

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Ilona Vitan
În absolut toate sectoarele și domeniile de activitate, standardizarea își pune amprenta elaborând standarde specifice ce vin în sprijinul tuturor acelora ce implementează și aplică cerințele lor tehnice. Odată cu apariția pandemiei Covid-19, milioane de angajați din întreaga lume și-au schimbat substanțial modul de lucru, obligând angajatorii să identifice și să implementeze soluții diferite față de cele utilizate anterior, pentru a se adapta dinamicii schimbărilor.
Astfel că, angajatorii s-au văzut obligați să mențină comunicarea cu angajații în sistem online, au încercat să-i implice cât mai mult în sistemele firmei. Astfel că, prin aceste mecanisme noi aplicate, angajații s-au simțit mult mai implicați și au acordat un interes deosebit muncii lor în vederea atingerii obiectivelor.
La nivel internațional, încă din anul 2012 exista o serie de documente tehnice standardizate ce oferă îndrumări concrete privind implicarea angajaților în sistemul de management al calității și stimularea motivației lor în cadrul organizației în care-și desfășoară activitatea, toate acestea constituind de fapt sfaturi practice pentru implicarea personalului.
Standardul ISO 10018, intitulat Managementul calității. Linii directoare pentru implicarea angajaților – standard ce a fost preluat și de organismul național de standardizare din România, oferă un cadru formal propice pentru a identifica dacă organizația are viziuni și valori comune și procesele de conducere, de evaluare, de comunicare cat și cele de recunoaștere sunt aliniate îmbunătățirii continue a performanței organizaționale. Standardul este fundamentat pe o abordare strategică a procesului de dezvoltare a potențialului uman la toate nivelurile din cadrul unei organizații, indiferent de mărime și de tip.
Noua ediție a standardului ISO 10018 ce a fost revizuită în luna aprilie 2020, Managementul calității. Linii directoare pentru implicarea angajaților vine să sprijine angajatorii din întreaga lume, recunoscând provocările dar și greutățile cu care se confruntă managementul unei organizații în momentul în care acesta trebuie să-și încurajeze angajații să adopte aspecte ale sistemului de management al calității și să înțeleagă modul în care acestea sunt relevante pentru activitatea desfășurată zi de zi. Standardul oferă cadrul necesar pentru a crește implicarea și competențele angajaților în cadrul unei organizații, ajutându-i să se implice și să acționeze, ca fiind o parte semnificativă a acesteia.
Un alt standard ce vine în completarea lui ISO 10018 este standardul ISO 10015:2019, intitulat Managementul calității. Linii directoare pentru managementul competențelor și dezvoltarea personalului, standardul furnizând liniile directoare pentru elaborarea, implementarea și îmbunătățirea strategiilor și sistemelor de instruire care influențează calitatea produselor furnizate.
Ambele standarde cuprind măsuri practice ce pot fi adoptate și implementate de managerii firmelor pentru a-și îmbunătăți sistemul de management al calității și datorită faptului că dacă angajatul vede legătura dintre activitatea lui actuală, munca prestată la locul de muncă și modul în care formarea continuă îi poate oferi noi oportunități în cadrul organizației, acesta se va simți cu adevărat implicat, iar productivitatea sa va crește.
Standardele, indiferent de domeniul de activitate, pot fi consultate și procurate prin Centrul Zonal ASRO din cadrul Camerei de Comert și Industrie Iași.