Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
Comisia Europeană a propus, iar Parlamentul European a aprobat, un set de măsuri în scopul de a direcționa investiții atât în sistemele de sănătate, cât și în alte sectoare ale economiilor statelor membre și acestora, în contextul traversării contextului economic dificil generat de epidemiei COVID-19. Este vorba de așa-numitul „Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19”.
O parte din buget este alocată firmelor, pentru asigurarea de lichidități suficiente și menținerea continuității activității economice atât în timpul epidemiei de COVID-19, cât și după încheierea acesteia, cu o redresare sustenabilă.
Cadrul temporar, prevăzut a fi în vigoare până la 31 decembrie 2020, vizează cinci tipuri de ajutoare:
1. Granturi directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans: instituirea unor scheme care să permită acordarea unor finanțări de până la 800.000 euro /întreprindere pentru lichidități imediate.
2. Garanții de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderi de la bănci: furnizarea de garanții de stat pentru ca băncile să poată continua să acorde împrumuturi clienților care au nevoie de ele.
3. Împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi: statele membre vor putea acorda întreprinderilor împrumuturi cu rate ale dobânzilor favorabile. Aceste împrumuturi pot ajuta întreprinderile să acopere nevoile imediate atât de capital circulant, cât și de investiții.
4. Garanții pentru băncile care direcționează ajutorul de stat către economia reală: în condițiile în care sunt state membre care se vor baza pe creditarea de către bănci ca mijloc de sprijin pentru întreprinderi, se reglementează la nivel european că aceasta constituie un ajutor direct acordat clienților băncilor și nu băncilor în sine.
5. Asigurarea creditelor la export pe termen scurt: se introduce o flexibilitate suplimentară cu scopul de a permite ca statul să furnizeze asigurarea creditelor la export pe termen scurt.
Desigur, acest cadru este complementar cu celelalte pârghii aflate deja la dispoziția statelor membre pentru a atenua impactul în economie al epidemiei COVID-19, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Statele membre pot efectua modificări general aplicabile în favoarea întreprinderilor (cum ar fi amânarea impozitării sau subvenționarea șomajului tehnic în toate sectoarele), care nu intră sub incidența normelor privind ajutoarele de stat. De asemenea, statul poate acorda compensații întreprinderilor direct afectate în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, precum transporturile, HoReCa sau comerțul cu amănuntul.
Efectele directe ale măsurilor prevăzute prin Cadrul temporar pentru ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 se vor regăsi transpuse în actele normative care reglementează pachetele de sprijin economic oferite de stat.
Comunicarea Comisiei Europene privind Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii COVID-19 poate fi consultată aici.