

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
Pornind de la definiția dată de art. 1166 alin. 1 Codul civil, contractul reprezintă acordul de voință realizat între două sau mai multe persoane prin care se stabilesc, se modifică sau se sting raporturi juridice.
În contextul derulării afacerilor economice, atât pe plan intern cât și pe plan internațional, contractarea reprezintă etapa cea mai importantă în luarea deciziilor. În funcție de specificul afacerilor economice, contractele pot fi de vânzare-cumpărare, executare de lucrări, de intermediere și reprezentare comercială transport și expediții internaționale, asigurări și reasigurări de mărfuri și servicii, transfer de tehnologie, de capital etc.
Semnarea unui contract nu este o simplă formalitate și, de aceea, trebuie ținut cont de respectarea unor condiții esențiale la încheierea sa, tocmai pentru a nu putea fi invalidat ulterior pentru nerespectarea acestor elemente.
Contractele trebuie semnate întotdeauna de către persoanele care sunt îndreptățite să le semneze. Prin urmare, puterea de a semna contracte și de a angaja compania, în asumarea unor drepturi și obligații, aparține persoanelor indicate în actele constitutive ale firmei sau oricăror persoane care au împuternicire în acest sens sau ca atribuție menționată în fișa postului.
Trebuie semnate întotdeauna și actele conexe contractelor, care să dovedească faptul că acele contracte s-au încheiat și finalizat. Cu titlu de exemplu, menționăm diverse documente justificative precum chitanțe, procese verbale de livrare a unor produse care fac obiectul contractului ori de prestare a unor servicii etc. Este foarte important ca, atunci când semnezi un contract și îndeplinești o parte din obligații, să ai și o dovadă în acest sens.
Fiecare clauză contractuală trebuie atent analizată și negociată de către părți. Înainte de semnarea oricărui contract, este recomandat ca fiecare clauză să fie atent analizată de către părți și negociată, astfel încât fiecare partener contractual să aibă un beneficiu real în urma încheierii contractului.
Este important ca redactarea contractului să fie în acord în voința părților. Semnarea oricărui contract necesită asumarea fiecărei clauze în parte. Din acest considerent, este esențial ca fiecare element al acordului să fie transpus întocmai.
Un exemplar al contractului semnat trebuie păstrat. Fiecare contract trebuie semnat în mai multe exemplare, după numărul părților existente și al nevoilor pe care le au aceste părți.
Este important ca fiecare contract să conțină următoarele elemente:
1. Definiții ale unor termeni
Contractele vor include definiții ale unor termeni pentru a reduce, cât se poate de mult, ambiguitatea în interpretare. Este necesar ca ambele părți să înțeleagă același lucru atunci când citesc un contract.
2. Legea aplicabilă
De regulă, în cazul contractelor cu parteneri din țară, legea aplicabilă contractului este legea țării. Însă, în cazul partenerilor străini, e important a fi stabilită legea după care prevederile contractului vor fi executate și interpretate.
3. Jurisdicția aplicabilă eventualelor litigii apărute în contract
Nu la fel lipsită de importanță este definirea jurisdicției în cazul apariției unui litigiu între părți. Jurisdicția se referă la dreptul și la competența de a administra justiția într-un teritoriu clar definit, respectiv indicarea instanțelor judecătorești competente.
4. Persoane de legătură în contract
Este, de asemenea, important ca în orice contract să nominalizezi persoanele de contact, cu adresă de e-mail și număr de telefon.
5. Utilizarea verbelor corecte în contract
Uneori, folosirea cuvintelor incorecte poate duce la concluzia că partea cealaltă are de ales dacă sau nu își îndeplinește propria obligație, chiar dacă vorbim despre o obligație vitală în contract.
6. Anexe, pentru o structură unitară a contractului
Un contract trebuie să menționeze regulile comerciale și de altă natură importante ale contractului, iar Anexele trebuie să fie cele în care se precizează elementele variabile, negociabile: prețul, termenul de livrare, specificațiile etc.
Prin urmare, se impune (ca o bună practică) negocierea contractelor cu clauze clare, cuprinzătoare, asumate pe deplin de parteneri, ca o cerință rezonabilă pentru fundamentul unei relații de afaceri echilibrate, precum și pentru predictibilitate în afaceri, întrucât în cazul în care negocierea nu are loc, contractul încheiat va fi considerat drept contract de adeziune. Consecința unei asemenea calificări constă în interpretarea tuturor clauzelor contractuale în favoarea părții care nu a avut posibilitatea de negociere.