Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
Efectele schimbărilor climatice se resimt foarte puternic pe întreg globul, specialiștii preconizând că aceste fenomene se vor înmulți, diversifica și chiar intensifica în următoarele decenii. Căldurile cu temperaturi ce depășesc în mod frecvent 40 de grade, ce produc incendii și secetă care afectează viața și proviziile oamenilor din zone diverse de pe glob, ne obligă să încercăm să fim responsabili cu utilizarea resurselor și să luăm măsuri urgente, în speranța creării unui viitor cu emisii zero de carbon și utilizării eficiente a resurselor. Astfel că experții din comunitatea de standardizare depun eforturi mari pentru a elabora o serie de standarde care să susțină mediul și să combată schimbările climatice.
Standardele ajută organizațiile și companiile să ia în considerare și impactul lor asupra mediului, prezentând măsuri concrete ce pot fi implementate pentru a reduce impactul acestora, de a îmbunătăți eficiența energetică și de a institui procese solide privind managementul riscului. De asemenea, autoritățile de reglementare în domeniul mediului se bazează pe standardele elaborate de experții standardizării pentru a crea politicile publice necesare abordării numeroaselor provocări cu care vin schimbările climatice.
În câteva decenii, au fost elaborate peste 600 de standarde privind mediul, marea lor majoritate fiind preluate de către organismul național de standardizare din Romania, ASRO, implementate și certificate de către companiile și organizațiile românești.
Printre cele mai importante standarde se regăsesc:
SR EN ISO 14001:2015 Sisteme de management de mediu. Cerințe cu ghid de utilizare. Standardul specifică cerințele pentru un sistem de management de mediu pe care poate să-l utilizeze o organizație pentru a-și crește performanța de mediu.
SR EN ISO 14004:2016 Sisteme de management de mediu. Linii directoare generale referitoare la punerea în aplicare.
SR EN ISO 14006:2011 Sisteme de management de mediu. Linii directoare pentru integrarea ecoproiectării. Standardul furnizează liniile directoare pentru a veni în sprijinul organizațiilor în stabilirea, documentarea, implementarea, menținerea și îmbunătățirea continuă a managementului de ecoproiectare a acestora în cadrul unui sistem de management de mediu (EMS). Acest standard este destinat a fi utilizat de organizațiile care au implementat un EMS conform cu ISO 14001, dar poate veni și în sprijinul integrării ecoproiectării în cadrul altor sisteme de management. Liniile directoare sunt aplicabile oricăror organizații, indiferent de dimensiune sau de activitate.
SR EN ISO 14015:2010 Sisteme de management de mediu. Evaluarea de mediu a amplasamentelor și organizațiilor (EMAO). Standardul furnizează îndrumări referitoare la modul de efectuare a unei EMAO printr-un proces sistematic de identificare a aspectelor de mediu și a problemelor de mediu și să determine, dacă este cazul, consecințele acestora asupra activității. Acest standard cuprinde rolurile și responsabilitățile părților implicate în evaluare (clientul, evaluatorul și reprezentantul evaluatului) și etapele procesului de evaluare (planificarea, colectarea și validarea informațiilor, evaluarea și raportarea).
SR EN ISO 14031:2014 Management de mediu. Evaluarea performanței de mediu. Ghid. Standardul furnizează îndrumări pentru proiectarea și utilizarea evaluării performanței de mediu (EPE) într-o organizație. Acesta este aplicabil pentru toate organizațiile, indiferent de tip, mărime, amplasare și complexitate.
SR EN ISO 14040:2007 Management de mediu. Evaluarea ciclului de viață. Principii și cadru de lucru. Standardul descrie principiile și cadrul pentru evaluarea ciclului de viață (ECV). Acest standard cuprinde studiile de evaluare a ciclului de viață (ECV) și studiile de inventar ale ciclului de viață (ICV). Nu descrie în detaliu tehnicile ECV, nici nu specifică metodologiile pentru fazele individuale ale ECV.
SR EN ISO 14044:2007 Management de mediu. Evaluarea ciclului de viață. Cerințe și linii directoare. Standardul include studiile privind evaluarea ciclului de viață (ECV) și studiile privind inventarul ciclului de viață (ICV).
SR EN ISO 14045:2012 Management de mediu. Evaluarea ecoeficienței sistemelor de produse. Principii, exigențe și linii directoare.
SR EN ISO 14046:2016 Management de mediu. Amprentă apă. Principii, cerințe și linii directoare.
SR ISO/TS 14048:2005 Management de mediu. Evaluarea ciclului de viață. Format al documentației referitoare la date.
SR EN ISO 14051:2012 Managementul mediului – Contabilitatea fluxului de materiale. Cadru general. Standardul stabilește un cadru general de contabilitate a costurilor fluxului de materiale. Sub denumirea de contabilitate a costurilor fluxului de materiale, sunt urmărite fluxurile și stocurile de materiale în cadrul unei organizații și cuantificate în unități fizice (de exemplu: masă, volum) și sunt evaluate costurile asociate cu aceste fluxuri de materiale. Informațiile rezultate pot acționa ca un factor de motivare pentru organizații și manageri de a căuta oportunități pentru a genera simultan beneficii financiare și de a reduce efectele negative asupra mediului. Contabilitatea costurilor fluxului de materiale se aplică oricărei organizații care utilizează materiale și energie, indiferent de produsele, serviciile, dimensiunea, structura, locația acestora, precum și de sistemele de management și contabilitate existente.
SR ISO/TR 14062:2008 Management de mediu. Integrarea aspectelor de mediu în proiectarea și dezvoltarea produsului. Acest raport tehnic descrie concepte și practici curente referitoare la integrarea aspectelor de mediu în proiectarea și dezvoltarea produsului, unde prin „produs” se înțeleg atât bunuri cât și servicii. Acest raport tehnic este aplicabil la dezvoltarea documentelor specifice unui sector. Nu se aplică în scopuri de certificare și înregistrare.
SR EN ISO 14063:2010 Management de mediu. Comunicare de mediu. Linii directoare și exemple.
SR CEN/TR 16388:2017 Document referitor la mediu, specific gazului. Linii directoare pentru integrare în standarde în scopul reducerii impactului infrastructurilor pentru gaze asupra mediului pe întreg ciclul de viață al acestora.
SR EN ISO 14090:2019 Adaptarea la schimbările climatice. Principii, cerințe și linii directoare.
SR EN ISO 14020:2002 Etichete și declarații de mediu. Principii generale.
SR EN ISO 14063:2010, Management de mediu. Comunicare de mediu. Linii directoare și exemple.
SR EN ISO 14034:2019, Management de mediu. Verificarea tehnologiilor de mediu (ETV).
SR EN ISO 14050:2010 Management de mediu. Vocabular. Standardul conține concepte și definițiile acestora care au fost utilizate în seria de standarde ISO 14000 referitoare la management de mediu. Comunicarea este importantă în implementarea și funcționarea sistemelor de management de mediu. Comunicarea va fi eficientă dacă există o înțelegere comună a termenilor utilizați.
SR EN ISO 14064-1:2019 Gaze cu efect de seră. Partea 1: Specificații și ghid, la nivel de organizație, pentru cuantificarea și raportarea emisiilor și a cantităților îndepărtate de gaze cu efect de seră.
SR EN ISO 14064-2:2019 Gaze cu efect de seră. Partea 2: Specificații și ghid, la nivel de proiect, pentru cuantificarea, monitorizarea și raportarea reducerilor de emisii sau a îmbunătățirii gradului de îndepărtare a gazelor cu efect de seră.
SR EN ISO 14064-3:2019 Gaze cu efect de seră. Partea 3: Specificații și ghid pentru verificarea și validarea declarațiilor referitoare la gaze cu efect de seră.
SR EN ISO 50001:2019 Sisteme de management al energiei. Cerințe și ghid de utilizare.
SR ISO 26000:2011 Linii directoare privind responsabilitatea socială.
Standardele, indiferent de domeniul de activitate, pot fi consultate și procurate prin Centrul Zonal ASRO din cadrul Camerei de Comert și Industrie Iași.