Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Lazar Gheorge
Autoritățile au adoptat măsuri fiscale menite să îi ajute pe contribuabili să treacă mai ușor peste problemele generate de pandemia COVID-19.
Contribuabilii plătitori de impozit pe profit vor primi o bonificație pentru impozitul aferent trimestrului I, dacă acesta este plătit până la 25 aprilie 2020, astfel:
Această bonificație este aplicabilă și contribuabililor (i) care au anul fiscal modificat, dacă plătesc impozitul datorat până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020, precum și (ii) celor care plătesc impozitul specific unor activități pentru activitățile generatoare de impozit pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor beneficiază de o reducere de 10% calculată asupra impozitului aferent trimestrului I, dacă acesta este plătit până la 25 aprilie 2020.
Sursă: Ordonanţa de urgenţă nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale şi modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie 2020.
Ordonanța prevede bonificații de până la 10% pentru persoanele fizice care vor depune online până la 30 iunie declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, astfel:
– se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting integral (plată sau compensare) până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;
– se acordă o bonificație suplimentară de 5%, pentru depunerea prin mijloace electronice până la 30 iunie (inclusiv) a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Aceasta se acordă numai dacă este îndeplinită și condiția menționată anterior.
Contribuabilii care au obligații bugetare restante la 31 martie 2020, pot opta pentru anularea accesoriilor aferente acestora dacă vor achita principalul până la 15 decembrie și vor depune o cerere în acest sens. Totodată, la data depunerii cererii vor trebui depuse toate declarațiile aferente vectorului fiscal și stinse toate obligațiile principale și accesorii cu termene de plată ulterioare datei de 31 martie 2020.
Actul normativ vizează toți contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020: persoane fizice sau juridice, inclusiv entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice sau exercită profesii libere, instituții publice etc.
Pentru a beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante, contribuabilii trebuie să achite obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, și obligațiile fiscale curente, să depună toate declarațiile fiscale aferente vectorului fiscal și să depună cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020.
Pentru a beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor declarate suplimentar prin declarație rectificativă depusă după data de 1 aprilie 2020, trebuie achitate toate obligațiile principale și cele curente, depuse toate declarațiile aferente vectorului fiscal și cererea de anulare a accesoriilor. Termenul rămâne 15 decembrie 2020.
Pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadență anterioară datei de 31 martie 2020, contribuabilii trebuie să depună toate declarațiile aferente vectorului fiscal, să stingă toate obligațiile fiscale curente și să depună cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020.
Contribuabilii pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc obligațiile principale în termenul stabilit în decizia de impunere și dacă cererea de anulare a accesoriilor este depusă în termen de 90 de zile de la comunicarea actului administrativ-fiscal..
Pot beneficia de anularea accesoriilor și debitorii care beneficiază de eșalonare la plată, dacă respectiva eșalonare la plată se finalizează până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, accesoriile incluse în ratele de eșalonare cu termene de plată după intrarea în vigoare a Ordonaței urmând să li se restituie.
Sumele reprezentând stimulente și premii acordate angajaților ca urmare a desfășurării activității ce presupune contact direct cu cetățenii și care sunt supuși riscului infectării cu virusul SARS-CoV-2, sunt scutite de la plata contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate și contribuției asiguratorie pentru muncă.
Angajații beneficiari ai sumelor prevăzute mai sus, precum și activitățile desfășurate de către aceștia care presupun contact direct cu cetățenii se stabilesc prin decizia angajatorului ce va constitui document justificativ pentru aplicarea scutirii de la plata contribuțiilor sociale.
Scutirea de la plata contribuțiilor sociale se aplică pentru sumele acordate începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență (i.e. 14 mai 2020), pe perioada stării de urgență decretate potrivit legii, plătite până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.
– Contribuabilii stabiliți în România care solicită înregistrări în scopuri de TVA nu vor mai fi supuși unor analize de risc anticipate efectuate de către autoritățile fiscale cu scopul de a decide dacă se acordă înregistrarea sau nu. De asemenea, toți contribuabilii stabiliți în România care au depus cereri de înregistrare în scopuri de TVA înainte de 14 mai 2020 și care nu au primit decizii de soluționare în acest sens de la autoritățile fiscale până la acea dată vor primi înregistrări în scopuri de TVA fără a fi supuși unor analize de risc. Totuși, contribuabilii menționați mai sus vor fi ulterior supuși unor analize de risc și, dacă vor fi identificate riscuri fiscale ridicate, numerele de înregistrare în scopuri de TVA ale acestora vor fi anulate.
– Se prelungește până la 30 iunie 2020, inclusiv, termenul de depunere a Formularului 230 (Cerere privind destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii/ Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat).
– Până la data de 14 august, autoritățile locale pot adopta hotărâri privind reducerea impozitelor anuale la clădirile nerezidențiale cu o cotă de până la 50%, dacă în perioada stării de urgență proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați să își întrerupă total activitatea sau dețin certificatul pentru situații de urgență prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice.
– Pe perioada suspendării din funcție a persoanelor fizice care desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, persoanele juridice care au calitatea de angajatori (sau asimilate acestora), datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază lunară a salariului minim brut pe țară garantat în plată în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția.
– Începând cu anul 2021, se vor putea acorda bonificații de până la 10% din impozitul pe venit anual și din contribuția de asigurări sociale de sănătate. Nivelul bonificației, termenul de plată și condițiile de acordare se vor stabili prin legea anuală a bugetului de stat, iar procedura de aplicare prin ordin al ministrului finanțelor publice.