Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
În funcție de contextul în care își desfășoară activitatea, dar și de provocările la care sunt supuse, unele firme se dezvoltă în mod firesc, doar cu ajutorul unei investiții inițiale reduse. Însă aceste cazuri sunt foarte rare, iar realitatea din mediul de business ne arată că, de cele mai multe ori, o afacere are nevoie de investiții constante pentru a se putea dezvolta și pentru a putea atinge punctul de echilibru al afacerii.
Pentru afaceri noi, aflate la început de drum, investițiile pot constitui surse de finanțare importante, investitorii putând oferi nu doar capital, ci și know-how, relații, conexiuni, noi investitori, clienți, având în vedere că un business angel este o persoană cu experiență în afaceri și management.
În România, acest tip de finanțare este reglementat prin Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali (business angels). Legea Business Angels vine în ajutorul societăților prin stimularea și atragerea investitorilor individuali.
Intrată în vigoare în anul 2015, Legea nr. 120/2015 reglementează condițiile în care persoane fizice (denumite investitori individuali – business angels) contribuie cu capital propriu, în anumite condiții, la finanțarea afacerilor din sectoarele economice cu potențial de creștere.
Prin aportul său în numerar la capitalul social al societății, investitorul, persoană fizică, dobândește calitatea de asociat al societății în schimbul unor părți sociale din afacere. Concret, firma care are nevoie de capital beneficiază de o sumă cuprinsă între 3.000 și 200.000 de euro, fără a plăti dobânzi, cum ar fi în cazul împrumutului la bancă. Practic, beneficiul major al acestui tip de investiție este obținerea capitalului necesar dezvoltării afacerii, printr-un împrumut fără dobândă. La rândul său, investitorul obține părți sociale la o astfel de firmă, fiind scutit de impozitul pe dividende, iar dacă se hotărăște să vândă părțile sociale este scutit de impozitul pe câștigul obținut în urma transferului.
Atunci când se dorește încheierea parteneriatului de afaceri, între viitori asociați și societate se va încheia un acord de contribuție în care se va menționa majorarea capitalului social prin emiterea de noi pârți sociale și prima de emisiune, mențiunea despre statutul de investitor individual – business angel – urmând a se înregistra în Registrul Comerțului.
Firmele pot obține o finanțare din partea unui investitor de tip business angel, indiferent de perioada de activitate de la înființare.
Potrivit Legii nr. 120/2015, beneficiarii investițiilor din partea unor business angels pot fi microîntreprinderi și întreprinderi mici, așa cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, care întrunesc cumulativ următoarele condiții:
a) sunt constituite ca societăți cu răspundere limitată, în condițiile art. 2 din Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
b) sunt întreprinderi autonome, în sensul Legii nr. 346/2004, cu modificările și completările ulterioare;
c) nu se află în incapacitate de plată sau în stare de insolvență ori în faliment și nu a fost deschisă procedura concordatului preventiv sau a lichidării societății.
Nu intră sub incidența Legii 120/2015 investițiile realizate în societăți care desfășoară activități în următoarele domenii: bancar; asigurări și reasigurări, al pieței de capital, intermedieri financiare, orice alte activități în domeniul financiar; tranzacții imobiliare, închiriere active imobiliare, intermedieri în domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliară; jocuri de noroc și pariuri; producție sau comercializare de oțel; producție sau comercializare de cărbune; construcții de nave maritime și fluviale; producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope; consultanță în orice domeniu.
Orice persoană fizică poate deveni investitor individual – business angel, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
Facilitățile de care beneficiază un business angel vizează scutirile de la:
Rolul principal al investitorului individual – business angel – este suportul financiar acordat micii afaceri, care nu ar putea accesa și implicit beneficia de un alt tip de finanțare (credit bancar, bursă etc.) din cauza profilului de risc ridicat sau a lipsei de stabilitate și istorie a afacerii.
Principalul avantaj al unui antreprenor care apelează la un business angel și reușește să atragă un asemenea partener este că nu are nevoie de vreo garanție pentru acest tip de finanțare venită de la investitor (comparative cu investitorii financiari instituționali). Mai mult decât atât, beneficiul pentru afacere este cu atât mai mare cu cât investitorul business-angel se implică activ, oferind sprijin direct și personal pentru dezvoltarea afacerii
Pentru a putea convinge un business angel să-i finanțeze afacerea, un antreprenor-fondator ar trebui să mizeze pe o serie de elemente: