. Elemente de vitraje izolante. Partea 4: Metode de încercare a caracteristicilor fizice ale componentelor etanșării perimetrice și inserțiilor
– SR EN 1279-5:2018 Sticlă pentru construcții. Elemente de vitraje izolante. Partea 5: Standard de produs
– SR EN 1279-5+A2:2010 Sticlă pentru construcții. Elemente de vitraje izolante. Partea 5: Evaluarea conformității (standardul stabilește cerințele cu privire la evaluarea conformității și a controlului producției în fabrică a elementelor de vitraje izolante, utilizate în construcții)
– SR EN 1279-6:2018Sticlă pentru construcții. Elemente de vitraje izolante. Partea 6: Controlul producției în fabrică și încercări periodice
Certificarea produselor din domeniul construcțiilor poate fi realizată doar de către organisme acreditate, cum este SRAC – Societatea Română pentru Asigurarea Calității, organism de certificare cu peste 20.000 de certificate emise de-a lungul anilor, acesta fiind și certificator al produselor pentru construcții – tip (sistem EVCP 1, 1+ si 2+) – Regulamentul (UE) 305/2011. Pentru informații detaliate în acest sens, vă invităm să accesați: https://www.srac.ro/ro/produse_constructii
Una dintre cele mai importante publicații din domeniul construcțiilor este Revista Construcțiilor, în care găsiți cele mai recente prezentări de materiale și tehnologii noi, studii tehnice de specialitate, informații de la patronatele și asociațiile profesionale din domeniul elementelor construcțiilor: Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Patronatului Societăților din Construcții (PSC), Casa Socială a Constructorilor (CSC), Asociația Română a Antreprenorilor în Construcții (ARACO), Societatea Română de Geotehnică și Fundații (SRGF), Asociația Română a Compostului (ARC), Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS). Revista se distribuie gratuit, în tot sectorul construcțiilor, firmelor de proiectare, construcții, instalații, producție, import, distribuție și comercializare de materiale, scule și utilaje pentru construcții etc.
Standardele, indiferent de domeniul de activitate, pot fi consultate și procurate prin Centrul Zonal ASRO din cadrul Camerei de Comert și Industrie Iași.