Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Alina Grădinariu
Apărute odată cu ridicarea stării de urgență și trecerea la starea de alertă, recomandările autorităților se adresează reprezentanților legali ai unităților sanitare în cadrul cărora se desfășoară activități de asistență stomatologică, publice sau private (cabinete stomatologice), sau împuterniciților acestora care au calitatea de medici stomatologi, precum și profesioniștilor care desfășoară activități de asistență stomatologică în cadrul acestora în calitate de medici stomatologi, cu obligația de a respecta măsurile de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu COVID-19, inclusiv dotarea cu echipament individual adecvat de protecție a personalului și asigurarea igienei și a dezinfecției corespunzătoare, stabilite de reglementările legale.
Astfel, ținându-se cont că stomatologia a fost singura specialitate medicală a cărei activitate a fost suspendată pe perioada stării de urgență, cu consecințele aferente, precum și având în vedere costurile măsurilor speciale de prevenire, dar și scăderea puterii de cumpărare a populației, au fost emise recomandări în ajutorul desfășurării acestei activități cu respectarea normelor de siguranță:
– pregătirea listelor de pacienți prin triaj telefonic (pacienți existenți/pacienți noi), triaj care orientează asupra priorităților și poate constitui un criteriu de programare.
– programarea pacienților la intervale orare astfel încât pacienții să nu se întâlnească între ei în sala de așteptare/să nu staționeze în sala de așteptare, iar după fiecare pacient să se asigure dezinfecția, aerisirea și pregătirea cabinetului pentru următorul pacient; se recomandă un interval/pauză de cel puțin 20 de minute între pacienți; dacă pacientul dorește sau dacă sala de așteptare nu permite păstrarea distanței de 1,5-2 m, acesta poate aștepta afară și va fi contactat telefonic în momentul în care trebuie să intre în cabinet (pacienții vor fi informați de acest lucru în momentul programării); în cazul în care pacientul așteaptă în sala de așteptare, timpul de așteptare nu va depăși 15 minute.
– anunțarea pacienților să nu vină însoțiți, cu anumite excepții (copii, persoane cu nevoi speciale, pacienți foarte vârstnici).
– informarea pacienților cu privire la noile reguli privind procedurile adoptate la nivelul cabinetului, prin telefon sau email.
– afișarea măsurilor și a procedurilor de protecție la intrarea în cabinetul stomatologic, inclusiv a măsurilor de distanțare socială, pentru a se asigura că toți pacienții care intră în cabinet le respectă.
– respectarea măsurilor de protecție anti COVID-19 pentru toți pacienții – săli de așteptare amenajate corespunzător, dezinfectanți pe bază de alcool 60-95% etc.; în sala de așteptare scaunele vor fi distanțate (1,5-2 m) și vor fi din materiale ușor de dezinfectat; la intrarea în cabinet să existe dispenser cu substanță dezinfectantă/mijloc de dezinfectare (soluții dezinfectante, șervețele dezinfectante, gel); suplimentar, se pot folosi recipiente/saci pentru depozitarea bunurilor personale ale pacientului (haine, telefon, genți, chei etc.).
– revizuirea și reorganizarea corespunzătoare a procedurilor de curățenie și dezinfecție a cabinetelor stomatologice, precum și a celor de eliminare a deșeurilor infecțioase; identificarea suprafețelor ușor de dezinfectat, respectiv a suprafețelor care necesită adoptarea de precauții suplimentare pentru protecție.
– îndepărtarea revistelor, ziarelor, jucăriilor și a altor obiecte care pot fi atinse de către pacienți sau personalul medical și care sunt dificil de dezinfectat.
– asigurarea circuitului de lucru cu laboratoarele de tehnică dentară și adoptarea de măsuri comune pentru evitarea infecției încrucișate.
– managementul corespunzător al resursei umane care asigură activitatea stomatologică: personalul medical cu vârstă înaintată (peste 65 de ani), cu afecțiuni preexistente sau alte probleme/situații (gravidă) este perceput cu risc mai mare de a contacta COVID-19.
– controlul/verificarea aparaturii și a stocurilor de materiale consumabile, inclusiv a valabilității acestora.
– achiziția în cantități suficiente a consumabilelor, echipamentelor specifice de protecție, dezinfectant; se recomandă achiziția periodică a acestora și evitarea realizării de stocuri.
De asemenea, există prevăzute și o serie de precauții înainte, în timpul și după efectuarea intervențiilor stomatologice, unde sunt stabilite punctual condițiile de aplicare a procedurilor precum și mediul în care au loc aceste proceduri, nefiind uitate nici aspecte care țin de protecția prin echiparea medicului cu ținuta care îi poate asigura protecție împotriva contaminării.
Accentul în privința măsurilor de prevenție cade pe triajul pacienților, acesta fiind realizat pe baza unui model de chestionar prevăzut, ce va fi aplicat fiecărui pacient.