Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
Unul dintre cele mai importante și mai active sectoare economice la acest moment, industria alimentară, revine în prim plan în contextul pandemiei de coronavirus. Un rol extrem de important în protejarea sănătății populației îl constituie alimentația și siguranța alimentelor, iar în acest caz, pentru o nutriție corectă și echilibrată, etichetarea, cu informații lizibile, ușor de înțeles, complete și corecte, deține un rol esențial.
Începând cu data de 1 aprilie 2020, au intrat în vigoare prevederile Regulamentul Uniunii Europene nr. 775 din 2018 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, în ceea ce privește normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar al produselor alimentare.
Practic, de la această dată, niciun produs alimentar nu mai poate avea înscris pe etichetă că este fabricat, de exemplu, în România dacă materia primă folosită în producerea acestuia nu este 100% de provenință românească. Alternativa este „produs în UE” sau „din afara UE” sau „din UE și din afara UE”, în funcție de proveniența ingredientului primar.
Deși publicat în urmă doi ani, respectiv la 29 mai 2018, Regulamentul, precum și Comunicarea Comisiei Europene privind aplicarea dispozițiilor din Regulament, emisă la data de 31 ianuarie 2020, reprezintă o schimbare care va influența piața și, posibil, pe consumatori.
Facem precizarea că, în prezent, este în vigoare Regulamentul UE Nr. 1169/2011 privitor la etichetarea produselor alimentare, care se aplică tuturor operatorilor din sectorul alimentar, în toate etapele lanțului alimentar, precum și tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final. Potrivit acestui Regulament, etichetele produselor alimentare trebuie să conțină câteva informații obligatorii cu privire la conținutul lor.
Astfel, eticheta unui produs alimentar trebuie să conțină: denumirea produsului și a producătorului/ distribuitorului/ importatorului, lista ingredientelor, având grijă la cantitatea anumitor ingrediente și potențialii alergeni, cantitatea netă, data durabilității minimale, condițiile de păstrare și de utilizare, informațiile nutriționale, informațiile suplimentare privind țara de origine a produsului, originea ingredientului primar, tratamentele termice suferite, marca de sănătate, semne de reciclare.
Regulamentul de etichetare a produselor alimentare pune accent pe claritatea și lizibilitatea informațiilor de ambalare și etichetare. Este instituită regula generală potrivit căreia dimensiunea corpului de litera mica trebuie sa fie de minimum 1,2 mm. Orice informații publicitare nu trebuie incluse pe etichetă în detrimentul spațiului necesar prezentării informațiilor obligatorii.
Mai mult decât atât, a fost impusă și obligativitatea indicării țării de origine sau locului de proveniență pentru carnea de vită, carnea de animale din specia porcină, caprină și cea de păsări de curte. De asemenea, producătorii și comercianții trebuie să specifice pe etichete și ambalaje data de congelare a produselor congelate și data de decongelare pentru cele decongelate.
De la 1 aprilie 2020, vechile prevederi referitoare la etichetarea produselor alimentare se completează cu noi reguli pentru etichetele alimentelor în privința provenienței ingredientului primar.
Etichetarea produselor alimentare va suferi schimbări și din anul 2021, astfel încât să se ofere consumatorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, pentru a permite acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor lor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare, precum și de a cunoaște eventualele riscuri la care ar putea fi expuși prin consumul produsului respectiv.