Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
INCOTERMS (International Commercial Terms) reprezintă un ansamblu de reglementări esențiale pentru comerțul internațional, respectiv reguli pentru operatorii economici angajați în tranzacțiile comerciale internaționale.
INCOTERMS reprezintă un ansamblu de reguli în domeniul vânzării internaționale de mărfuri care definesc responsabilitatea în cadrul tranzacțiilor internaționale. Ele se aplică doar dacă părțile au făcut trimitere expres în contractul lor la una dintre acestea.
Scopul regulilor INCOTERMS este de a facilita tranzacțiile comerciale, de a se evita eventualele litigii ce pot apărea ca urmare a faptului ca părțile contractante nu cunosc diferitele practici comerciale în vigoare în țările partenerilor. Referirea la o condiție de livrare INCOTERMS într-un contract comercial definește în mod expres obligațiile părților cu privire la: riscuri, costuri, angajarea transportului și vămuire, reducând astfel potențiale complicații din punct de vedere legal. Normele stabilesc care dintre părțile contractului de vânzare (cumpărător sau vânzător) suportă costurile de transport, vamă și asigurare de mărfuri, cine are responsabilitatea și riscul de transport în cadrul contractului de vânzare încheiat între părți.
Regulile INCOTERMS sunt publicate la intervale regulate de către Camera de Comerț Internațională (ICC) și ajută părțile unui contract de vânzare-cumpărare să reglementeze obligațiile vânzătorului și cumpărătorului, precum și transferul riscurilor și repartizarea costurilor la schimbul de mărfuri. Prevederile INCOTERMS pot fi utilizate de către părți într-un un contract de vânzare-cumpărare, când se tranzacționează mărfuri sau bunuri corporale, dar nu sunt obligatorii.
Utilizarea acestor reguli facilitează comerțul de mărfuri, în special pentru importuri și exporturi, deoarece unifică regulile pe care legea din diferite jurisdicții le poate reglementa diferit.
Prevederile INCOTERMS au fost modificate de mai multe ori, în acord cu standardelor actuale și practicilor comerciale. Aceste regulile comerciale sunt revizuite la fiecare 10 ani. Ultima versiune a condițiilor de livrare INCOTERMS a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2020 și acordă o atenție sporită securității în circulația mărfurilor, flexibilității în acoperirea asigurării în funcție de natura bunurilor și de modalitatea de transport, permit părților să stabilească cu ușurință regulile de livrare/recepție a mărfurilor.
Sunt 11 reguli INCOTERMS, recunoscute la nivel mondial și sunt utilizate în mai mult de 30 de limbi diferite, fiecare regulă fiind exprimată printr-o prescurtare de trei litere, ce reprezintă un tip de vânzare internațională de mărfuri.
Fiecare regulă INCOTERM conține 10 capitole, astfel:
– Condiții generale
– Licențe, autorizații, formalități vamale
– Contracte de transport și asigurare
– Formalitățile de livrare
– Transferul riscurilor
– Alocarea costurilor
– Notificări către părți (flux de informații)
– Dovada livrării
– Inspecția, verificarea, ambalarea și marcarea
– Asistență cu informații și costuri conexe
Avantajul utilizării acestor reguli:
– permit o economie de timp și spațiu contractual și conferă siguranță tranzacției, pentru că înlătură riscul unor neclarități între diferite clauze;
– părțile, în loc să negocieze conținutul contractului de vânzare-cumpărare, obligațiile vânzătorului și cele ale cumpărătorului, negociază doar regula INCOTERMS pe care înțeleg să o aplice.
Redăm mai jos cele 11 condiții INCOTERMS, cu caracteristicile fiecăreia în parte:
EXW – Ex-Works
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: la depozit, birou sau de oriunde sunt colectate bunurile.
DAP – Livrare la locul stabilit
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: atunci când bunurile sunt pregătite pentru descărcare la adresa stabilită.
DDP – Taxe vamale de livrare achitate
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: atunci când bunurile sunt pregătite pentru descărcare la adresa stabilită.
CIP – Cost de transport și asigurare achitate
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: când transportatorul cumpărătorului primește bunurile.
DPU – Livrare la destinație
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: la destinație.
FCA – Gratuit la transportator
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: când transportatorul cumpărătorului primește bunurile.
CPT – Cost de transport achitat
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: când transportatorul cumpărătorului primește bunurile.
FAS – Gratuit lângă navă
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: atunci când bunurile au fost livrate lângă navă.
FOB – Îmbarcare gratuită
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: când bunurile au fost livrate pe navă.
CFR – Cost și marfă
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: când bunurile sunt la bordul navei.
CIF – Cost, asigurare și marfă
Riscurile se transferă de la vânzător la cumpărător: când bunurile sunt la bordul navei.