Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
Siguranța și calitatea, atât a produselor cât și a serviciilor, sunt priorități generale, cu atât mai mult în contextul actual, atribute ce devin factori cheie în diferențierea atât a produselor cât și a serviciilor.
Există numeroase standarde și norme internaționale care ajută produsele și serviciile să se ridice și să se mențină la un anumit nivel de calitate și siguranță. Pe lângă acestea, sunt necesare și alte semnale directe, vizibile, care să fie transmise direct consumatorilor.
Certificarea, fiind un factor esențial al protecției consumatorilor și a dezvoltării și menținerii schimburilor comerciale, face ca orice produs sau serviciu care declară că oferă siguranță și calitate să fie obligat să îndeplinească obiectul unei directive sau reglementari clare.
Astfel, garanția și încrederea se realizează prin certificarea conformității produselor, serviciilor și proceselor. În urma parcurgerii procesului de certificare a conformității, documentul rezultat este certificatul de conformitate, care furnizează încredere și este o dovadă obiectivă a conformității produselor cu documentele normative de referință, cum sunt standardele naționale sau internaționale, specificațiile tehnice, normativele sau standardele de firmă.
În cele mai multe cazuri, declarația de conformitate eliberată de producător sau de furnizor este suficientă, documentul elaborat și realizat în concordanță cu reglementările standardului SR EN ISO/CEI 17050, standard ce cuprinde două părți distincte:
Standardul SR EN ISO/CEI 17050-1:2010 Evaluarea conformității. Declarația de conformitate dată de furnizor. Partea 1: Cerințe generale. Partea întâi a standardului SR EN ISO/CEI 17050-1:2010 specifică cerințele generale pentru o declarație de conformitate dată de furnizor, în cazul în care se dorește (sau este necesar) să fie atestată conformitatea unui obiect cu cerințele specificate. Obiectul declarației de conformitate poate fi un produs, un serviciu, un proces, un sistem de management, o persoană sau chiar un organism. Scopul acestei declarații este să confere încredere în conformitatea obiectului la care face referire cu cerințele specificate în declarație, dar și să precizeze în mod clar cine este responsabil pentru această conformitate și declarație. Cerințele specificate pot include documente normative, cum ar fi standarde, ghiduri, specificații tehnice, legi și reglementări. Emitentul unei declarații de conformitate, care poate fi fie o persoană sau o organizație, trebuie să-și asume, dar în același timp să fie responsabil, pentru emiterea, menținerea sau retragerea declarației și pentru conformitatea obiectului acesteia cu cerințele specificate în aceasta. Declarația de conformitate trebuie să fie emisă în baza unor rezultate ale unei activități de evaluare a conformității, cum ar fi încercarea, măsurarea, auditarea, inspecția sau examinarea, efectuate de una sau mai multe părți terțe.
Astfel, declarația de conformitate poate fi utilizată singură sau însoțită alte documente specifice ce sunt emise în urma procedurii de evaluare a conformității în domenii reglementate (ex. domeniul construcțiilor, medical etc.) sau nereglementate.
O declarație de conformitate pentru un produs trebuie fundamentată pe documentația suport sub responsabilitatea furnizorului. Astfel că acceptarea unei declarații de conformitate dată de furnizor este asigurată prin păstrarea informațiilor documentate, pe care furnizorul își elaborează declarația și pe care le va oferi spre consultare, la cerere.
Partea a doua a standardului, SR EN ISO/CEI 17050-2:2005 Evaluarea conformității. Declarația de conformitate dată de furnizor. Partea 2: Documentație suport – specifică cerințele pentru documentația care susține declarația de conformitate dată de furnizor. În afară de creșterea încrederii în declarația de conformitate dată de furnizor, documentația ajută autoritățile relevante în activitățile lor de supraveghere a pieței.
Certificarea conformității produselor se realizează conform următoarelor standarde:
SR EN ISO/CEI 17065:2013 Evaluarea conformității. Cerințe pentru organisme care certifică produse, procese și servicii. Standardul prezinta cerințele pentru competența, funcționarea consecventă și imparțialitatea organismelor care certifică produse, procese și servicii. Nu este neapărat necesar ca organismele de certificare care funcționează conform acestui standard să ofere toate tipurile de certificare de produse, procese și servicii. Certificarea de produse, procese și servicii reprezintă o activitate de evaluare a conformității de o terță parte. În acest standard, termenul „produs” poate fi citit ca „proces” sau „serviciu”, cu excepția cazurilor în care sunt formulate prevederi separate pentru „procese” sau „servicii”.
SR EN ISO/CEI 17067:2014 Evaluarea conformității. Principii fundamentale ale certificării produselor și linii directoare pentru schemele de certificare a produselor. Standardul descrie principiile fundamentale ale certificării produselor și prezintă liniile directoare pentru înțelegerea, dezvoltarea, funcționarea și menținerea schemelor de certificare ale produselor, proceselor și serviciilor. Standardul este destinat utilizării de către toți cei interesați de certificarea produselor și mai ales de proprietarii schemelor de certificare.
SR ISO/CEI 17007:2010 Evaluarea conformității. Îndrumări pentru redactarea documentelor normative adecvate utilizării în evaluarea conformității. Standardul furnizează principii și îndrumări pentru dezvoltarea documentelor normative care conțin: cerințe specificate de îndeplinit pentru obiectele evaluării conformității; cerințe specificate pentru sisteme de evaluare a conformității care pot fi utilizate atunci când se demonstrează că un obiect al evaluării conformității îndeplinește cerințele specificate. Acest standard este destinat utilizării de către elaboratori de standarde care nu aplică Directivele ISO/CEI, asociații și consorții din industrie, achizitori, autorități de reglementare, consumatori și grupuri neguvernamentale, organisme de acreditare, organisme de evaluare a conformității, proprietari de scheme de evaluare a conformității și alte părți interesate, de exemplu organizații de asigurare.
Standardele, indiferent de domeniul de activitate, pot fi consultate și procurate prin Centrul Zonal ASRO din cadrul Camerei de Comert și Industrie Iași.