Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Pentru desfășurarea unei activități aducatoare de venituri si asigurarea unor relatii normale cu organele ANAF un antreprenor trebuie sa aiba in vedere cunoasterea si respectarea urmatoarelor acte normative:
De regula, contabilitatea este organizata si condusa de persoane cu pregatire economica avînd contract de munca sau de organisme profesionale (cabinete sau societati comerciale) inscrise in CECCAR.
Pentru nerespectarea acestor cerinte, Legea prevede sanctiuni contraventionale, respectiv amenzi. Conform art. 43 din lege- Efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avînd drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii.
Prin administrarea impozitelor si taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat se intelege activitatea desfasurata de organele fiscale inlegatura cu:
La începerea activității contribuabilul in baza unei declaratii depuse la ANAF se inregistreaza fiscal primind un COD DE INREGISTRARE FISCALA in termen de 15 zile de la transmiterea declaratiei.
Declaratia de inregistrare fiscala cuprinde: datele de identificare a contribuabilului, categoriile de obligatii de plata datorate potrivit Codului fiscal, datele privind sediile secundare, datele privind situatia juridica a contribuabilului, precum si alte informatii necesare administrarii impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat.
La inceperea activitatii, antreprenorii declara in general urmatoarele obligatii de plata: impozit pe profit sau pe venitul microintrprinderilor, TVA, impozit pe dividende, impozit pe salarii si contribuțiile asupra salariilor (sănătate, pensii, șomaj). Acestea se constituie in vectorul fiscal.
Registrul contribuabililor. ANAF organizeaza evidenta plătitorilor de impozite, taxe, contribuții si alte sume datorate la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor pentru somaj.
Avind in vedere impozitele declarate, platile efectuate si deconturile depuse, contribuabilul poate solicita Fisa platitorului din care rezulta situatia pe fiecare impozit, taxa sau contributie in parte.
Nedepunerea declaratiilor si deconturilor la termenele legale, atrage aplicarea amenzilor contraventionale in sarcina contribuabilului. Neachitarea la scadenta a impozitelor, taxelor si contribuțiilor datorate, determina calculul majorarilor si penalitatilor de intîrziere, precum si aplicarea masurilor de executare silita.
Prin Codul de procedura fiscala s-au stabilit in sarcina contribuabilului urmatoarele obligatii:
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
O microintreprindere este o persoana juridica romana care îndeplineste cumulativ la 31.12. al anului precedent urmatoarele conditii:
Persoana juridica romana care este nou înfiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintrepriderii incepînd cu primul an fiscal, daca conditia privind capitalul social este indeplinita la data inregistrarii in Registrul comertului.
Anul fiscal este anul calendaristic, iar impozitul se aplica asupra bazei impozabile (veniturile realizate) cu unele exceptii prevazute de lege.
Cotele de impozitare:
Pentru microintreprinderile care nu au nici un salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare, noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
Baza de impozitare o constituie veniturile din orice sursa din care se scad:
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial pîna la 25 inclusiv a lunii urmatorului trimestru pentru care se calculeaza impozitul. Pîna la aceeasi data se depune si declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Impozitul pe profit.
Rezultatul fiscal se calculeza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile ficale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pirderile fiscale care se recupereaza in perioada urmatoare. Rezultatul fiscal pozitiv este profit iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala. Rezultatul fiscal se calculeaza trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal.
Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de înscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.
Cota de impozit pe profit ce se aplica asupra profitului impozabil este de 16%.