Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă a adus cu sine și noi prevederi legale sau, după caz, modificarea și adaptarea la noul context a unor prevederi deja existente.
Semnalăm în acest articol câteva prevederi ce vizează legislația muncii, intrate în vigoare prin Ordonanța de Urgență nr. 70 din 14 mai 2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative:
Termenul de acordare a indemnizației de șomaj tehnic pentru salariații ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate (prevăzute la art. XI din OUG nr. 30/2020) se prelungește până la data de 31 mai 2020. Există posibilitatea continuării acordării acestor indemnizații, dar doar în acele domenii pentru care se vor menține restricții, și după data de 31 mai 2020.
Numărul de zile libere plătite pentru unul dintre părinți pentru supravegherea copiilor, acordate în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2020, se stabilește până la încheierea anului școlar 2019-2020.
În privința stagiului de cotizare al angajaților, prin excepție de la prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj, perioada de suspendare a raporturilor de muncă în temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă instituite potrivit legii, se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru indemnizația de șomaj. Perioada stării de urgență și perioada stării de alertă în care contractele individuale de muncă sunt suspendate în temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru care angajatorii nu datorează contribuția asiguratorie pentru muncă conform prevederilor art. 220^5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, constituie stagiu asimilat în sistemul asigurărilor pentru șomaj.
În cazul persoanelor care, la data de 14 mai 2020, se află în concediu și plata indemnizației pentru creșterea copiilor și a indemnizației pentru îngrijirea copilului cu handicap, se prelungește acordarea drepturilor până la data de 31 mai 2020.
Valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective se menține pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.
În privința tuturor angajatorii din sistemul privat, dar și al autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, se prevede obligația de a stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-un interval de trei ore. Programul de muncă individualizat și modul de repartizare a acestuia pe zile se stabilesc în actul adițional la contractul individual de muncă sau în actul administrativ emis de conducătorul instituției sau autorității publice, după caz.
Dacă sunteți într-o situație grevată de certificate de concediu medical, trebuie să aveți în vedere că acestea se pot transmite de către medicii curanți către persoanele asigurate, respectiv de către persoana asigurată către angajatori sau case de asigurări de sănătate și prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Documentele care se depun pentru restituirea de către casele de asigurări de sănătate a sumelor aferente și documentele necesare preluării în plată a concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate se pot transmite și prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Prin normele de aplicare ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se stabilesc reglementări specifice privind modalitatea de acordare a concediilor și indemnizațiilor privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate pentru perioada ulterioară încetării stării de urgență, în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivel național, în scopul limitării răspândirii infecției cu noul coronavirus.