

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
Numărul EORI este un număr unic de înregistrare și identificare în Uniunea Europeană, pe care autoritățile vamale sau alte autorități desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici și altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia la toate operațiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Un număr EORI (sau cod EORI) este un număr de identificare a operatorilor economici și persoanelor fizice de pe teritoriul Uniunii Europene care efectuează operațiuni de import-export. Prin urmare, o firmă (indiferent de forma sa juridică) care importă bunuri din afara UE sau care exportă bunuri în țări non-UE, are nevoie de un astfel de număr EORI.
Scopul atribuirii unui număr EORI fiecărui operator economic care efectuează operațiuni de import-export este de a facilita identificarea acestuia în relația cu autoritățile vamale din toate țările UE și ușura a schimbului de informații între autoritățile vamale și alte autorități.
Concret, firmele care desfășoară activități de import-export, pentru a putea achita autorităților vamale taxele aferente, trebuie să se identifice prin numărul EORI. În lipsa acestui număr EORI, o firmă care importă bunuri din afara UE nu va putea introduce marfa în țară până nu va face dovada deținerii unui număr EORI, putând astfel achita și taxele vamale. Blocarea mărfurilor importate în vamă nu reprezintă doar imposibilitatea comercializării acestora, ci și costuri în plus de depozitare.
La nivelul UE, baza legală este Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii. Comisia Europeană a elaborat și un Ghid pentru aplicarea acestui Regulament. La nivel național, temeiul legal îl constituie Ordinul vicepreședintelui A.N.A.F. nr. 1554/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici și a altor persoane, publicat în Monitorul Oficial nr. 429 din 24 iunie 2009.
Potrivit Normelor tehnice menționate, persoanele obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:
– operatorii economici care, în cadrul activităților lor profesionale, exercită activități reglementate de legislația vamală, cum ar fi operațiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum și operațiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunității;
– persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.
Important de reținut este faptul că, în cazul operațiunilor de comerț efectuate în interiorul Uniunii Europene (intracomunitare), nu este necesar codul EORI.
În România, singura autoritate competentă cu înregistrarea și atribuirea numerelor EORI este Autoritatea Națională a Vămilor. Numerele EORI pot fi solicitate la direcțiile regionale pentru accize și operațiuni vamale în a căror rază de competență teritorială își au sediul/sunt stabilite sau, în cazuri excepționale, la birourile vamale.
Pentru atribuirea numărului EORI, orice persoană interesată are obligația de a depune o cerere de înregistrare, care se completează și imprimă în/din aplicația națională EORI (disponibilă pe site-ul autorității vamale www.customs.ro). Alături de cerere, persoana solicitantă va atașa și copii ale următoarelor documente:
a) certificatul de înregistrare al operatorului economic eliberat de Oficiul Registrului Comerțului sau cartea de identitate în cazul persoanei fizice;
b) actul constitutiv al operatorului economic, cu modificările și completările ulterioare, după caz;
c) contractul de reprezentare, după caz;
d) documente din care rezultă numărul de identificare TVA.
Cererea pentru obținerea numărului EORI se depune la direcția regională vamală în a cărei rază de competență teritorială își are sediul social operatorul economic. Cererea nu se depune la biroul vamal unde se desfășoară operațiunea curentă.
După verificarea tuturor documentelor, direcțiile regionale vamale/birourile vamale de frontieră vor elibera solicitanților o notificare de atribuire a numărului EORI, ce urmează a fi folosit, obligatoriu, în relația cu autoritățile vamale ale statelor membre.
Structura numărului EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (codul de țară ISO alfa 2, format din două caractere alfabetice), urmat de un identificatorul național unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice). În România, s-a stabilit ca numărul unic național folosit în structura numărului EORI, în cazul persoanelor juridice, să fie codul unic de identificare (CUI).
În cazul persoanelor juridice, codul EORI se atribuie pe o perioadă de 10 ani sau pe un termen mai scurt, dacă societatea are contractul de comodat/închiriere pentru sediul social pentru o perioadă mai mică de 10 ani.
Există și situații când autoritatea vamală poate invalida numărului EORI, astfel:
– la solicitarea persoanei înregistrate;
– în cazul în care autoritatea vamală are cunoștință de faptul că persoana înregistrată și-a încetat activitățile care necesită înregistrare.
În acesta situație, autoritatea vamală înregistrează data invalidării numărului EORI și o notifică persoanei înregistrate în acest sens.