

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Alina Grădinariu
Așa cum precizam într-un alt articol, este foarte important să autorizați activitățile pe care doriți să le desfășurații, autorizare atât la Registrul Comerțului, atunci când efectuați o modificare de sediu /punct de lucru /obiect de activitate, cât și la instituțiile abilitate în acest sens. Nerespectarea acestor pași conduce automat la încălcarea prevederilor Legii nr. 359/2004, privind simplificarea formalităților la înregistrarea în Registrul Comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, a Legii nr. 12/1990, republicată, privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, precum și a dispozițiilor Ordonanței de Guvern nr. 99/2000, republicată, privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.
Mai jos vom descrie punctual tipurile de autorizații care pot fi solicitate antreprenorului atunci când societatea este verificată, dacă activitatea este sau nu autorizată pentru a fi desfășurată. Vom încerca să urmărim în funcție de domeniile de activitate când ne referim la clasificarea autorizațiilor și avizelor de funcționare, ținând cont de cele 45 de planuri de afaceri declarate câștigătoare în cadrul proiectului nostru.
Vom trata pentru început domeniul alimentar. Planurile de afaceri ce se încadrează în recomandarea noastră pentru autorizarea în domeniul alimentar sunt cele care se referă la: prelucrarea fructelor și semințelor prin prăjire, fabricarea altor produse alimentare n.c.a., cafeneaua evenimentelor (comerț cu amănuntul al băuturilor, în magazine specializate), restaurante, pizzerie, brutărie artizanală – pâine cu maia (fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie), precum și tăiței „grădinărești” (fabricarea macaroanelor, tăițeilor, cus-cus-ului și a altor produse făinoase similare).
Pentru a fi mai ușoară parcurgerea prezentului material, vom considera că ați ales ca sediul secundar /punctul de lucru să fie amplasat în municipiul Iași, făcând astfel trimitere către instituțiile avizatoare din Iași, pentru ca mai apoi, prin similitudine, să vă puteți regăsi și într-un alt județ.
A. Autorizația și acordul de funcționare de la Primărie
Există două cereri pe care dumneavoastră va trebui să le completați: una pentru emiterea avizului de principiu pentru desfășurarea activității de ________________ (veți menționa după caz, cafenea, pizzerie, restaurant etc.) în ________________ (cu indicarea spațiului unde se va desfășura activitatea comercială) și a doua cerere, pentru eliberarea autorizației de funcționare.
Actele necesare obținerii avizului de principiu se regăsesc în cuprinsul cererii și enumerativ le enumerăm mai jos:
– copie după certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului;
– copie după certificatul constatator sau anexa pentru punctul de lucru;
– copie după actul de deținere a spațiului (act de proprietate spațiu /act de proprietate teren + autorizație de construire spațiu, contract cale de acces, contract de închiriere valabil pe anul în curs, contract de comodat, copie după autorizația de construire privind schimbarea destinației spațiului – dacă este cazul etc.);
– certificatul de atestare fiscală, prin care se atestă faptul că nu există debite restante la bugetul local (eliberat de către DGEFPL Iași) ;
Înscrisurile depuse în copie vor purta semnătura dumneavoastră și formula ”conform cu originalul” cu obligația de a notifica Primăria Municipiului Iași de îndată ce intervine orice modificare ulterioară.
Dosarul dumneavoastră pentru obținerea autorizației de funcționare va trebui să conțină următoarele înscrisuri:
– copie după certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului;
– copie după certificatul constatator (activități cod CAEN Rev.2) sau anexa la certificatul de înregistrare pentru punctul de lucru, eliberat în baza Legii 359/2004;
– copie după actul de deținere al spațiului (act de proprietate spațiu /act de proprietate teren + autorizație de construire spațiu și schițele anexe cu procesul verbal de recepție, contract cale de acces încheiat cu Municipiul Iași valabil pentru anul în curs, contract de închiriere valabil pentru anul în curs, contract de comodat, copie după autorizația de construire privind schimbarea destinației spațiului – dacă este cazul);
– cartea funciară a imobilului cu schițele anexe din care să rezulte anul construirii, suprafața, destinația solicitată (spațiu comercial, alimentație publică) și copie după extrasul de carte funciară, pentru informare, actualizat la zi;
– copie după autorizația sanitară de funcționare/notificarea (referat) eliberată de D.S.P. Iași și autorizație sanitară veterinară/document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor eliberată de DSVSA Iași, dacă este cazul;
– copie după autorizația de securitate la incendiu eliberată de I.S.U.J. Iași, dacă este cazul;
– declarația tip conform anexei nr. 2 din Hotărârea nr. 843/1999, privind încadrarea pe tipuri a unităților de alimentație publică neincluse în structurile de primire turistice (pentru unitățile de alimentație publică) – mai jos vom face câteva referiri și la dispozițiile acestui act normativ pentru a înțelege la anume se referă încadrarea pe tipuri a unităților de alimentație publică;
– acordul locatarilor cu viza asociației de proprietari pentru unitățile de alimentație publică aflate la parterul blocurilor de locuințe, excepție face spațiul care prin destinația lui a fost spațiu comercial;
– certificatul de atestare fiscală prin care se atestă faptul că nu există debite restante la bugetul local(eliberat de către DGEFPL Iași);
– contract prestări servicii cu SC SALUBRIS SA /avizul operatorului de salubritate.
Înscrisurile depuse în copie vor purta semnătura dumneavoastră și formula ”conform cu originalul” cu obligația de a notifica Primăria Municipiului Iași de îndată ce intervine orice modificare ulterioară.
Cei care doresc să descarce cererile tipizate pentru Primăria Municipiului Iași, pot accesa: http://www.primaria-iasi.ro/portal-primaria-municipiului-iasi/biroul-avize-mici intreprinzatori/3577/cereri-si-formulare-tip, unde la secțiunea Biroul Avize Mici Întreprinzători sunt afișate enumerativ cererile pentru activitățile supuse autorizării, printre care regăsim și cererea pentru punct de lucru, precum și pe cea pentru terasă.
Atenție! Legiuitorul a clasificat unitățile de alimentație publică prin Hotărârea de Guvern nr. 843/1999, privind încadrarea pe tipuri a unităților de alimentație publică neincluse în structurile de primire turistice (pentru unitățile de alimentație publică), act pe care vă sfătuim să-l lecturați înainte de solicitarea emiterii avizului de principiu și a autorizației de funcționare, după cum urmează: ”Unitatea de alimentație publică reprezintă localul public în care se servesc preparate culinare, produse de cofetărie-patiserie, băuturi, caracterizându-se prin aceea că în cadrul lui se îmbină activitatea de pregătire/preparare cu activitatea de comercializare, însoțită de servicii specifice care asigura consumul acestora pe loc.”
Astfel, sunt enumerate limitativ următoarele categorii:
1. Restaurant clasic
2. Restaurant cu specific
3. Restaurant specializat
3.1. Restaurant-zahana
3.2. Restaurant lacto-vegetarian, dietetic
3.3. Restaurant-pensiune
4. Braserie
5. Pizzerie
6. Berarie
7. Bar
7.1. Bar de zi
7.2. Bar de noapte
7.3. Cafe-bar, cafenea
7.4. Disco-bar, Video-bar, Discoteca
7.5. Bar biliard
7.6. Snack-bar
8. Fast-Food
9. Unități tip bufet, bodega, birt, rotiserie
9.1. Bufet
9.2. Bodega
9.3. Birt
9.4. Rotiserie
10. Unități tip pub și bistro
11. Cabaret
12. Unități tip cofetarie, patiserie
În aceasta tipologie se încadrează:
12.1. Cofetariile și bomboneriile
12.2. Patiserie-placintarie
12.3. Simigerie-covrigarie-gogoserie
13. Ceainarie
14. Restaurantele cu caracter social
Principalele tipuri de restaurante pentru colectivități sunt:
14.1. Cantina-restaurant
14.2. Restaurant cu autoservire (self-service)
15. Terasa/gradina de vara
În Anexa 1 a actului normativ la care am făcut referire, legiuitorul face mențiunea că pentru acele unități de alimentație publică cu o activitate complexă, care cumulează caracteristici specifice mai multor tipuri, la declararea corectă a tipului unității trebuie să țineți cont de activitatea predominantă, aceasta fiind cea care va stabili de ce tip este unitatea pe care intenționați să o autorizați.
Articolele 4, 5 și 6 din HG 843/1999 menționează că pentru unitățile nou-înființate, declarația, aflată în Anexa 2 din actul normativ, se depune la primăria locală odată cu depunerea cererii pentru obținerea autorizației de funcționare, iar atunci când survin modificări privind tipul unității independente, în termen de maximum 10 zile sunteți obligați să procedați la întocmirea unei noi declarații, pe care o veți depune tot la primăria locală.
Trebuie avut în vedere ca un exemplar al declarației completate de către dumneavoastră și depus la primăria locală, confirmat de primire, să îl păstrați în permanență la spațiul autorizat, pentru a fi prezentat organelor de control abilitate, la solicitarea acestora.
Când inaugurați localul/unitatea, este imperativ necesar să se înscrie vizibil pe firmă tipul unității – facem trimitere la caracterizarea mai sus prezentată.
La depunerea solicitării dumneavoastră la Primăria Municipiului Iași, țineți cont că veți primi un număr de înregistrare a cererii.
Primăria Municipiului Iasi a pus la dispoziție petenților un sistem online de urmărire a stadiului de soluționare a cererilor înregistrate în nume propriu, de persoane fizice/juridice, la Centrul de Informații pentru Cetățeni.
Pe bonul primit la Centrul de Informații pentru Cetățeni aveți datele necesare sistemului de urmărire a stadiului documentelor, respectiv numărul și codul unic, informații ce sunt necesare pentru identificarea cererii, aflând astfel care este stadiul de soluționare sau eventualele completări solicitate pentru emiterea avizului/autorizației solicitate de către dumneavoastră.
B. Autorizația sanitară
Când ne referim la autorizarea sanitară a unui operator economic, trebuie să știm mai întâi ce reprezintă, așa că definim termenul pentru a fi corect înțeles mai departe în procesul de autorizare al firmei.
Autorizarea sanitară reprezintă ”procesul de analiză și investigație sanitară care condiționează, din punct de vedere tehnic și juridic, punerea în funcțiune și desfășurarea activității în obiective de interes public de conformarea la normele de igienă și de sănătate publică”.
Documentul care se eliberează urmare a acestui proces de analiză și investigație sanitară poartă denumirea de autorizație sanitară de funcționare și reprezintă ”un act tehnic și juridic eliberat în scris de către autoritatea competentă, prin care sunt stabilite condițiile și/sau parametrii de funcționare ai unei activități existente ori de punere în funcțiune a unei activități în obiective de interes public”.
Există o listă a activităților care se autorizează în baza declarației pe propria răspundere (coduri CAEN), printre care regăsim și:
1071 – Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
1072 – Fabricarea biscuiților și pișcoturilor; fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie
1089 – Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.
4724 – Comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate
5610 – Restaurante
5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor
Documentele necesare pentru solicitarea autorizației sanitare de funcționare în baza declarației pe propria răspundere sunt:
– cererea de autorizare și documentele specifice obiectivului/activității, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, (ORDIN nr. 1.030 din 20 august 2009, privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației); cererea se regăsește la adresa http://dspiasi.ro/informatii-utile/avizeautorizari/ sub denumirea ”Cerere tip”, în partea de jos a paginii indicate;
– memoriul tehnic;
– planul de situație cu încadrarea în zonă;
– schițe cu detalii de structură funcțională și dotări specifice profilului de activitate;
– actul de înființare al solicitantului;
– chitanța de plată a tarifului de autorizare/certificare/asistență de sănătate publică.
Vă recomandăm să luați în considerare faptul că Direcția de Sănătate Publică – de care ține localitatea unde doriți să vă declarați sediul secundar – vă poate acorda sprijin la cererea dumneavoastră cu puncte de vedere, notificări privind parcurgerea procedurii de asistență de specialitate și notificări de Certificare a Conformității cu prevederile legale în vigoare.
”Asistența de specialitate de sănătate publică este procedura administrativ-profesională prin care, la cerere, persoanele fizice sau juridice sunt informate asupra modului de îndeplinire a cerințelor prevederilor legale în vigoare privind igiena și sănătatea publică la amplasarea, amenajarea, construirea și modificarea pentru funcționarea unei unități care desfășoară o activitate cu risc pentru sănătatea populației.”
Vă recomandăm să solicitați acest serviciu atunci când faceți alegerea obiectivului unde doriți să desfășurați activitatea din domeniul alimentar.
Dacă autoritatea competentă consideră că activitatea dumneavoastră necesită emiterea unei autorizații sanitare de funcționare în baza declarației pe propria răspundere, aceasta se eliberează în termen de 30 de zile, după ce personalul de specialitate desemnat verifică obiectivul pentru a constata conformitatea cu normele de igienă și sănătate publică și/sau alte reglementări legale.
În cazul în care se constată neconformități, în funcție de gravitatea acestora și, implicit, riscul pentru starea de sănătate, se acordă un termen de remediere de maximum 30 de zile și ce se comunică solicitantului, iar la împlinirea termenului de remediere, se efectuează recontrolul iar orice neconformitate este sancționează de această dată conform legislației în vigoare.
C. Autorizația sanitar-veterinară (de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor)
Dacă ne referim la autorizarea sanitară veterinară, trebuie să menționăm ca bază legală în primul rând Ordinul nr. 57/2010, pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală, emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară Și Pentru Siguranța Alimentelor.
Legiuitorul a definit autorizație sanitară veterinară ca fiind ”documentul emis de direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană (…) care atestă că activitățile din unitățile care produc, procesează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală, prevăzute în anexa nr. 1, îndeplinesc condițiile sanitare veterinare de funcționare stabilite de legislația veterinară a Uniunii Europene și de cea națională”.
Modelul de cerere de autorizare sanitară veterinară a unității dumneavoastră poate fi descărcat de la adresa: http://iasi.dsvsa.ro/operatori-economici/avizare-inregistrare-autorizare/modele-de-formulare-autorizareinregistrare/.
Pentru produsele tradiționale, în cazul în care urmăriți promovarea acestei laturi prin ideea dumneavoastră de afaceri, există reglementări speciale precum Ordinul președintelui ANSVSA nr. 34/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind acordarea de derogări unităților care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiționale de la cerințele menționate în Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum și de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor și de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiționale.
Regulamentul 852/2004 – privind igiena produselor alimentare – forma consolidată face trimitere la obligațiile operatorului din sectorul alimentar, făcând referire punctual la încăperile în care se prepară, se tratează sau se prelucrează produse alimentare (cu excepția sălilor de mese și a incintelor specificate în capitolul III, dar inclusiv spațiile din mijloacele de transport), la spații adecvate pentru curățarea, dezinfectarea și depozitarea instrumentelor și echipamentelor de lucru, facilitățile necesare pentru spălatul produselor alimentare, precum ș.a., particularitățile apar în funcție de specificul unității dumneavoastră.
Vă invităm să ne adresați punctual întrebări despre reglementările din domeniul dumneavoastră, pentru a fi conciși în prezentările noastre și pentru a putea să vă indicăm traseele cât mai exact.
Există o listă a unităților de procesare produse alimentare de origine non-animală înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, ce poate fi studiată la adresa: http://iasi.dsvsa.ro/operatori-economici/unitati-inregistrate/unitati-inregistrate-produse-de-origine-non-animala unde, după autorizarea unității dumneavoastră, vă veți regăsi printre operatorii economici ce sunt autorizați să funcționeze.
Vom continua în materialul următor, de asemenea cu privire la domeniul alimentar, cu informații privind autorizația de mediu, autorizației de securitate la incendiu, autorizație de funcționare de la Inspecția Muncii pentru respectarea disciplinei în muncă.
Pentru orice alte detalii și clarificări privind procedura de autorizare a activității societăților comerciale, vă stăm la dispoziție la Camera de Comerț și Industrie Iași.