

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Anca Clipa
În vederea asigurării avantajelor competitive, unele companii aleg să dezvolte și să implementeze produsele de tip frugal și inovează în acest sens (frugal innovation). Din ce în ce mai mulți consumatori, din necesitate sau alegere, apreciază frugalitatea produselor cu un cost redus de consum care, în același timp, sunt durabile, simple și oferă o calitate de bază. Un studiu realizat de Roland Berger Strategy Consultants în România privind produsele frugal preciza că: firmele românești și-ar putea ajusta mentalitatea și procesele, în scopul de a oferi produse frugal de succes, atât pentru alte piețe emergente, cât și pentru consumatorii occidentali.
Inovația sau ingineria frugal (frugală) este procesul de reducere a complexității, a costurilor unui bun și a producției sale. De obicei, aceasta presupune eliminarea caracteristicilor neesențiale dintr-un bun durabil, de exemplu de la o mașină sau de la un telefon, pentru a-l vinde clienților care doresc asta sau pentru a-l desface în țările în curs de dezvoltare care nu își permit produse costisitoare.
Profesorul Cornelius Herstatt ( de la Center for Frugal Innovation Institute for Technology and Innovation Management Hamburg University of Technology ) consideră că inovațiile frugal pot juca un rol important în gestionarea mai bună a efectelor generate de criza Covid 19 și a implicațiilor apărute în acest sens pentru părțile interesate ale ecosistemului, în special pentru corporații, factorii de decizie și consumatori. Frugalitatea poate fi considerată o „virtute”. Inovarea în această direcție urmărește a oferi mai multă valoare la costuri mai mici către mai multe persoane, adoptarea unei mentalități de simplificare și cost scăzut fără a sacrifica calitatea experienței utilizatorului. Inovațiile frugal sunt definite ca oferte care costă semnificativ mai puțin decât soluții comparabile, în timp ce se bazează pe funcționalitățile de bază și oferă un nivel de performanță optimizat pentru contextul de utilizare dat .
Inovația frugal se referă la proiectarea și strategiile de marketing sensibile la valoare care aduc produse sofisticate la îndemâna consumatorilor relativ săraci. Prin re-inginerie, re-inventarea sau eliminarea produselor de înaltă valoare de consum și scăderea dramatică a prețului lor de consum unitar, se oferă o gamă semnificativă de produse accesibilă tuturor consumatorilor.
Printre exemple se numără purificatorul de apă simplificat de Tata care oferă oamenilor săraci apă potabilă sigură; plicurile OMO de la Unilever care conțin cantități mici de detergent special conceput pentru spălarea în apă rece; Mașina economică Nano -Tata, care a fost produsă pentru clasa mijlocie indiană emergentă și care este vândută pentru aproximativ 2000 USD; și iluminatul solar cu costuri reduse (Philips) care poate fi utilizat în locuri fără electricitate.
Wonderbag-ul produs în KwaZulu-Natal în Africa de Sud este un alt exemplu. Acest aragaz lent, simplu, prietenos cu mediul înconjurător, a fost creat în urmă cu aproape zece ani și este conceput pentru încălzirea și gătirea alimentelor fără utilizarea de electricitate (https://en.wikipedia.org/wiki/Wonderbag).
În timp ce aceste exemple arată potențialul lor de dezvoltare, unele inovații frugal pot duce, de asemenea, la creșterea daunelor asupra mediu înconjurător și a condițiilor de muncă dacă „eliminarea” înseamnă o reducere a standardelor de mediu și de muncă existente. Mai mult, atunci când tehnologiile și strategiile pe care le implică procesul de inovare frugal sunt dezvoltate pe deplin în sediile companiilor occidentale sau chinezești, indiene sau braziliene, fără interacțiuni cu antreprenorii locali, aceste strategii sunt mai puțin susceptibile să fie benefice pentru alte țări. Astfel că demersul de inovare de tip frugal este bine să fie integrat în nevoile ecosistemelor regionale și să vizeze și educarea consumatorilor.
Mai multe informații:
20 de obiceiuri ale omului frugal, care consumă puține resurse
studiul privind produsele FRUGAL realizat de Roland Berger Strategy Consultants în România, care a (re)devenit de actualitate după pandemia Covid 19 https://doingbusiness.ro/article/frugal-innovation-a-path-for-romania-1244