Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
Conducerea oricărei firme presupune cunoașterea în permanență a situației financiare, în vederea asigurării unui management eficient care să asigure menținerea și dezvoltarea acesteia. Având în vedere contextul unui mediu economic în permanentă dinamică accelerată, necesitatea unui management financiar complex care să înglobeze toate informațiile calitative și cantitative ale firmei constituie baza dezvoltării unei afaceri prospere pe termen lung.
În acest scop, un accent deosebit cade pe analiza detaliată a activelor companiei și a indicatorilor financiari. Implementarea unei strategii eficiente de management al activelor contribuie în mod esențial la rezultate mai bune în activitatea desfășurată. În acest sens, semnalăm o serie de documente tehnice, standardizate, la nivel internațional, cum este seria de standarde ISO 55000, care constituie sprijinul de baza în obținerea celui mai bun profit din active.
Standardul SR ISO 55001:2017 intitulat Managementul activelor. Sisteme de management. Cerințe – este un document tehnic ce specifică cerințele pentru stabilirea, implementarea, menținerea și îmbunătățirea unui sistem de management pentru managementul activelor. Standardul cuprinde cerințe privind contextul organizației (înțelegerea organizației și a contextului în care activează, înțelegerea necesităților și așteptărilor părților interesate, determinarea domeniului de aplicare a sistemului de management al activelor, sistemul de management al activelor); leadership-ul (leadership și angajament, politică, rolurile organizaționale, responsabilități și autorități); planificarea (acțiuni de tratare a riscurilor și oportunităților); suportul (resursele, competența, conștientizarea, comunicarea, informațiile documentate etc.); operarea (planificarea și controlul operațional, managementul schimbărilor, externalizarea); evaluarea performanței (monitorizarea, măsurarea, analiza și evaluarea, auditul intern, analiza efectuată de management); îmbunătățire (neconformitatea și acțiunile corective, acțiunile preventive, îmbunătățirea continuă).
Un alt standard important este SR ISO 55002:2017, intitulat Managementul activelor. Sisteme de management. Linii directoare pentru aplicarea ISO 55001 – acest document tehnic furnizează îndrumări pentru aplicarea unui sistem de management pentru managementul activelor în conformitate cu cerințele din ISO 55001. Standardul urmărește cerințele din ISO 55001, având aceeași structură ca acesta.
Standardul SR ISO 55000:2017, intitulat Managementul activelor. Privire generală, principii și terminologie – cuprinde aspecte privind managementul activelor, respectiv beneficiile acestuia, definirea activelor, managementului activelor, sistemului de management al activelor, abordarea bazată pe sisteme de management integrate, termeni și definiții specifice și informații cu privire la activitățile de management al activelor.
Creșterea performanțelor financiare, eficiența managementului riscului, îmbunătățirea serviciilor și rezultatelor, demonstrarea responsabilității sociale, creșterea prestigiului, îmbunătățirea sustenabilității organizaționale, a eficienței și eficacității reprezintă o parte a beneficiilor implementării sistemului de management al activelor.
Standardele, indiferent de domeniul de activitate, pot fi consultate și procurate prin Centrul Zonal ASRO din cadrul Camerei de Comert și Industrie Iași.