Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Alina Grădinariu
În privința atestării producătorilor din industria mobilei, aducem în atenție prevederile Regulamentului de atestare a producătorilor din industria mobilei, aprobat prin Ordinului Ministerului Apelor și Pădurilor nr. 946/2018 și modificat în aprilie 2019 prin Ordinul nr. 613/2019.
Ministerul a stabilit prin acest act normativ procedura și criteriile de atestare a producătorilor din industria mobilei și cine anume are abilitatea de a face această atestare, practic modul de organizare, funcționare și componența comisiei de atestare a producătorilor din industria mobilei.
Regulamentul definește noțiunea de „producător din industria mobilei” ca fiind persoana juridică ce desfășoară activități de producție în industria mobilei și a altor produse finite din lemn neclasificate în altă parte, a instrumentelor muzicale, articolelor sportive și a altor produse manufacturiere, potrivit următoarelor coduri CAEN:
1624 – Fabricarea ambalajelor din lemn – fabricarea butoaielor, butoiașelor, putinilor, ciuberelor și a altor produse de dogărie din lemn -, fabricarea tambururilor din lemn pentru cabluri, finisate
1629 – Fabricarea altor produse din lemn – umerașe de haine, statuete și ornamente, încrustații și intarsii din lemn – casete pentru bijuterii, tacâmuri și articole similare -, fabricarea ramelor din lemn pentru oglinzi și tablouri, finisate
31 – Fabricarea de mobilă
3101 – Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine
3102 – Fabricarea de mobilă pentru bucătării
3103 – Fabricarea de saltele și somiere
3109 – Fabricarea de mobilă n.c.a.
32 – Alte activități industriale n.c.a.
3220 – Fabricarea instrumentelor muzicale
3230 – Fabricarea articolelor sportive
3240 – Fabricarea jocurilor și jucăriilor
3299 – Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a.
Există un organism abilitat să emită și să retragă certificatul de atestare a producătorilor din industria mobilei, în condițiile stabilite prin actul normativ, și anume Comisia de atestare a producătorilor din industria mobilei, care funcționează în cadrul asociației patronale și profesionale din domeniul industriei mobilei.
Certificatul de atestare dă dreptul persoanelor juridice care l-au obținut să participe la licitațiile de masă lemnoasă fasonată provenită din fondul forestier proprietate publică a statului, în condițiile art. 60 alin. (5) lit. g) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Referindu-ne la piața de desfacere, industria autohtonă este orientată preponderent către export. Ca atare, promovarea externă trebuie și este luată în considerare în mod profesionist. Spre exemplu, în perioada 13-19 ianuarie, 23 de producători români au participat la IMM Cologne 2020, unul dintre cele mai importante târguri internaționale dedicate industriei mobilei, desfășurat la Koln, Germania.
Expozanții români au beneficiat de o finanțare din partea statului, prin Programul de promovare a exporturilor. Atenți la detalii, producătorii români au participat cu linii noi de produse și au expus, în principal, piese de mobilier din lemn masiv și tapițate. Au fost prezentate atât piese singulare cât și programe de mobilier: sufragerii, biblioteci, dormitoare, bucătării, mobilier de baie. Produsele au fost în general din lemn masiv, dar și din panouri furniruite sau vopsite, de multe ori în combinație cu elemente din metal.
În partea a II-a a acestui articol, vom reveni cu detalii privind procedura de atestare a producătorilor din industria mobilei, dar și cu provocările cărora trebuie să le facă față aceștia în contextul actual.